Jedan finiji od drugog

Mjesec je keksa, a uz ove neodoljive recepte dostojno ga proslavi

Sočni, ali istovremeno hrskavi - keksi su mnogima omiljena jednostavna slastica. Uz topli čaj ili kavu, nema nam ljepšeg jesenskog užitka

chocchipcook.jpg
Foto: Profimedia.hr

Rujan je mjesec koji nam donosi bablje ljeto, ali i prve jesenske dane. Crvenilo u krošnjama, prve jutarnje magle i nove modne kolekcije, a nedavno smo saznale da je to mjesec u kojem se slavi i uživanje u slatkim keksima. Naime, kako danas postoje međunarodni dani za doista sve, tako postoje i mjeseci u godini koji su posvećeni određenoj hrani, događaju ili osobama. Rujan je tako Međunarodni mjesec keksića, a mi smo se tim povodom odlučile predstaviti ti tri neodoljiva tipa keksa za ovu jesen.

Image
Prhki i slasni

Imamo recept za Linzere uz koji će ti ovi keksići svaki put uspjeti

Neovisno o tome jesi li ljubiteljica čokolade, cimeta i jabuke ili pak kremastog maslaca od kikirikija, imamo recept po tvom ukusu. Zasladi si stoga rujan i proslavi dolazak jeseni uz ove neodoljive poslastice koje svojim okusima prizivaju večeri pod dekicom, tople napitke i uživanje u hladnijim danima.

Keksići s jabukom i cimetom

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g omekšalog maslaca
  • korica limuna
  • 350 g glatkog brašna
  • 16 g praška za pecivo
  • 2 jabuke
  • šećer u prahu
  • malo cimeta

Priprema:

Umuti pjenasto cijela jaja sa šećerom te i dalje muteći dodaj omekšali maslac uz stalno miksanje, dok se dobro ne pomiješa s ostalim sastojcima.Dodaj 250 g brašna prosijanog s praškom za pecivo i sve pomiješaj. Sada dodaj jabuke, oguljene i narezane na male komadiće. Sve dobro promiješaj, dodaj ostatak brašna uz pomoć žlice ili špatule. Grabi žlicom smjesu i stavljaj na hrpice na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Gotove keksiće pospi šećerom u prahu pomiješanim s cimetom.

Trostruko čokoladni keksi

Sastojci:

  • 250 g glatkog pšeničnog brašna
  • 4 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 40 g kakao praha
  • 200 g omekšalog maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g čokolade za jelo i kuhanje

Dodatno:

  • 50 g čokolade za jelo i kuhanje
  • 1 žlica ulja
  • 7-8 komada pralina ili Bajadera

Priprema:

Bajadere dobro ohladi u hladnjaku, 150 g čokolade usitni nožem. Maslac ostavi na sobnoj temperaturi kako bi skroz omekšao. U zdjelu prosij brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodaj mu prstohvat soli i prosijani kakao pa sve dobro izmiješaj.

U drugoj zdjeli mikserom izradi omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom pa dodaj brašno s kakaom i sve zajedno izmiksaj. Potom dodaj sjeckanu čokoladu i umiješaj ju špatulom. Umijesi tijesto. Tijesto će biti lagano ljepljivo, ali to je u redu. Tijesto prepolovi i svaki komad oblikuj u rolicu promjera 4-5 cm pa pripremljene rolice zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na najmanje 2 sata.

Izvadi iz hladnjaka pa oštrim nožem nareži na ploške debljine 6-8 mm. Čokolada će se hlađenjem dodatno stvrdnuti pa ćeš možda imati problema s rezanjem. Pripremljene kekse složi na pleh koji si prekrila papirom za pečenje, ali ostavi razmak najmanje 5 cm između keksa jer će se tijekom pečenja raširiti.

Stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C (ventilacija) ili 170°C (tradicionalno pečenje) te peci 15 minuta. Izvadi iz pećnice, pusti da se keksi prvo ohlade na plehu (bit će još uvijek mekani kad ih izvadiš iz pećnice), potom ih prebaci na rešetku za hlađenje i ohladi do kraja.

Na pari otopi 50 g čokolade kojoj dodaj žlicu ulja i ohladi, a guljačem za povrće napravite strugotine od ohlađenih Bajadera. Svaki keks prošaraj otopljenom čokoladom po kojoj posipaj strugotine Bajadere. Pusti da se čokolada ohladi i stvrdne pa posluži ili stavi u kutiju za kekse koju hermetički zatvori i čuvaj na hladnom.

Keksi s maslacom od kikirikija

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 220 g maslaca od kikirikija
  • 50 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrata vanilije
  • 200 g čokolade (za glazuru)

Priprema:

Zagrij pećnicu na 170°C. Pomiješaj zajedno brašno i prašak za pecivo. U većoj zdjeli mikserom dobro izradi maslac od kikirikija, maslac i šećer. Dodaj jaja i vaniliju i miksaj. Polako dodaj brašno s praškom za pecivo i izradi tijesto. Od tijesta kidaj manje komade, oblikuj ih u lopticu koju zatim malo dlanom spljošti. Poslaži na tepsiju s papirom za pečenje i peci oko 12-15min. Čokoladu rastopi u mikrovalnoj i polovicu svakog keksa umoči u čokoladu.