Uvrsti riječnu ribu prepunu omega-3 masnih kiselina u svoj vikend meni

U Večeri za 5 na selu ovotjedni pobjednik Davor oduševio je svoje goste – pastrvom. Glavno jelo nazvao je Pastrve na Tinin način, a mi smo istražile zašto je pastrva dobra i kako ju pripremiti.

Uvrsti riječnu ribu prepunu omega-3 masnih kiselina u svoj vikend meni

Pastrve pripadaju vrlo poželjnim namirnicama u prehrani zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina. Što su to točno Omega-3 masne kiseline? Omega-3 višestruko su nezasićene masne kiseline koje djeluju na stanične membrane cijelog organizma. Odnosno, na mjesto zbivanja svih biokemijskih reakcija, pa tako i u krvnim žilama.

Omega-3 masne kiseline imaju izrazito profilaktično djelovanje kod raznih degenerativnih bolesti i raka, te su neka istraživanja pokazala da učinkovito djeluju kao lijek za sprječavanje srčanih bolesti. Kod djece omega-3 masne kiseline važne su za razvoj moždanih struktura i očne mrežnice. Omega-3 masne kiseline smanjuju razinu ukupnih masnoća u krvi i tako sprječavaju stvaranje masnih naslaga koje se talože u žilama.

Također smanjuju u krvi razinu kolesterola, uzročnika stvaranja masnih naslaga. Produžuju vrijeme grušanja krvi kao izrazito bioaktivna tvar. Imaju pozitivan utjecaj na upalne promjene, ali i pospješuju staničnu obranu tkiva te zarastanje rana.

Davor je svojim pastrvama očistio iznutrice i dobro ih posolio, nakon toga uvaljao u palentu te ispekao na vatri. Pogledaj sve o Večeri za 5 na selu na linku.