Kiflice ili klipići su omiljena hrana koju obožavaju baš svi! Često se nalaze na našim stolovima - kada slavimo, uživamo u obiteljskim ručkovima, idemo na izlete, a uvijek su najbolji izbor domaći klipići. Jedino što je potrebno za pripremu ovih predivnih peciva je malo volje i dobar recept.
Jedan od najpoznatijih domaćih food blogera, Hungry Mile, podijelio je s nama recept za najbolje domaće klipiće. Ovaj simpatični Ličanin često nas oduševljava svojim receptima na Instagramu, vrlo jednostavnim jelima koja fantastično izgledaju i odmah ih poželimo pripremiti kod kuće.
Stoga ako tražiš novi izazov u kuhinji možda je vrijeme za domaće klipiće, a odličan recept pronađi u nastavku!
Sastojci (za cca. 24 klipića):
- 1 kg glatkog brašna
- 600 ml mlijeka
- 250 ml ulja
- 1 kocka svježeg kvasca (42 g) + žlica brašna i šećera
- 25 g soli
- 1 jaje
- kim i krupna sol za posipanje
Priprema:
- U manju zdjelicu razmrvite kvasac, dodajte mu po žlicu brašna i šećera pa prelijte s malo zagrijanog mlijeka, dobro promiješajte i ostavite da se diže. Brašno prosijte i dodajte sol, ulje, dignuti kvasac i ostatak mlakog mlijeka, te zamijesite mekano tijesto.
- Tijesto mijesite duže kako bi bilo skroz mekano i rahlo, a onda ga na toplom ostavite da se diže, oko sat i pol.
- Kada je tijesto dignuto od njega napravite oko 24 loptice, pokrijte ih krpom pa jednu po jednu krenite razvaljavati u dugi oval, dug otprilike 20 cm. Tijesto zamatajte od gore prema dolje i usput ga prilikom motanja lagano rastežite.
- Pazeći na razmak klipiće složite u plehove obložene papirom za pečenje i pokrivene krpom ostavite da se dižu 30 – 60 min. (Po plehu slažite oko 8 klipića.)
- Prije pečenja premažite ih jajem koje ste razradili s malo ulja i pospite s kimom i krupnom soli.
- Pecite ih na 220°C 10 do 12 minuta.
Dobar tek!