Gastro riznica vitalnosti

Sezona je šparoga: Isprobaj tri recepta s proljetnom kraljicom povrća

Šparoge ne samo da su vrlo ukusno, nego su iznimno zdravo povrće. Bogate su kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem, magnezijem, željezom, bakrom, cinkom, vitaminima C, B6, A...

christine-siracusa-1xGKxpCoM5s-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Šparoga je simbol proljeća. Raste u kršu priobalja, najčešće u grmlju, među trnjem zbog čega ju je teško brati, no trud se svakako isplati jer se radi o pravoj riznici zdravlja. Naime, ova biljka obiluje folatima, antioksidansima, uključujući vitamin C te vitamine B12, A, E i K kao i krom, mineral u tragu koji povećava sposobnost inzulina da transportira glukozu iz krvotoka u stanice. Trebaš li pripaziti na razinu šećera u krvi, šparoge će ti u tome pomoći. 

Image
Lijepo i zdravo

Jestivo cvijeće - atrakcija na tanjuru i u čaši, ali i vitaminska bomba

Zanimljivo je da botanički pripada obitelji u kojoj su avokado, kelj i prokulica, a svo to povrće obiluje glutationom, jednim od najjačih antioksidanasa koji štiti stanice od utjecaja slobodnih radikala i ima antikancerogeni učinak. Šparoge su izuzetno zdrave i za bubrege i urinarni trakt. Pomažu detoksikaciju bubrega i čiste mjehur prevenirajući pojavu infekcija. Baš zbog toga, nakon konzumacije šparoga primijetit ćeš da ti mokraća ima intenzivniji miris. S obzirom da obiluju vlaknima šparoge blagotvorno djeluju na probavu i metabolizam.

Osim za tjelesno, dobre su i za mentalno zdravlje. Poboljšavaju pamćenje i smiruju živčani sustav. Obiluju vitaminom B12 koji je ključan za vitalnost i zdravlje te je vrlo bitno imati ga u dovoljnoj količini kad navršiš 50 godina jer u toj dobi tijelu opada sposobnost apsorpcije ovog vrijednog vitamina koji čuva živce, sprječavajući pojavu neurodegenerativnih bolesti. Mi smo ti pripremile tri recepta sa šparogama, kako bi u njima uživala što češće i što više.

Rižoto od šparoga i škampa

Sastojci:

  • 200 g šparoga divljih
  • 320 g riže dugog zrna
  • 280 g škampa
  • 1 l riblji temeljac
  • 2 režnja češnjaka
  • Ulje maslinovo
  • 1 dl vina bijelog
  • Maslac
  • Sol

Priprema:

Škampe brzo popržiti na maslinovom ulju, začiniti i staviti sa strane. Na istoj masnoći glazirati rižu, dodati sitno sjeckani češnjak te podliti s malo vina. Kada se vino reducira, podlijevati temeljcem uz konstantno miješanje. Kada je riža pri kraju, dodati šparoge koje su istrgane na manje komade veličine od 2 do 3 centimetra, bez drvenastog donjeg dijela i meso škampi. Kuhati uz konstantno miješanje dok riža nije gotova. Na kraju povezati s ribanim sirom. Prema želji se rižoto može podliti s maslinovim uljem.

Juha od šparoga

Sastojci:

  • 800 g šparoga (tvrdi dio odstrani, a upotrijebi samo mekane dijelove)
  • maslinovo ulje
  • 2 srednje bijela luka, oguljena i nasjeckana
  • 2 štapića celera
  • nasjeckana 2 poriluka, očišćena i nasjeckana
  • 2 litre povrtnog ili pilećeg temeljca
  • Sol
  • Crni papar

Priprema:

Luk, celer i poriluk nareži na sitne komadiće te ih proprži na maslinovom ulju na laganoj vatri.  Vrhove šparoga odreži i ostavi sa strane, a ostale dijelove nasjeckaj na veće komade te ih dodaj preostalom povrću i sve zalij temeljcem.  Kuhaj poklopljeno 20 minuta, a zatim izmiksaj štapnim mikserom (ili u blenderu). Vrati juhu opet na štednjak, posoli ju i popari po ukusu, dodaj vrhove šparoga te kuhaj dok vrhovi ne omekšaju. Posluži uz omiljeni kruh i malo maslinovog ulja ili vrhnja dodaj u juhu.

Proljetni quiche od šparoga i tikvica

Za prhko tijesto potrebno je:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g pročišćenog maslaca sobne temperature
  • Pola žličice šećera
  • Žličica soli
  • ½ praška za pecivo
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice svježeg sira

Priprema:

Prosijaj brašno te mu dodaj šećer, sol i prašak za pecivo. Kada si izmiješala suhe sastojke, dodaj im žumanjak, maslac i svježi sir. Zamijesi tijesto, formiraj ga u kuglu te zamotaj u prozirnu foliju. Ostavi da se odmori nekoliko sati u hladnjaku. Prije pripremanja, tijesto izvadi iz hladnjaka te ga ostavi na sobnoj temperaturi.    

Punjenje od šparoga:

  • Vezica šparoga
  • 300 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 1,5 tikvica
  • Prstohvat soli

Priprema:

Šparoge kratko kuhaj u vodi dok ne omekšaju te ih nareži na tanke kolutiće. Izmještaj svježi sir s jajem te smjesi dodaj šparoge. Sve zajedno pomiješaj uz malo soli. Na tijesto stavi tikvice te na njih smjesu od sira i šparoga. Smjesi možeš dodati još neki začin po želji. Na vrh stavi vrhove šparoga te peci na temperaturi od 180 °C dok quiche ne porumeni (30 – 45 min).