Bundeve - velike, narančaste ili žute, pune slatkog mesa, vitamina i minerala. Ove kraljice plodova jeseni može se koristiti u prehrani na mnoge načine, a iako smo nekako navikli najviše ih stavljati u juhe, variva i bučnice, trebamo proširiti svoje gastronomske horizonte i naučiti kako da bundeve iskoristimo do maksimuma - u desertima! Naime, nakon što je popularna pita od bundeve, tradicionalni američki desert koji se poslužuje za Dan zahvalnosti, postao planetarno popularan, počeli su se popularizirati i drugi slatki recepti u kojima je glavna zvijezda upravo bundeva.
Kako bismo te uvjerile da se radi o svestranoj namirnici od koje se mogu napraviti genijalni jednostavni deserti, izdvojile smo tri recepture koje trebaš probati napraviti ove jeseni. Od omiljenih fritula pa sve do pudinga s bučom i mandarinama - pronađi naše gastro prijedloge u nastavku.
Pumpkin pie
Sastojci:
- Za tijesto:
- 250g brašna
- 4 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 120 g maslaca
- jaje
- 1/2 dl vode
Za kremu:
- kg bundeve
- 2 dl hladne vode
- 100 g šećera
- sok 1 limuna
- 4 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
Priprema:
- U posudu dodaj brašno, četiri žlice šećera i sol. Promiješaj pa dodaj omekšali maslac, jaje i mijesi rukama, postepeno dodajući vodu. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Tijesto oblikuj u kuglu pa zamotaj u prozirnu foliju i pusti da odstoji u hladnjaku pola sata.
- U lonac dodaj na kockice narezanu bundevu i vodu te kuhaj desetak minuta. Procijedi i pusti da se ohladi pa je izmiksaj štapnim mikserom.
- Dodaj 100 g šećera, limunov sok, četiri jaja i kiselo vrhnje pa ponovno kratko izmiksaj štapnim mikserom.
- Tijesto utisni u nešto manji kalup za tortu tako da obrubiš i bočnu stranu kalupa. Pomogni si žlicom. Izbodi tijesto vilicom i peci ga u pećnici 15 minuta na 180 stupnjeva.
- Dodaj kremu i peci na istoj temperaturi još 30 minuta. Prije posluživanja desert dobro rashladi.
Fritule s bundevom
Sastojci:
- 450 g očišćene bundeve (ispečene)
- 250 ml mlijeka
- 450 g brašna
- 20 g kvasca
- 2 žlice šećera
- soli
- 50 g brusnica (namoči ih u malo ruma ili domaće rakije)
- šećera u prahu za posipanje
- cimeta
Priprema:
- U malo mlijeka izmrvi kvasac sa žličicom šećera i žličicom brašna i pusti da nadođe.
- Ispečenu bundevu propasiraj( ako kuhaš bundevu, propasiraj je i ostavit neko vrijeme da se iscijedi višak tekućine).
- U posudu stavi brašno i dodaj kvasac, ostatak mlijeka, šećer, malo soli i bundevu i brusnice.
- Umijesi tijesto, malo ga tuci kuhačom da se naprave mjehurići. Ostavi tijesto da počiva bar 1 sat.
- Frigaj u zagrijanom ulju i to tako da tijesto grabiš žlicama, kako bi dobila lijep oblik fritule.
- Vadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće, pospi šećerom u prahu i cimetom po želji.
Puding od bundeve i mandarina
Sastojci:
- 150 g očišćenog mesa bundeve
- 250 ml mlijeka
- 50 g škrobnog brašna (gustina)
- 70 g smeđeg šećera (svijetlog)
- 3 mandarine
- prstohvat soli
- prstohvat mljevenog cimeta
Priprema:
- Očisti meso bundeve od kore i koštica. Nareži na kockice. Stavi na pleh obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 minuta. Ostavi da se prohladi, odvoji nekoliko kockica sa strane (pospi ih s malo šećera i soka mandarine) pa ostatak onda smrvi vilicom ili izmiksaj u blenderu.
- Iscijedi sok mandarina. Ako imaš bio/neprskane, onda naribaj i koricu jedne do dvije mandarine i dodaj u sok. Pomiješaj mlijeko sa škrobnim brašnom i stavi kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući pjenjačom. Kad se smjesa počne zgušnjavati i dostigne točku ključanja, makni s vatre i umiješaj šećer, sok mandarina i na kraju pire od bundeve, mrvicu soli i ako želiš cimet.
- Izmiješaj dobro pjenjačom da se smjesa izjednači, vrati na vatru, i opet zakuhaj neprestano miješajući.
- Raspodijeli puding u 2 ili 3 čaše i ostavi da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Rashladi ga pola sata u hladnjaku prije posluživanja. Ukrasi kockicama pečene bundeve koje si sačuvala.