Zime nam je već stvarno dosta, pa smo se razveselile kada smo vidjele kako su se tržnice i dućani počeli šareniti s prvim proljetnim cvijećem, ali i dolaskom jagoda u prodaju. Iako ćemo do punog proljetnog zamaha morati još malo pričekati, dašak svježine i buđenje prirode već se osjeti u zraku, a kako bismo ga dostojno proslavile odlučile smo ti predstaviti tri jako ukusna, brza i jednostavna recepta za proljetne torte bez premca.
Kremaste i lagane, u svima domoniraju lagani voćni okusi, a i estetski izgledaju vrlo primamljivo. Svaki od naša tri recepta posvećen je jednom omiljenom bobičastom voću - jagodama, malinama i borovnicama - a na tebi je da odabereš koju od ovih torti ćeš prvu poslužiti na svoj stol i time unijeti dašak gastro proljeća u ovu veljaču na zamaku.
Mliječne šnite s jagodama
Sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 5 žlica glatkog brašna
- 1 žlica vanilin šećera
- 2 velike pune žlice kakaa u prahu
- 1/2 praška za pecivo
- 5 žlica šećera
Za kremu:
- 350 ml šlaga
- 1 šlagfix
- 2 velike žlice meda
- 1 vanilin šećer
- 300 g narezanih svježih jagoda
Priprema:
- Bjelanjke istući u snijeg, a žumanjke izmutiti sa šećerom. U smjesu žumanjaka i šećera dodati brašno, kakao i prašak i miješati dok se dobije glatka i ujednačena smjesa. Dodati 1/3 snijega od bjelanjka i lagano miješati da se dobije lijepa smjesa, zatim dodati ostatak bjelanjaka i lagano miješati dok smjesa bude jednolična. Izliti na papir za pečenje koji si stavila na tepsiju od pećnice. Poravnati i peći na 180°C oko 10 minuta pa provjeriti čačkalicom. Ostaviti da se ohladi pa biskvit prerezati na pola.
- Vrhnje sa šlagfixom istući u čvrsti slag, pa mu dodati vanilin šećer i med. Na kraju lagano umiješati sitno narezane jagode. Kremom premazati jednu polovicu biskvita pa poklopiti drugim i staviti u hladnjak na par sati.
Jogurt torta s malinama
Sastojci:
Za kremu:
- 3 čvrsta jogurta (cca 6 dcl)
- 120 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 6 listića želatine
- 2 vrhnja za šlag (cca 4 dcl)
- 2 mjerice malina (između 400 i 500 grama)
Za podlogu:
- 125g rastopljenog maslaca
- 250g prhkih keksa
- 2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
- Kekse samelji, pomiješaj sa šećerom te dodaj otopljeni maslac. Smjesu utisni u kalup željena promjera i peci od 3 do 5 minuta na 180 stupnjeva. Pusti podlogu da se ohladi.
- Izmiksaj jogurt i šećer. Prema uputama pripremi želatinu i dodaj je jogurtu.
- Mikserom istuci šlag, dodaj ga kremi i sve dobro izmiješaj. U kalup s podlogom od keksa poslaži maline, prelij ih kremom i stavi u hladnjak preko noći. Po želji je nakon hlađenja možeš ukrasiti sa svježim malinama ili napraviti preljev od bobičastog voća.
Cheesecake s borovnicama
Sastojci:
Za podlogu:
- 1 paket digestive keksa
- 50 g maslaca
- 3 žlice šećera
Za žutu kremu:
- 500 g sira svježeg ili krem sira
- 4 jaja
- 1 limun
- 5 žlica šećera
Za bijelu kremu:
- 400 g kiselog vrhnja 20 posto ili milerama
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice šećera
Dodatno:
- 200 g borovnica
Priprema:
- Samelji kekse, pa u njih dodaj šećer i maslac. Rukom razradi da se maslac izmrvi pa stavi u kalup za tortu. Dnom čaše zagladi i poravnaj smjesu te ju stavi u zagrijanu pećnicu na 200°C 5 min, zatim smanji temperaturu na 170°C i peci još 3-4 min.
- Izmiksaj sir, polovicu borovnica, jaja, šećer i sok od cijelog limuna i još malo izmiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Umiješaj preostale cijele borovnice.
- Dobivenu smjesu polako prelij preko pečenog tijesta i vrati u pećnicu na 170°C oko 20 minuta.
- Kiselo vrhnje, vanilin šećer i šećer izmiksaj i polako prelij preko gotove žute kreme te vrati u ugašenu (ali još toplu) pećnicu i ostavi dok se pećnica ne ohladi.
- Spremi u hladnjak da se hladi najmanje četiri sata. Ukrasiti bobicama po želji.