Gastro
Gastro riznica vitalnosti

Sezona je šparoga: Isprobaj tri recepta s proljetnom kraljicom povrća

Sezona je šparoga: Isprobaj tri recepta s proljetnom kraljicom povrća
Šparoge ne samo da su vrlo ukusno, nego su iznimno zdravo povrće. Bogate su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem, željezom, bakrom, cinkom, vitaminima C, B6, A...

Šparoga je simbol proljeća. Raste u kršu priobalja, najčešće u grmlju, među trnjem zbog čega ju je teško brati, no trud se svakako isplati jer se radi o pravoj riznici zdravlja. Naime, ova biljka obiluje folatima, antioksidansima, uključujući vitamin C te vitamine B12, A, E i K kao i krom, mineral u tragu koji povećava sposobnost inzulina da transportira glukozu iz krvotoka u stanice. Trebaš li pripaziti na razinu šećera u krvi, šparoge će ti u tome pomoći. 

Zanimljivo je da botanički pripada obitelji u kojoj su avokado, kelj i prokulica, a svo to povrće obiluje glutationom, jednim od najjačih antioksidanasa koji štiti stanice od utjecaja slobodnih radikala i ima antikancerogeni učinak. Šparoge su izuzetno zdrave i za bubrege i urinarni trakt. Pomažu detoksikaciju bubrega i čiste mjehur prevenirajući pojavu infekcija. Baš zbog toga, nakon konzumacije šparoga primijetit ćeš da ti mokraća ima intenzivniji miris. S obzirom da obiluju vlaknima šparoge blagotvorno djeluju na probavu i metabolizam.

Osim za tjelesno, dobre su i za mentalno zdravlje. Poboljšavaju pamćenje i smiruju živčani sustav. Obiluju vitaminom B12 koji je ključan za vitalnost i zdravlje te je vrlo bitno imati ga u dovoljnoj količini kad navršiš 50 godina jer u toj dobi tijelu opada sposobnost apsorpcije ovog vrijednog vitamina koji čuva živce, sprječavajući pojavu neurodegenerativnih bolesti. Mi smo ti pripremile tri recepta sa šparogama, kako bi u njima uživala što češće i što više.

Rižoto od šparoga i škampa

Sastojci:

200 g šparoga divljih

320 g riže dugog zrna

280 g škampa

1 l riblji temeljac

2 režnja češnjaka

Ulje maslinovo

1 dl vina bijelog

Maslac

Sol

Priprema:

Škampe brzo popržiti na maslinovom ulju, začiniti i staviti sa strane. Na istoj masnoći glazirati rižu, dodati sitno sjeckani češnjak te podliti s malo vina. Kada se vino reducira, podlijevati temeljcem uz konstantno miješanje. Kada je riža pri kraju, dodati šparoge koje su istrgane na manje komade veličine od 2 do 3 centimetra, bez drvenastog donjeg dijela i meso škampi. Kuhati uz konstantno miješanje dok riža nije gotova. Na kraju povezati s ribanim sirom. Prema želji se rižoto može podliti s maslinovim uljem.

Juha od šparoga

Sastojci:

800 g šparoga (tvrdi dio odstrani, a upotrijebi samo mekane dijelove)

maslinovo ulje

2 srednje bijela luka, oguljena i nasjeckana

2 štapića celera

nasjeckana 2 poriluka, očišćena i nasjeckana

2 litre povrtnog ili pilećeg temeljca

Sol

Crni papar

Priprema:

Luk, celer i poriluk nareži na sitne komadiće te ih proprži na maslinovom ulju na laganoj vatri.  Vrhove šparoga odreži i ostavi sa strane, a ostale dijelove nasjeckaj na veće komade te ih dodaj preostalom povrću i sve zalij temeljcem.  Kuhaj poklopljeno 20 minuta, a zatim izmiksaj štapnim mikserom (ili u blenderu). Vrati juhu opet na štednjak, posoli ju i popari po ukusu, dodaj vrhove šparoga te kuhaj dok vrhovi ne omekšaju. Posluži uz omiljeni kruh i malo maslinovog ulja ili vrhnja dodaj u juhu.

Proljetni quiche od šparoga i tikvica

Za prhko tijesto potrebno je:

200 g glatkog brašna

100 g pročišćenog maslaca sobne temperature

Pola žličice šećera

Žličica soli

½ praška za pecivo

1 žumanjak

2 žlice svježeg sira

Priprema:

Prosijaj brašno te mu dodaj šećer, sol i prašak za pecivo. Kada si izmiješala suhe sastojke, dodaj im žumanjak, maslac i svježi sir. Zamijesi tijesto, formiraj ga u kuglu te zamotaj u prozirnu foliju. Ostavi da se odmori nekoliko sati u hladnjaku. Prije pripremanja, tijesto izvadi iz hladnjaka te ga ostavi na sobnoj temperaturi.    

Punjenje od šparoga:

Vezica šparoga

300 g svježeg sira

1 jaje

1,5 tikvica

Prstohvat soli

Priprema:

Šparoge kratko kuhaj u vodi dok ne omekšaju te ih nareži na tanke kolutiće. Izmještaj svježi sir s jajem te smjesi dodaj šparoge. Sve zajedno pomiješaj uz malo soli. Na tijesto stavi tikvice te na njih smjesu od sira i šparoga. Smjesi možeš dodati još neki začin po želji. Na vrh stavi vrhove šparoga te peci na temperaturi od 180 °C dok quiche ne porumeni (30 – 45 min). 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx