403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Kraljica jeseni

Sezona je bundeva. Imamo tri slatka recepta u kojima ju možeš iskoristiti

Sezona je bundeva. Imamo tri slatka recepta u kojima ju možeš iskoristiti
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Bundeve i buče šarene se na našim tržnicama, pa je pravo vrijeme da ih na što više načina uključiš u svoju prehranu. Donosimo ti tri deserta u kojima je upravo bundeva najveća zvijezda.

Bundeve - velike, narančaste ili žute, pune slatkog mesa, vitamina i minerala. Ove kraljice plodova jeseni može se koristiti u prehrani na mnoge načine, a iako smo nekako navikli najviše ih stavljati u juhe, variva i bučnice, trebamo proširiti svoje gastronomske horizonte i naučiti kako da bundeve iskoristimo do maksimuma - u desertima! Naime, nakon što je popularna pita od bundeve, tradicionalni američki desert koji se poslužuje za Dan zahvalnosti, postao planetarno popularan, počeli su se popularizirati i drugi slatki recepti u kojima je glavna zvijezda upravo bundeva.

Kako bismo te uvjerile da se radi o svestranoj namirnici od koje se mogu napraviti genijalni jednostavni deserti, izdvojile smo tri recepture koje trebaš probati napraviti ove jeseni. Od omiljenih fritula pa sve do pudinga s bučom i mandarinama - pronađi naše gastro prijedloge u nastavku.

Pumpkin pie

Sastojci:

Za tijesto:

250g brašna

4 žlice šećera

1/2 žličice soli

120 g maslaca

jaje

1/2 dl vode

Za kremu:

kg bundeve

2 dl hladne vode

100 g šećera

sok 1 limuna

4 jaja

200 g kiselog vrhnja

Priprema:

U posudu dodaj brašno, četiri žlice šećera i sol. Promiješaj pa dodaj omekšali maslac, jaje i mijesi rukama, postepeno dodajući vodu. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.

Tijesto oblikuj u kuglu pa zamotaj u prozirnu foliju i pusti da odstoji u hladnjaku pola sata.

U lonac dodaj na kockice narezanu bundevu i vodu te kuhaj desetak minuta. Procijedi i pusti da se ohladi pa je izmiksaj štapnim mikserom.

Dodaj 100 g šećera, limunov sok, četiri jaja i kiselo vrhnje pa ponovno kratko izmiksaj štapnim mikserom.

Tijesto utisni u nešto manji kalup za tortu tako da obrubiš i bočnu stranu kalupa. Pomogni si žlicom. Izbodi tijesto vilicom i peci ga u pećnici 15 minuta na 180 stupnjeva.

Dodaj kremu i peci na istoj temperaturi još 30 minuta. Prije posluživanja desert dobro rashladi.

Fritule s bundevom

Sastojci:

450 g očišćene bundeve (ispečene)

250 ml mlijeka

450 g brašna

20 g kvasca

2 žlice šećera

soli

50 g brusnica (namoči ih u malo ruma ili domaće rakije)

šećera u prahu za posipanje

cimeta

Priprema:

U malo mlijeka izmrvi kvasac sa žličicom šećera i žličicom brašna i pusti da nadođe.

Ispečenu bundevu propasiraj( ako kuhaš bundevu, propasiraj je i ostavit neko vrijeme da se iscijedi višak tekućine).

U posudu stavi brašno i dodaj kvasac, ostatak mlijeka, šećer, malo soli i bundevu i brusnice.

Umijesi tijesto, malo ga tuci kuhačom da se naprave mjehurići. Ostavi tijesto da počiva bar 1 sat.

Frigaj u zagrijanom ulju i to tako da tijesto grabiš žlicama, kako bi dobila lijep oblik fritule.

Vadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće, pospi šećerom u prahu i cimetom po želji.

Puding od bundeve i mandarina

Sastojci:

150 g očišćenog mesa bundeve

250 ml mlijeka

50 g škrobnog brašna (gustina)

70 g smeđeg šećera (svijetlog)

3 mandarine

prstohvat soli

prstohvat mljevenog cimeta

Priprema:

Očisti meso bundeve od kore i koštica. Nareži na kockice. Stavi na pleh obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 minuta. Ostavi da se prohladi, odvoji nekoliko kockica sa strane (pospi ih s malo šećera i soka mandarine) pa ostatak onda smrvi vilicom ili izmiksaj u blenderu.  

Iscijedi sok mandarina. Ako imaš bio/neprskane, onda naribaj i koricu jedne do dvije mandarine i dodaj u sok. Pomiješaj mlijeko sa škrobnim brašnom i stavi kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući pjenjačom. Kad se smjesa počne zgušnjavati i dostigne točku ključanja, makni s vatre i umiješaj šećer, sok mandarina i na kraju pire od bundeve, mrvicu soli i ako želiš cimet.

Izmiješaj dobro pjenjačom da se smjesa izjednači, vrati na vatru, i opet zakuhaj neprestano miješajući.

Raspodijeli puding u 2 ili 3 čaše i ostavi da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Rashladi ga pola sata u hladnjaku prije posluživanja. Ukrasi kockicama pečene bundeve koje si sačuvala.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx