Lijepo i zdravo

Jestivo cvijeće - atrakcija na tanjuru i u čaši, ali i vitaminska bomba

Kada prikupljaš cvijeće za jelo, beri ga daleko od prometnica i biraj samo zdrave, neoštećene cvjetove. Bilo bi najbolje posaditi u vrtu ili u vazama na balkonu cvjetove koje planiraš uvrstiti u svoju prehranu

micheile-dot-com-3eHdk6dPY3U-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Posadiš li u svome vrtu jestivo cvijeće, imat ćeš od njega dvostruku korist. Uljepšat će ti okoliš, ali i obogatiti jela - vizualno i nutritivno. Jestivo cvijeće iz godine u godinu sve je popularnije na tanjurima, osobito kada je riječ o slasticama, ali i koktelima.

Konzumacija cvijeća nije nešto novo. Štoviše, cvijeće se već tisućama godina jede u Japanu i Indiji, a primjerice, kadife, jasmin, ruža, neven i hibiskus spadaju i u neizostavni dio medicine tih zemalja. Cvijeće se koristi u kuhinji i u našim krajevima. Sjeti se samo soka od ružinih latica, meda od maslačka, salate od maslačka ili pak pohanih cvjetova tikvica.

Osim što jelu daje atraktivan izgled, cvijeće je i nutritivno bogato. Obiluje vitaminima A i C, a odličan je i izvor minerala poput kalcija, fosfora, željeza i kalija.

Image

Maslačak - podcijenjena vitaminska bomba sa sto lica koju obožavamo

Kada prikupljaš cvijeće za jelo, beri ga daleko od prometnica i biraj samo zdrave, neoštećene cvjetove. Bilo bi najbolje posaditi u vrtu ili u vazama na balkonu cvjetove koje planiraš uvrstiti u svoju prehranu. Tako će ti uvijek biti pri ruci, a i znat ćeš da nije zagađeno ispušnim plinovima i kemikalijama.

Primjerice, posadi dragoljub, karanfil, tulipan, kadife, ružu, djetelinu, tikvice (u ovom slučaju imaš i plod i cvijet za jesti). Ukoliko u vrtu imaš limun ili naranču, posluži se cvijećem agruma koje ima nevjerojatno aromatičan miris i okus.


Dragoljub (koji možeš vidjeti na prethodnoj fotografiji) ima lagano pikantni, ljutkasto-kiselkasti okus, lavanda, ljubičice i ruže su slatke. Najbolje je probati cvijeće prije no, što ga dodaš jelu, ali ono što je još važnije je uvjeriti se da se radi o jestivom cvijetu. Kada ga bereš, čini to rano ujutro ili predvečer jer je tada svježe i nije ga "udarilo" sunce. Nakon što ga ubereš, namoči ga u hladnoj vodi i posuši nježno u papirnatom ručniku.

S obzirom da se bliži ljeto, a s njime i sezona osvježavajućih koktela, cvijeće iskoristi i u tu svrhu. Zaledi ga u kalupu za led, naravno s vodom i dobit ćeš izuzetno atraktivne kockice leda koje će ostaviti dojam na svakoga. U nastavku ti donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti cvijeće u kuhinji, a da to ne znači držati ga na prozorsku kao ukras.

Voćno - cvjetne košarice

Ne treba komplicirati kako bi nešto bilo efektno, što potvrđuju i ove voćno-cvjetne košarice koje će učiniti atraktivnim svaki stol. Razreži papaju na pola, izdubi sredinu pa ju napuni jagodama i jestivim cvijećem po izboru. S obzirom na to da je riječ o voću, odnosno slatkome okusu, biraj cvijeće koje je slatkasto poput ljubičica, ruža, lavande i maćuhica.

Cvijećem ukrasi torte

Apsolutno svaku tortu možeš ukrasiti cvijećem. Bila bi prava šteta da ne iskoristiš priliku i odabereš ovu vrstu dekoracije u doba godine kada svud oko tebe, sve cvijeta. Naberi cvijeće, pažljivo ga osuši i dekoriraj tortu. Možeš ga i uz pomoć razmućenog bjelanjka "konzervirati", na taj način ćeš mu produljiti vijek ili ga pak osuši.

Keksi s jestivim cvijećem

Keksiće zamijesi po receptu koji inače koristiš. Što jednostavniji, to bolji. Mi kekse radimo tako da zamijesimo prhko tijesto od 150 grama glatkog brašna, 150 grama oštrog, 200 grama maslaca, žličice arome vanilije, 100 grama šećera u prahu i jednog jajeta.

Dok se kesići peku, umuti glazuru od šećera u prahu, bjelanjka i soka od limuna. Kad su keksi pečeni (izvadi ih prije, no što počnu dobivati boju, dok su još mekani jer će se stvrdnuti na zraku). Umači ih jednom stranom u glazuru ili polovicom, kako god želiš te posipaj sušenim ili svježim laticama.

Kokteli i pića sa cvijećem

Bilo koji koktel možeš dekorirati jestivim cvijećem bilo da ga dodaš u svježem obliku, tek ubrano ili ga prije zalediš u kockicama leda. Naravno, cvijeće možeš dekorirati i bezalkoholna pića pa čak i samu vodu.

Doručak kao iz bajke

U samo par koraka možeš napraviti doručak koji će ti uljepšati dan, a i Instagram. Kruh namaži sirnim namazom i dekoriraj jestivim cvijećem koje ćeš ubrati u svome vrtu. Okusom će ti najbolje odgovarati kadife, maslačak i dragoljub. Vodu aromatiziraj mentom i rashladi kockicama leda u kojima je zaleđeno cvijeće.