Gastro
Kraljica jeseni

Sezona je bundeva. Imamo tri slatka recepta u kojima ju možeš iskoristiti

Sezona je bundeva. Imamo tri slatka recepta u kojima ju možeš iskoristiti
Bundeve i buče šarene se na našim tržnicama, pa je pravo vrijeme da ih na što više načina uključiš u svoju prehranu. Donosimo ti tri deserta u kojima je upravo bundeva najveća zvijezda.

Bundeve - velike, narančaste ili žute, pune slatkog mesa, vitamina i minerala. Ove kraljice plodova jeseni može se koristiti u prehrani na mnoge načine, a iako smo nekako navikli najviše ih stavljati u juhe, variva i bučnice, trebamo proširiti svoje gastronomske horizonte i naučiti kako da bundeve iskoristimo do maksimuma - u desertima! Naime, nakon što je popularna pita od bundeve, tradicionalni američki desert koji se poslužuje za Dan zahvalnosti, postao planetarno popularan, počeli su se popularizirati i drugi slatki recepti u kojima je glavna zvijezda upravo bundeva.

Kako bismo te uvjerile da se radi o svestranoj namirnici od koje se mogu napraviti genijalni jednostavni deserti, izdvojile smo tri recepture koje trebaš probati napraviti ove jeseni. Od omiljenih fritula pa sve do pudinga s bučom i mandarinama - pronađi naše gastro prijedloge u nastavku.

Pumpkin pie

Sastojci:

Za tijesto:

250g brašna

4 žlice šećera

1/2 žličice soli

120 g maslaca

jaje

1/2 dl vode

Za kremu:

kg bundeve

2 dl hladne vode

100 g šećera

sok 1 limuna

4 jaja

200 g kiselog vrhnja

Priprema:

U posudu dodaj brašno, četiri žlice šećera i sol. Promiješaj pa dodaj omekšali maslac, jaje i mijesi rukama, postepeno dodajući vodu. Mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.

Tijesto oblikuj u kuglu pa zamotaj u prozirnu foliju i pusti da odstoji u hladnjaku pola sata.

U lonac dodaj na kockice narezanu bundevu i vodu te kuhaj desetak minuta. Procijedi i pusti da se ohladi pa je izmiksaj štapnim mikserom.

Dodaj 100 g šećera, limunov sok, četiri jaja i kiselo vrhnje pa ponovno kratko izmiksaj štapnim mikserom.

Tijesto utisni u nešto manji kalup za tortu tako da obrubiš i bočnu stranu kalupa. Pomogni si žlicom. Izbodi tijesto vilicom i peci ga u pećnici 15 minuta na 180 stupnjeva.

Dodaj kremu i peci na istoj temperaturi još 30 minuta. Prije posluživanja desert dobro rashladi.

Fritule s bundevom

Sastojci:

450 g očišćene bundeve (ispečene)

250 ml mlijeka

450 g brašna

20 g kvasca

2 žlice šećera

soli

50 g brusnica (namoči ih u malo ruma ili domaće rakije)

šećera u prahu za posipanje

cimeta

Priprema:

U malo mlijeka izmrvi kvasac sa žličicom šećera i žličicom brašna i pusti da nadođe.

Ispečenu bundevu propasiraj( ako kuhaš bundevu, propasiraj je i ostavit neko vrijeme da se iscijedi višak tekućine).

U posudu stavi brašno i dodaj kvasac, ostatak mlijeka, šećer, malo soli i bundevu i brusnice.

Umijesi tijesto, malo ga tuci kuhačom da se naprave mjehurići. Ostavi tijesto da počiva bar 1 sat.

Frigaj u zagrijanom ulju i to tako da tijesto grabiš žlicama, kako bi dobila lijep oblik fritule.

Vadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće, pospi šećerom u prahu i cimetom po želji.

Puding od bundeve i mandarina

Sastojci:

150 g očišćenog mesa bundeve

250 ml mlijeka

50 g škrobnog brašna (gustina)

70 g smeđeg šećera (svijetlog)

3 mandarine

prstohvat soli

prstohvat mljevenog cimeta

Priprema:

Očisti meso bundeve od kore i koštica. Nareži na kockice. Stavi na pleh obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 minuta. Ostavi da se prohladi, odvoji nekoliko kockica sa strane (pospi ih s malo šećera i soka mandarine) pa ostatak onda smrvi vilicom ili izmiksaj u blenderu.  

Iscijedi sok mandarina. Ako imaš bio/neprskane, onda naribaj i koricu jedne do dvije mandarine i dodaj u sok. Pomiješaj mlijeko sa škrobnim brašnom i stavi kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući pjenjačom. Kad se smjesa počne zgušnjavati i dostigne točku ključanja, makni s vatre i umiješaj šećer, sok mandarina i na kraju pire od bundeve, mrvicu soli i ako želiš cimet.

Izmiješaj dobro pjenjačom da se smjesa izjednači, vrati na vatru, i opet zakuhaj neprestano miješajući.

Raspodijeli puding u 2 ili 3 čaše i ostavi da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Rashladi ga pola sata u hladnjaku prije posluživanja. Ukrasi kockicama pečene bundeve koje si sačuvala.