Gastro
Gastro

Za slatke uskrsne blagdane

Za slatke uskrsne blagdane
Muffini i brownies su brzi, jednostavni i ukusni deserti

Uz šarene pisanice i kojeg zečića na uskrsnom stolu svakako će se naći mjesta i za desert. Ukusni muffini odličan su izbor, pogotovo za najmlađe članove obitelji. Ne zaboravite ni na brownies, tradicionalni američki kolač jednostavne izvedbe, koji se razlikuje po osebujnim dodatcima kao što su orasi, indijski oraščići, bademi, jabuke. Ne zahtijeva puno vremena za pripremu, a posebnost je što mu možete dodati po želji gotovo sve, od svježega do suhog voća ili neke druge odgovarajuće začine, a uvijek dobijete savršen i ukusan kolač. Oblatne su pak zahvalne za suhe kolače zbog jednostavnosti pripreme, a fine su i posebnog okusa. Donosimo nekoliko recepata za razne kolačiće, za dobar tek i sretan Uskrs!

Čokoladni muffiniSastojci 3 jaja 170 g čokolade 100 g maslaca 100 g brašna 100 g šećeraPriprema Zagrijte pećnicu na 200 °C. Rastopite na pari 100 g čokolade koju ste razlomili u komadiće, zajedno s maslacem. U zdjeli pomiješajte jaja, šećer i brašno. Postupno dodajte otopljenu čokoladu. Ulijte u papirnate posudice do 3/4 i stavite komadiće čokolade u smjesu. Smrvite preostalu čokoladu u male komadiće i pospite po svakom kolačiću. Pecite u pećnici oko 15 minuta.Muffini s jabukamaSastojci 3 – 4 veće jabuke 250 g brašna 1 prašak za pecivo 150 g šećera 1 vanilin šećer 3 žličice cimeta 1 jaje 1 dL ulja 2 dL kiselog vrhnjaPriprema Oguliti i naribati jabuke. U posebnoj posudi pomiješati sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i cimet. Umiješati jaje, ulje, vrhnje pa kuhačom brzim pokretima izmiješati jednoličnu smjesu. Na kraju ubaciti naribane jabuke. Izliti u kalupe pa peći 30 minuta na 180 °C.Muffini od mrkveSastojci 1 šalica grožđica 2 šalice mlake vode 2 šalice brašna 1 žličica praška za pecivo 2 žličice soda bikarbone 1 žličica soli 1 žličica cimeta 4 jaja 1 šalica ulja 3/4 šalice smeđeg šećera 3 šalice usitnjene mrkvePriprema Grožđice stavite grožđice u vodu i ostavite oko 15 minuta. Nakon toga iscijedite grožđice, a vodu bacite. U posudi izmiješajte ulje, jaja i šećer, a postupno dodajte suhe sastojke. Na kraju dodajte grožđice i mrkve i lagano promiješajte. Smjesu ulijte u kalupe. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite 18 kalupa te ih obložite papirom. Muffine pecite od 20 do 30 minuta.Brownies s orasimaSastojci 100 g tamne čokolade ¾ šalice maslaca 2 šalice šećera 3 jaja žličica ekstrakta vanilije 230 g brašna šalica nasjeckanih orahaPriprema Zagrijte pećnicu na 160 °C. Otopite čokoladu i maslac na pari. Promiješajte pa dodajte  šećer i umiješajte jaja te ekstrakt vanilije. Dodajte brašno i nasjeckane orahe te sve dobro sjedinite. Namastite lim za pečenje pa ulijte smjesu. Pecite 30 minuta.Brownies s bademimaSastojci 200 g čokolade 100 g šećera 150 g maslaca 4 jaja 150 g pšeničnog glatkog brašna tip 550 1 žličica praška za pecivo 1 vanilin šećer 30 g bademaPriprema Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe. Smjesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37 × 22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta. Browniese narežite na kocke i prema želji poslužite uz tučeni šlag.Čokoladne roliceSastojci dva lista oblatnih 150 g čokolade za kuhanje 50 g Kraš Express 50 g petit keksa 2 jaja 80 g šećera 1 žlica ulja 60 g maslacaPriprema Listove oblatnih stavite između dvije vlažne krpe kako bi omekšale. Jaja kuhajte na pari sve dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte maslac sobne temperature i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Sklonite s vatre te dodajte Kraš Ekspress, sjeckane orahe, usitnjeni petit keks te 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro izmiješajte. Omekšanu oblatnu premažite s pola smjese, zatim režite u dužinu te zarolajte. Tako uradite i s drugom oblatnom. Ostavite u hladnjaku da se ohladi. Režite i umačite u mješavinu otopljene čokolade i ulja.

Foto:  © Dar1930 - Fotolia