Kraljica jeseni

Sezona je bundeva. Imamo tri slatka recepta u kojima ju možeš iskoristiti

Bundeve i buče šarene se na našim tržnicama, pa je pravo vrijeme da ih na što više načina uključiš u svoju prehranu. Donosimo ti tri deserta u kojima je upravo bundeva najveća zvijezda.

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: www.profimedia.hr

Bundeve - velike, narančaste ili žute, pune slatkog mesa, vitamina i minerala. Ove kraljice plodova jeseni može se koristiti u prehrani na mnoge načine, a iako smo nekako navikli najviše ih stavljati u juhe, variva i bučnice, trebamo proširiti svoje gastronomske horizonte i naučiti kako da bundeve iskoristimo do maksimuma - u desertima! Naime, nakon što je popularna pita od bundeve, tradicionalni američki desert koji se poslužuje za Dan zahvalnosti, postao planetarno popularan, počeli su se popularizirati i drugi slatki recepti u kojima je glavna zvijezda upravo bundeva.

Image
TIKVE NA STOL

Još nije kasno: Ideje za najšašavije i najjezivije Halloween bundeve

Kako bismo te uvjerile da se radi o svestranoj namirnici od koje se mogu napraviti genijalni jednostavni deserti, izdvojile smo tri recepture koje trebaš probati napraviti ove jeseni. Od omiljenih fritula pa sve do pudinga s bučom i mandarinama - pronađi naše gastro prijedloge u nastavku.

Pumpkin pie

Sastojci:

  • Za tijesto:
  • 250g brašna
  • 4 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 120 g maslaca
  • jaje
  • 1/2 dl vode

Za kremu:

  • kg bundeve
  • 2 dl hladne vode
  • 100 g šećera
  • sok 1 limuna
  • 4 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja

Priprema:

  • U posudu dodaj brašno, četiri žlice šećera i sol. Promiješaj pa dodaj omekšali maslac, jaje i mijesi rukama, postepeno dodajući vodu. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
  • Tijesto oblikuj u kuglu pa zamotaj u prozirnu foliju i pusti da odstoji u hladnjaku pola sata.
  • U lonac dodaj na kockice narezanu bundevu i vodu te kuhaj desetak minuta. Procijedi i pusti da se ohladi pa je izmiksaj štapnim mikserom.
  • Dodaj 100 g šećera, limunov sok, četiri jaja i kiselo vrhnje pa ponovno kratko izmiksaj štapnim mikserom.
  • Tijesto utisni u nešto manji kalup za tortu tako da obrubiš i bočnu stranu kalupa. Pomogni si žlicom. Izbodi tijesto vilicom i peci ga u pećnici 15 minuta na 180 stupnjeva.
  • Dodaj kremu i peci na istoj temperaturi još 30 minuta. Prije posluživanja desert dobro rashladi.

Fritule s bundevom

Sastojci:

  • 450 g očišćene bundeve (ispečene)
  • 250 ml mlijeka
  • 450 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 žlice šećera
  • soli
  • 50 g brusnica (namoči ih u malo ruma ili domaće rakije)
  • šećera u prahu za posipanje
  • cimeta

Priprema:

  • U malo mlijeka izmrvi kvasac sa žličicom šećera i žličicom brašna i pusti da nadođe.
  • Ispečenu bundevu propasiraj( ako kuhaš bundevu, propasiraj je i ostavit neko vrijeme da se iscijedi višak tekućine).
  • U posudu stavi brašno i dodaj kvasac, ostatak mlijeka, šećer, malo soli i bundevu i brusnice.
  • Umijesi tijesto, malo ga tuci kuhačom da se naprave mjehurići. Ostavi tijesto da počiva bar 1 sat.
  • Frigaj u zagrijanom ulju i to tako da tijesto grabiš žlicama, kako bi dobila lijep oblik fritule.
  • Vadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće, pospi šećerom u prahu i cimetom po želji.

Puding od bundeve i mandarina

Sastojci:

  • 150 g očišćenog mesa bundeve
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g škrobnog brašna (gustina)
  • 70 g smeđeg šećera (svijetlog)
  • 3 mandarine
  • prstohvat soli
  • prstohvat mljevenog cimeta

Priprema:

  • Očisti meso bundeve od kore i koštica. Nareži na kockice. Stavi na pleh obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 minuta. Ostavi da se prohladi, odvoji nekoliko kockica sa strane (pospi ih s malo šećera i soka mandarine) pa ostatak onda smrvi vilicom ili izmiksaj u blenderu.  
  • Iscijedi sok mandarina. Ako imaš bio/neprskane, onda naribaj i koricu jedne do dvije mandarine i dodaj u sok. Pomiješaj mlijeko sa škrobnim brašnom i stavi kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući pjenjačom. Kad se smjesa počne zgušnjavati i dostigne točku ključanja, makni s vatre i umiješaj šećer, sok mandarina i na kraju pire od bundeve, mrvicu soli i ako želiš cimet.
  • Izmiješaj dobro pjenjačom da se smjesa izjednači, vrati na vatru, i opet zakuhaj neprestano miješajući.
  • Raspodijeli puding u 2 ili 3 čaše i ostavi da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Rashladi ga pola sata u hladnjaku prije posluživanja. Ukrasi kockicama pečene bundeve koje si sačuvala.