Avokado je zasta posebna vrta voća, a pošto se slaže i sa slatkim i slanim namirnicama, postoji mnogo ukusnih avokado recepata. Osim što je avokado bogat vitaminima B skupine, sadrži vitamin E i K. Također, riznica je mnogih minerala pa tako ima dvostruko više kalija od banana i ujedno više vlakana od, na primjer, jabuke. Ipak, avokado je najpoznatiji po nečem drugom – zdravim masnoćama. U tom smislu zauzima drugo mjesto, odmah iza masline. Zelenu boju ovom plodu daju sastojci poput fitosterola i karotenoida.
Konzumacija avokada pokazala se odličnom za zdravlje: pomaže kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, ali također je dobar izbor za one koji planiraju skinuti višak kilograma – a u tom se slučaju preporučuje ograničiti na pola do jednog avokada dnevno.
Jedine osobe koje bi trebale izbjegavati avokado su one koje su alergične na lateks jer je moguće da će imati alergijsku reakciju i na ovo egzotično voće koje sadrži puno histamina. Od avokada se pravi ulje slično maslinovom, ali naravno i sam plod vrlo je prisutan u kulinarstvu te je i sve popularniji kod nas. Evo ideja kako ga možeš pripremiti:
Velika prednost avokada je i ta što dobro paše u slatkim i slanim kombinacijama pa se može poslužiti za doručak, užinu, ručak ili večeru. Recepata s avokadom doista je mnogo, predlažemo ti ova ukusna i lagana jela idealan za ljeto. S obzirom na to da nam je prva asocijacija na avokado doručak, krećemo s avokado receptima za prvi obrok u danu:
Avokado recepti za doručak
Postoje mnogi recepti za namaze od avokada, a popularan je i kao sastojak osvježavajućih salata. U svakom slučaju, avokado je izvrstan izbor za doručak, u kojem god obliku ga konzumiraš.
Namaz od avokada i jaja
Sastojci
- 2 velika jaja
- 1 veliki zreli avokado
- 1 mal glavica luka
- malo vode
- 2 žlice tartar umaka ili majoneze (umjesto toga možeš koristiti svježi ili posni sir)
- 1 žličica senfa
- 1 češanj češnjaka
- sol i papar
- par kapi maslinovog ulja
- par kapi balzamičnog octa
- po želji začinsko bilje (poput bosiljka, peršina, korijandera ili mažurana)
- paprika u prahu
Priprema
Jaja skuhaj, isperi hladnom vodom, oguli i ostavi sa strane. Avokado oguli i izvadi košticu, nareži na komade i izgnječi u zdjeli vilicom. Pomiješaj protisnuti češnjak i nasjeckani luk sa soli, paprom i malo maslinovog ulja. Tvrdo kuhana jaja nareži na komadiće. Dodaj u smjesu avokada s majonezom i/ili tartar umakom. Začini po želji senfom, paprikom, balzamičnim octom i po mogućnosti svježim ili smrznutim začinskim biljem. Ovaj namaz ide uz sve vrste kruha i krekera, a držati ga možeš u teglici u hladnjaku.
Ukusna salata s avokadom i rajčicama
Sastojci
- 1 avokado
- 12 manjih rajčica
- 8 kuglica sira mozzarella
- 1 glavica luka ili 2 mlada luka (po želji)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica agavinog sirupa ili meda
- 1 češanj češnjaka
- 1 prstohvat morske soli i crnog papra
Postupak
U zdjeli za salatu dobro izmiješaj maslinovo ulje, balzamični ocat i agavin sirup. Meso avokada, režanj češnjaka i glavicu luka nareži na sitne kockice, ali luk i češnjak nasjeckaj na sitnije. Nareži rajčice na četvrtine. Dodaj mozzarellu. Sve zajedno dodaj u zdjelu, promiješaj i začini s malo soli i papra – i imaš super zdravi i lagani doručak, idealan i za one na na dijeti.
Avokado punjen tunom
Sastojci
- 2 komada avokada
- 2 manje glavice luka
- 1 konzerva tune od 160 grama
- 1 limun za sok
- 1 žlica soli
- prstohvat papra
Postupak
Avokado prepolovi, izvadi košticu i malom žličicom pažljivo izvadi meso avokada iz kore. Luk sitno nasjeckaj i stavi u zdjelu. Zgnječi pulpu vilicom i dodaj luku. Ocijedi tunjevinu i zatim ju dodaj u smjesu. Začini limunovim sokom, solju i paprom i sve dobro promiješaj. Napuni polovice avokada smjesom i uživaj u ovom proteinskom obroku koji sadrži zdrave masti. Idealan je izbor za one koji prate keto način prehrane.
Avokado slatki recepti
Zbog svoje strukture, meso avokada idealno je za kremaste slastice, ali i kao sastojak za kolače i pudinge. Probaj ove zanimljive slatke recepte s avokadom koji su idealni ljetni deserti.
Brownie od avokada
Sastojci
- 2 zrela avokada
- 1 1⁄2 šalica sjeckane tamne čokolade
- 1 šalica šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3⁄4 šalice brašna
- 1⁄4 šalice kakao praha
- 1⁄2 žličice praška za pecivo
- 1⁄4 žličice soli
- 3 žlice ulja
Priprema
Avokado prepolovi, izvadi košticu. Zgnječi ga vilicom i dodaj mu jaja, šećer, vaniliju i ulje. Pomiješaj sve suhe sastojke pa ih postepeno dodaj mokrima i sve dobro pomiješaj. Na kraju u smjesu dodaj otopljenu čokoladu. Namasti kalup za pečenje ili ga prekrij papirom za pečenje pa u njega ulij smjesu. Peci pola sata na 180C.
Puding od avokada, čokolade i kikiriki maslaca
Sastojci
- 1 1⁄2 zrelog avokada
- 1 velika zrela banana
- 1⁄2 šalice kakao praha
- 1⁄2 šalice kikiriki maslaca
- 1⁄2 šalice agavinog sirupa, meda, javorovog sirupa ili datulja
- 1⁄4 šalice bademovog mlijeka
Priprema
Avokado prereži na pola, izvadi mu žlicom. Sve sastojke stavi u multipraktik te ih miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Puding podjeli u 4 do 6 manjih posudica.
Čokoladni mousse s avokadom
Sastojci
- 200 g avokada
- 20 g kakaa u prahu ili 70 g tamne čokolade
- 1 žličica kokosovog ulja
- 2 žlice meda ili agavinog sirupa
- prstohvat soli
- prstohvat stevije (po želji)
Priprema
Avokado očisti i stavi u blende. Dodaj kakao ili naribanu čokoladu, kokosovo ulje, med (ili drugi zaslađivač) te soli. Ako želiš slađi desert, dodaj prstohvat stevije. Sve sastojke miksaj dok ne dobiješ kremasti čokoladni namaz. Neka se mousse s avokadom dobro ohladi prije serviranja, a ukrasiti ga možeš listićima mente, karameliziranim bademima, bananom ili šumskim voćem.