Gastro
Obožavamo lagane kolače

Voćne i slatke: Imamo tri recepta za prve proljetne torte ove godine

Voćne i slatke: Imamo tri recepta za prve proljetne torte ove godine
Ljepše vrijeme je stiglo, a s njim su se počele šarenite i tržnice diljem Lijepe Naše. Jagode su već stigle u prodaju, a uskoro će i ostalo bobičasto voće, pa ti donosimo tri jednostavna, a jako ukusna recepta za proljetne deserte

Zime nam je već stvarno dosta, pa smo se razveselile kada smo vidjele kako su se tržnice i dućani počeli šareniti s prvim proljetnim cvijećem, ali i dolaskom jagoda u prodaju. Iako ćemo do punog proljetnog zamaha morati još malo pričekati, dašak svježine i buđenje prirode već se osjeti u zraku, a kako bismo ga dostojno proslavile odlučile smo ti predstaviti tri jako ukusna, brza i jednostavna recepta za proljetne torte bez premca.

Kremaste i lagane, u svima domoniraju lagani voćni okusi, a i estetski izgledaju vrlo primamljivo. Svaki od naša tri recepta posvećen je jednom omiljenom bobičastom voću - jagodama, malinama i borovnicama - a na tebi je da odabereš koju od ovih torti ćeš prvu poslužiti na svoj stol i time unijeti dašak gastro proljeća u ovu veljaču na zamaku.

Mliječne šnite s jagodama

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja

5 žlica glatkog brašna

1 žlica vanilin šećera

2 velike pune žlice kakaa u prahu

1/2 praška za pecivo 

5 žlica šećera

Za kremu:

350 ml šlaga 

1 šlagfix 

2 velike žlice meda

1 vanilin šećer

300 g narezanih svježih jagoda

Priprema:

Bjelanjke istući u snijeg, a žumanjke izmutiti sa šećerom. U smjesu žumanjaka i šećera dodati brašno, kakao i prašak i miješati dok se dobije glatka i ujednačena smjesa. Dodati 1/3 snijega od bjelanjka i lagano miješati da se dobije lijepa smjesa, zatim dodati ostatak bjelanjaka i lagano miješati dok smjesa bude jednolična. Izliti na papir za pečenje koji si stavila na tepsiju od pećnice. Poravnati i peći na 180°C oko 10 minuta pa provjeriti čačkalicom. Ostaviti da se ohladi pa biskvit prerezati na pola.

Vrhnje sa šlagfixom istući u čvrsti slag, pa mu dodati vanilin šećer i med. Na kraju lagano umiješati sitno narezane jagode.  Kremom premazati jednu polovicu biskvita pa poklopiti drugim i staviti u hladnjak na par sati.

Jogurt torta s malinama

Sastojci:

Za kremu:

3 čvrsta jogurta (cca 6 dcl)

120 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

6 listića želatine

2 vrhnja za šlag (cca 4 dcl)

2 mjerice malina (između 400 i 500 grama)

Za podlogu:

125g rastopljenog maslaca

250g prhkih keksa

2 žlice smeđeg šećera

Priprema:

Kekse samelji, pomiješaj sa šećerom te dodaj otopljeni maslac. Smjesu utisni u kalup željena promjera i peci od 3 do 5 minuta na 180 stupnjeva. Pusti podlogu da se ohladi.

Izmiksaj jogurt i šećer. Prema uputama pripremi želatinu i dodaj je jogurtu.

Mikserom istuci šlag, dodaj ga kremi i sve dobro izmiješaj. U kalup s podlogom od keksa poslaži maline, prelij ih kremom i stavi u hladnjak preko noći. Po želji je nakon hlađenja možeš ukrasiti sa svježim malinama ili napraviti preljev od bobičastog voća.

Cheesecake s borovnicama

Sastojci:

Za podlogu:

1 paket digestive keksa

50 g maslaca

3 žlice šećera

Za žutu kremu:

500 g sira svježeg ili krem sira

4 jaja

1 limun

5 žlica šećera

Za bijelu kremu:

400 g kiselog vrhnja 20 posto ili milerama

1 vanilin šećer

4 žlice šećera

Dodatno:

200 g borovnica

Priprema:

Samelji kekse, pa u njih dodaj šećer i maslac. Rukom razradi da se maslac izmrvi pa stavi u kalup za tortu. Dnom čaše zagladi i poravnaj smjesu te ju stavi u zagrijanu pećnicu na 200°C 5 min, zatim smanji temperaturu na 170°C i peci još 3-4 min.

Izmiksaj sir, polovicu borovnica, jaja, šećer i sok od cijelog limuna i još malo izmiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Umiješaj preostale cijele borovnice.

Dobivenu smjesu polako prelij preko pečenog tijesta i vrati u pećnicu na 170°C oko 20 minuta.

Kiselo vrhnje, vanilin šećer i šećer izmiksaj i polako prelij preko gotove žute kreme te vrati u ugašenu (ali još toplu) pećnicu i ostavi dok se pećnica ne ohladi.

Spremi u hladnjak da se hladi najmanje četiri sata. Ukrasiti bobicama po želji.