Tri super recepta za bolji početak tjedna

Donosimo ti tri jednostavne ideje za brzi ručak

Tri super recepta za bolji početak tjedna

Nedostaje li ti ideja što kuhati u novom tjednu koji je pred nama, imamo za tebe nekoliko odličnih ideja.

Topla salata od krumpira s preljevom od senfa

Sastojci:

750 g malih mladih krumpira
sol
papar
75 g mesnate slanine
1 mali luk
50 g svježe crvene paprike
50 g ukiseljenog miješanog povrća

Preljev od senfa:
60 ml jabučnog octa
2 žlice šećera
1 žlica zrnatog dijonskog senfa
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica sitno nascjeckanog peršina

Priprema:

Četkom operite krumpire, narežite ih na četvrtine i kuhajte oko 15 minuta u slanoj vodi da omekšaju. Odlijte vodu i ostavite da izađe para. Narežite slaninu na sitnce kockice. Očistite i sitno nascjekajte luk. Narežite na sitne kockice papriku i ukiseljeno povrće.
U debljoj tavi ispržite slaninu da postane hrskava, a potom je izvadite. Na masnoći od prženja pirjajte luk oko 5 minuta. 
U staklenu posudu s poklopcem stavite ocat, šećer, senf, ulje te 1/4 žličice soli i 1/2 žličice papra i dobro zatvorite. Tresite je tako dugo dok se šećer ne rastopi. Nalijte preljev u tavu s lukom i lagano kuhajte na slaboj vatri oko 2 minute. Dodajte krumpire, polovinu slanine, papriku i ukiseljeno povrće pa, miješajući, zagrijavajte oko 2 minute dok krumpire ne bude dobro izmiješan s preljevom. Pospite preostalom slaninom i peršinom. Poslužite toplo.

Image

Tjestenina sa tikvicama i fetom

Sastojci za 4 osobe:

500 g naribanih krumpira
2 mlada luka, sitno nasjeckana
1 zelena paprika, sitno nasjeckana
2 žlice kukuruznog brašna
sol
papar
1 sitno nasjeckani luk
ulje

Priprema jela:

1. Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva.
2. Krumpir umočite u vodu. Nakon 5 minuta ga dobro ocijedite. 
3. Pomiješajte krumpir sa mladim lukom i paprikom. Dodajte brašno, sol, papar, luk i pomiješajte.
4. Na lim za pečenje stavite alu foliju te je malo namastite. Oblikujte popečke te ih stavite na foliju.
5. Pecite 25-30 minuta ili dok popečci ne dobe smeđu boju.   

Rižoto od špinata


Image

Sastojci

15 g maslaca
85 g smeđe riže
1 maleni luk, sitno narezan
225 ml vruće juhe od povrća
15 g grubo nasjeckanih oraha
55 g zamrznutog nasjeckanog špinata, odmrznutog, ili svježeg špinata, opranog i nasjeckanog
15g naribanog parmezana
svježe mljevena morska sol i crni papar, prema ukusu
kriške rajčice, za ukrašavanje

Priprema

1. Maslac stavite u posudu za mikrovalnu pećnicu i kuhajte na visokoj temperaturi 1 minutu.
2. Dodajte rižu i narezani luk. Promiješajte i 2 minute stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu.
3. Dodajte vruću juhu, djelomično pokrijte i kuhajte na visokoj temperaturi oko 30 - 35 minuta, ili dok riža ne omekša.
4. Umiješajte orahe i špinat, te nastavite kuhati još 5 minuta.
5. Umiješajte sir i začinite prema ukusu prije serviranja. Ukrasite kriškama rajčice i poslužite.

Prijedlog za serviranje
Poslužite uz miješanu salatu i kruh od češnjaka.

Napomena
Upotrijebite blitvu umjesto špinata. Orahe možete zamijeniti lješnjacima ili bademima.


Izvor: Kuhanje za jednu osobu
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb