Prhki keksići u obliku zvjezdica, cvjetića ili krugova s rupicom na gornjem dijelu kroz koju se vidi pekmez, neizostavni su božićni slatkiš. Prednost Linzera, kao i ostalih suhih kolačića je ta što su bolji, što duže stoje, odnosno možeš ih napraviti ranije i osloboditi se jednog dijela posla pred blagdane.
Linzeri su i svojevrsna uvertira u Božić, na njih miriši advent. Kad ih pečeš, miris vanilije i maslaca širi se ne samo kućom, već i ulicom. Odlična je stvar što Linzere mogu raditi i djeca. Izvaljaš im tijesto, daš da izaberu kalupiće i ostalo je njihov posao. Zaigrat će se, napraviti sami kolačiće, biti ponosni na sebe, a ti na njih te stvoriti lijepe uspomene. Linzeri, za razliku od klasičnih keksića, imaju u sebi mljeveni badem. U nastavku ti donosimo recept za njih.
Sastojci:
- 200 grama maslaca
- 200 grama glatkog brašna
- 2 žumanjka
- 100 grama mljevenih badema
- 1 vanilin šećer
- 100 grama šećera
- prstohvat soli
- 1/4 žličice praška za pecivo
Postupak:
Maslac izvadi iz hladnjaka i pusti da dođe na sobnu temperaturu i omekša. Od navedenih sastojaka umijesi tijesto, no nemoj ga previše mijesiti. Samo toliko da se sastojci povežu. Budeš li ga previše mijesila keksi će biti tvrdi, a ne prhki.
Umotaj tijesto u prozirnu foliju i ostavi ga u hadnjaku pola sata pa ga izvadi i razvaljaj na debljinu od pola centimetra. Pećnicu upali kako bi se zagrijala na 180 Celzijevih stupnjeva dok razvaljaš tijesto i kalupom napraviš keksiće. Peci ih samo pet minuta. Iz pećnice ih moraš izvaditi dok su još mekani. Ne čekaj da porumene jer su tada već prepečeni. Donji dio namaži marmeladom pa na njega lijepi onaj gornji s rupicom i pospi šećerom u prahu.