Gastro
Obožavamo lagane kolače

Voćne i slatke: Imamo tri recepta za prve proljetne torte ove godine

Voćne i slatke: Imamo tri recepta za prve proljetne torte ove godine
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ljepše vrijeme je stiglo, a s njim su se počele šarenite i tržnice diljem Lijepe Naše. Jagode su već stigle u prodaju, a uskoro će i ostalo bobičasto voće, pa ti donosimo tri jednostavna, a jako ukusna recepta za proljetne deserte

Zime nam je već stvarno dosta, pa smo se razveselile kada smo vidjele kako su se tržnice i dućani počeli šareniti s prvim proljetnim cvijećem, ali i dolaskom jagoda u prodaju. Iako ćemo do punog proljetnog zamaha morati još malo pričekati, dašak svježine i buđenje prirode već se osjeti u zraku, a kako bismo ga dostojno proslavile odlučile smo ti predstaviti tri jako ukusna, brza i jednostavna recepta za proljetne torte bez premca.

Kremaste i lagane, u svima domoniraju lagani voćni okusi, a i estetski izgledaju vrlo primamljivo. Svaki od naša tri recepta posvećen je jednom omiljenom bobičastom voću - jagodama, malinama i borovnicama - a na tebi je da odabereš koju od ovih torti ćeš prvu poslužiti na svoj stol i time unijeti dašak gastro proljeća u ovu veljaču na zamaku.

Mliječne šnite s jagodama

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja

5 žlica glatkog brašna

1 žlica vanilin šećera

2 velike pune žlice kakaa u prahu

1/2 praška za pecivo 

5 žlica šećera

Za kremu:

350 ml šlaga 

1 šlagfix 

2 velike žlice meda

1 vanilin šećer

300 g narezanih svježih jagoda

Priprema:

Bjelanjke istući u snijeg, a žumanjke izmutiti sa šećerom. U smjesu žumanjaka i šećera dodati brašno, kakao i prašak i miješati dok se dobije glatka i ujednačena smjesa. Dodati 1/3 snijega od bjelanjka i lagano miješati da se dobije lijepa smjesa, zatim dodati ostatak bjelanjaka i lagano miješati dok smjesa bude jednolična. Izliti na papir za pečenje koji si stavila na tepsiju od pećnice. Poravnati i peći na 180°C oko 10 minuta pa provjeriti čačkalicom. Ostaviti da se ohladi pa biskvit prerezati na pola.

Vrhnje sa šlagfixom istući u čvrsti slag, pa mu dodati vanilin šećer i med. Na kraju lagano umiješati sitno narezane jagode.  Kremom premazati jednu polovicu biskvita pa poklopiti drugim i staviti u hladnjak na par sati.

Jogurt torta s malinama

Sastojci:

Za kremu:

3 čvrsta jogurta (cca 6 dcl)

120 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

6 listića želatine

2 vrhnja za šlag (cca 4 dcl)

2 mjerice malina (između 400 i 500 grama)

Za podlogu:

125g rastopljenog maslaca

250g prhkih keksa

2 žlice smeđeg šećera

Priprema:

Kekse samelji, pomiješaj sa šećerom te dodaj otopljeni maslac. Smjesu utisni u kalup željena promjera i peci od 3 do 5 minuta na 180 stupnjeva. Pusti podlogu da se ohladi.

Izmiksaj jogurt i šećer. Prema uputama pripremi želatinu i dodaj je jogurtu.

Mikserom istuci šlag, dodaj ga kremi i sve dobro izmiješaj. U kalup s podlogom od keksa poslaži maline, prelij ih kremom i stavi u hladnjak preko noći. Po želji je nakon hlađenja možeš ukrasiti sa svježim malinama ili napraviti preljev od bobičastog voća.

Cheesecake s borovnicama

Sastojci:

Za podlogu:

1 paket digestive keksa

50 g maslaca

3 žlice šećera

Za žutu kremu:

500 g sira svježeg ili krem sira

4 jaja

1 limun

5 žlica šećera

Za bijelu kremu:

400 g kiselog vrhnja 20 posto ili milerama

1 vanilin šećer

4 žlice šećera

Dodatno:

200 g borovnica

Priprema:

Samelji kekse, pa u njih dodaj šećer i maslac. Rukom razradi da se maslac izmrvi pa stavi u kalup za tortu. Dnom čaše zagladi i poravnaj smjesu te ju stavi u zagrijanu pećnicu na 200°C 5 min, zatim smanji temperaturu na 170°C i peci još 3-4 min.

Izmiksaj sir, polovicu borovnica, jaja, šećer i sok od cijelog limuna i još malo izmiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Umiješaj preostale cijele borovnice.

Dobivenu smjesu polako prelij preko pečenog tijesta i vrati u pećnicu na 170°C oko 20 minuta.

Kiselo vrhnje, vanilin šećer i šećer izmiksaj i polako prelij preko gotove žute kreme te vrati u ugašenu (ali još toplu) pećnicu i ostavi dok se pećnica ne ohladi.

Spremi u hladnjak da se hladi najmanje četiri sata. Ukrasiti bobicama po želji.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx