Uskrs je vrijeme obnove, zajedništva i naravno, slavlja uz obilje tradicionalnih delicija koje krase naše stolove. Kolači za Uskrs su među nezaobilaznim slasticama koje obogaćuju uskrsni blagdan. Ovi slatki zalogaji ne samo da zadovoljavaju naše nepce, već i simboliziraju radost i obilje koje Uskrs donosi. U nastavku donosimo 20 ukusnih recepata za uskrne kolače.
Kremasti kolači za Uskrs
Među raznovrsnim slatkim iznenađenjima, posebno mjesto zauzimaju kremasti kolači za Uskrs koji svojim bogatim okusima i mekim teksturama osvajaju srca svih sladokusaca. Bez obzira tražite li inspiraciju za klasičnu uskrsnu tortu ili želite isprobati nešto novo i uzbudljivo, otkrit ćemo kako kremasti kolači mogu dodati posebnu notu vašem blagdanskom slavlju.
Kremasti kolač s jogurtom
Sve što trebate od sastojaka za biskvit:
- 2 žumanjka
- 80 grama maslaca
- 200 grama brašna
- veći prstohvat praška za pecivo
- 50 grama šećera
Krema za fini kremasti kolač s jogurtom:
- 2 bjelanjka
- 50 grama šećera
- 400 grama čvrstog jogurta
- 3 žlice glatkog brašna
Kremasti kolač s jogurtom priprema se tako da prvo izmiksate žumanjke sa šećerom, a zatim dodate omekšali maslac i sve druge sastojke za tijesto. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Oblikujte tijesto u glatku kuglu, prerežite na dva dijela i ostavite da odstoji zamotano u foliji 30 minuta.
Pripremite kremu tako da izmiksate bjelanjke, a zatim dodate jogurt, šećer i brašno neprestano miksajući. Lim za pečenje pobrašnite te utisnite jednu polovicu tijesta. Ne trebate valjati. Dodajte kremu, a drugu polovicu naribajte ili grubo natrgajte. Zagrijte pećnicu na 180 °C pecite 30 minuta.
Fini brzi kremasti kolači
Sastojci:
- 500 grama petit keksa
- 2 žlice mlijeka
Krema za fini brzi kremasti kolač:
- 1 litra mlijeka
- 4 žumanjka
- 150 grama šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 4 žlice gustina
Krema se priprema tako da u 250 ml mlijeka razmutite izmiksane žumanjke sa šećerom, a zatim dodajte vanilin šećer, puding od vanilije i gustin te sve dobro izmiješajte pjenjačom. Ostalo mlijeka stavite kuhati i kada zavri, ulijte smjesu. Neprestano miješajte dok se krema ne zgusne.
Kremasti kolač s orasima i čokoladom
Sastojci:
- 120 grama mljevenih oraha
- 120 grama brašna
- 60 grama smeđeg šećera
- 60 grama maslaca
- 80 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 60 grama komadića čokolade
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice soli
- 100 grama krem sira, sobne temperature
- 60 grama šećera u prahu
- 80 ml slatke pavlake
Za pripremu kremastog kolača s orasima i čokoladom prvo zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalupe za pečenje. Pomiješajte brašno, orahe, smeđi šećer, prašak za pecivo i sol u velikoj posudi, a zatim dodajte maslac, mlijeko, jaja i ekstrakt vanilije i tucite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte komadiće čokolade i lagano promiješajte.
Smjesu za kolač od oraha i čokolade izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Kremasti kolač s orasima i čokoladom pecite 40-45 minuta, odnosno dok na vrhu ne porumeni. Za to vrijeme u zdjelu dodajte šećer u prahu i slatku pavlaku. Miješajte šećer u prahu i slatku pavlaku dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi. Nakon što se kolač ohladi, stavite sloj kreme na vrh kolača. Krem kolač s orasima i čokoladom je gotov. Tortu poslužite hladnu. Dobar tek!
Uskrsni kremasti kolač
Sastojci:
- 4 jaja, odvojena
- 90 g šećera
- 60 g maslaca, omekšalog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g višenamjenskog brašna
- 2 šalice mlijeka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Četvrtastu posudu za pečenje premažite sprejom za kuhanje. U srednjoj zdjeli tucite bjelanjke dok se ne stvore čvrsti snijeg. Stavite na stranu.
U velikoj zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer i tucite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte maslac i vaniliju te dobro promiješajte. Umiješajte brašno, zatim polako dodajte mlijeko dok se dobro ne sjedini. Polako umiješajte snijeg od bjelanjaka i nemojte pretjerati s miješanjem. Izlijte u posudu za pečenje. Pecite 45 do 50 minuta, ili dok se sredina ne stegne i ne porumeni na vrhu. Neka se uskrsni kremasti kolač ohladi prije posluživanja.
Kremasti kolač od kokosa i čokolade
Biskvit za kremasti kolač od kokosa i čokolade:
- 4 žumanjka
- 4 bjelanjka
- 7 žlica šećera
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 12 žlica glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice kakao praha
Krema za kremasti kolač od kokosa i čokolade:
- 100 grama kokosa
- 3 žlice oštrog brašna
- 6 žlica šećera
- 0,5 litre mlijeka
- 1 vanilin šećer
Glazura od čokolade:
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 50 grama margarina za glazuru
Žumanjke, šećer, mlijeko i ulje izmiksajte, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Istucite bjelanjke u snijeg te umiješajte u prethodno pripremljenu smjesu. Dodajte kakao prah. Prebacite smjesu u tepsiju i pecite na 180 °C. Dok se peče pripremite kremu tako da kokos pomiješate s brašnom, šećerom i mlijekom. Stavite da se kuha. Kada se biskvit ohladi, prelijte preko njega kremu i prema želji ukrasite s čokoladnom glazurom.
Suhi kolači za Uskrs
Dok se proljeće budi, a uskrsni blagdani približavaju, vrijeme je da razmišljamo o slatkim tradicijama koje obilježavaju ovo veselo doba godine. Suhi kolači za Uskrs su na posebnom mjestom na uskrsnoj trpezi, predstavljaju savršenu kombinaciju tradicije, ukusa i praktičnosti.
Mrvice sa stola: Uskrsni keksi
Sastojci:
- 320 g glatkog brašna
- 250 g maslaca
- 120 g šećera u prahu
- 25 g kakaa
- 1 jaje
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
Od brašna, maslaca narezanog na listiće, šećera, jaja, vanilije i soli umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 h. Odmoreno tijesto podijelite na dva jednaka dijela, u jedan dio umiješajte kakao, a drugi dio ostavite "žuti".
Oba tijesta razvaljajte na papiru za pečenje, premjestite ih na lim i stavite u zamrzivač na 15-20 min kako bi lakše vadili oblike.
Ohlađena tijesta izvadite iz hladnjaka i u tijestu kalupima izrezujte oblike po želji. Oblike pažljivo vadite iz tijesta pa u bijelo tijesto utisnite crne oblike i obrnuto. Tijesto zatim prekrijte drugim papirom za pečenje, okrenite tako da je gornja strana dolje (ne skidajte prvi papir za pečenje!)i lagano pređite valjkom kako bi se crno i bijelo tijesto spojili. Pripremljena tijesta vratite u zamrzivač na još 10-15 minuta.
Ponovno ohlađena tijesta izvadite iz zamrzivača, uklonite gornji papir za pečenje i većim okruglim ili četvrtastim kalupom izrezujte kekse.
Kekse premjestite na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10-12 min.
Samo jedan griz: Lemon curd cookies
Sastojci za prhko tijesto:
- 200 g oštrog brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- vanilija, tonka, ribana korica agruma
- žlica do dvije hladne vode
Sastojci za kremu od limuna:
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 1 jušna žlica škrobnog brašna (poravnana, ne vrhom puna)
- žličica dvije naribane korice limuna
- 5 žlica soka limuna (može i kombinacija limuna i naranče)
- 100 g šećera
- 100 g maslaca narezanog na kockice
- malo soli
Priprema tijesta:
Prosijati brašno u posudu, dodati šećer i arome po želji - vaniliju, tonku i/ili ribanu koricu agruma. Prstima utrljati maslac narezan na kockice. Smjesa je poput pijeska. Dodati žlicu dvije hladne vode, tek toliko da se sve sjedini u tijesto. Mijesiti što kraće, tako će keksi biti prhki i hrskavi. Oblikovati disk promjera cca 20 cm i ostaviti 30 minuta u hladnjaku.
Tanko razvaljati, rezati željene oblike i peći 8 - 10 minuta na 170 C. Zadnjih par minuta dobro paziti na kekse, čim dobiju malo tamniji rub gotovi su.
Priprema kreme:
U zdjelu stavite šećer, sol i jaja. Umutite, dodajte škrob, koricu limuna i lagano umiješajte sok limuna (i naranče).
Stavite na vatru. Miješajte kuhačom cijelo vrijeme, nakon 8-10 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjerite na način da okrenete kuhaču s kojoj miješate i ako se krema zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.
Maknite zdjelu s vatre i u vruću kremu umiješajte maslac.
Protisnite kremu kroz fino cijedilo zbog korice naranče. Ohladite i poslužite!
Starinske kokos kiflice sastojci
Sastojci:
- 28 dkg glatkog brašna
- 10 dkg kokosa
- 20 dkg margarina
- 7 dkg šećera
- žlica vrhnja
Starinske kokos kiflice priprema:
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Nakon što je tijesto gotovo, pustite neka odmori 20-ak minuta i krenite s izradom kiflica. Pecite kokos kiflice u pećnici na 180 °C oko 20 minuta. Pečene starinske kokos kiflice uvaljajte u štaub šećer i poslužite.
Suhi kolači s orasima
Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 150 g oraha
- 2 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica vanilin šećera
- 150 g maslaca
- prstohvat soli
Suhi kolači s orasima priprema: U veliku zdjelu pomiješajte brašno, šećer, orahe, prašak za pecivo, vanilin šećer i sol. U drugoj zdjeli istucite jaja, dodajte otopljeni maslac i promiješajte. Kombinirajte suhe i mokre sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Oblikujte smjesu u male kuglice i rasporedite ih na lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15-20 minuta.
Nakon što suhi kolači s orasima postanu zlatno smeđi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Ovi ukusni kolačići su savršeni za uživanje uz čaj ili kavu. Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom desertu!
Starinski suhi kolači
Sastojci:
- 1 šalica mekog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- 1 šalica šećera
- 1/3 šalice maslaca
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- 1/3 šalice meda
- ½ šalice sjeckanih oraha
- ½ šalice kave
Starinski suhi kolač priprema:
U jednu posudu pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol, soda bikarbona. U drugu posudu stavite jaje i šećer te ih miješajte s postepenim dodavanjem rastopljenog maslaca i meda.
Kada ste ovu smjesu dobro pomiješali, postepeno dodajte mješavinu s brašnom, sjeckane orahe i ohlađenu kavu u smjesu s jajima, šećerom, rastopljenim maslacem i medom. Bitno je postepeno dodavati sve sastojke kako bi se svi sastojci dobro povezali i ujedinili. Ulijte u kalup za pečenje kolača koji ste prethodno namazali maslacem.
Pecite ovaj starinski suhi kolač na 180 °C 40 minuta.
Uskrsni kolači bez pečenja
U moru tradicionalnih recepata, posebnu čar i praktičnost predstavljaju kolači bez pečenja, koji se izdvajaju svojom jednostavnošću pripreme i izvanrednim okusom. Ovi kolači su savršen izbor za sve one koji žele impresionirati svoje goste bez potrebe za dugotrajnim stajanjem uz pećnicu.
Čokoladni kolač bez pečenja
Sastojci:
- 20 dkg keksa
- 10 dkg maslaca
- 3 dcl vrhnja za šlag
- 20 dkg tamne čokolade
- 2 žlice šećera
- žličica ekstrakta vanilije
Za pripremu čokoladnog kolača bez pečenja najprije sameljite kekse. Najlakši način je da ih stavite u blender i sameljete. Otopite maslac i pomiješajte s keksima. Smjesu keksa i maslaca ravnomjerno rasporedite u kalup za pečenje. Zagrijte slatko vrhnje i dodajte čokoladu, šećer i ekstrakt vanilije. Kuhajte uz stalno miješanje dok se sve dobro ne rastopi i dobijete glatku smjesu. Ne smije smjesa zakuhati.
Prelijte kremu preko keksa i maslaca, prema želji ukrasite sa sušenim voćem, orašastim plodovima ili svježim voćem.
Stavite čokoladni kolač u hladnjak i pustite da se u potpunosti ohladi. Tek nakon što se kolač ohladi i stisne možete ga rezati.
Kolač bez pečenja s keksom
Sastojci:
- 40 dkg čokoladnih keksa
- 25 dkg krem sira
- 250 ml slatkog vrhnja
- žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice šećera u prahu
Kolač bez pečenja s keksom priprema:
Kako biste napravili kolač bez pečenja s keksom najprije miksajte krem sir sa šećerom i ekstraktom vanilije.
Zasebno miksajte slatko vrhnje i dodajte u smjesu od krem sira. U lim za pečenje složite kekse i stavite sloj kreme, postupak ponavljajte dok imate kreme. Na kraju stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.
Voćni cheesecake u čaši
Sastojci:
- 200 g petit keksa
- 100 g maslaca
- 250 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- svježe voće po izboru
Za pripremu brzog voćnog cheesecakea bez pečenja, u blenderu usitnite petit kekse dok se ne razmrve.
Pomiješajte usitnjene kekse s rastopljenim maslacem i ravnomjerno rasporedite smjesu na dno čaša.
U posebnoj zdjeli miksajte krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite preko keksa u čašama.
Ukrasite svaku čašu svježim voćem po izboru. Stavite brze kolače bez pečenja u hladnjak na najmanje dva sata prije posluživanja.
Kolač bez pečenja s pudingom
Sastojci:
- 3 pakiranja instant pudinga
- 220 ml vrhnja za šlag
- pakiranje petit keksa
- čokoladni preljev
Upute za pripremu kolača bez pečenja s pudingom:
Poprskajte kalup sprejom za kuhanje. Pripremite puding prema uputama na pakiranju.
Stavite red petit keksa u kalup i dodajte puding preko njih. Ponovno stavite red petit keksa i preostalim pudingom ponovno prekrijte kekse.
Izmiksajte vrhnje za šlag i stavite ga preko kolača. Stavite kolač u hladnjak na hlađenje nekoliko sati. Prije posluživanja prelijte ga čokoladnim preljevom.
Keks kuglice
Sastojci:
- 30 dkg keksa
- 20 dkg krem sira
- 10 dkg bijele čokolade
- žlica maslaca
Sameljite kekse. Dodajte u kekse krem sir i dobro izmiješajte. Napravite kuglice i stavite ih na hlađenje na pola sata. Za to vrijeme istopite bijelu čokoladu i maslac na pari.
I na kraju keks kuglice umočite u otopljenu čokoladu i maslac. Poslužite ih tek kada se dobro ohlade u hladnjaku.
Uskrsni kolači od dizanog tijesta
Sirnica/pinca
Sastojci:
- 1,5 kg glatkoga brašna
- 100 g svježeg kvasca
- 300 g maslaca
- 400 g šećera
- 8 žumanaca
- 2 vanilin šećera
- sol
- limunova korica, korica naranče
- 2-3 žlice rakije
- kocka šećera
- jaja za premazivanje
Priprema:
Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 °C oko 45 minuta.
Istarska pinca
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 30 dkg svježeg kvasca
- 3 jajeta
- 2 žumanjka
- 7 dl mlijeka
- 100 g grožđica
- 200 g šećera
- vanilin šećer
- 80 g maslaca
- 0.5 dl rakije
- kora od limuna
- sol
Priprema:
Kvasac i 1 žilicu šećera otopiti u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu od limuna i toliko mlijeka da se umijesi glatko, ne suviše tvrdo tijesto. Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne, zatim ponovo promijesiti i oblikovati u okrugli kruščić. Staviti ga u maslacem namazani lim za pečenje i ponovo ostaviti oko 20 minuta na toplom mjestu. Po vrhu razrezati križ i premazati razmućenim jajetom. Peći u pećnici na temperaturi od 180 °C oko 1,5 sati. Pečenu pincu još toplu posipati šećerom u prahu.
Tradicionalni kuglof
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g kvasca
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 4 žumanjka
- 1 žličica soli
- 2,5 dl mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 100 g grožđica
- 1 žličica limunove kore
- 1 žlica ruma za kolače
Priprema:
Ako koristiš svježi kvasac pomiješaj ga 1 dl mlakog mlijeka, dodaj prstohvat šećera i ostavi da stoji pokriveno krpom 15 minuta (ako koristiš u prahu, samo ga pomiješaj s brašnom). Mikserom miješaj žumanjke, maslac i šećer dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Postepeno dodaj brašno, koricu limuna, vanilin šećer, kvasac i na kraju grožđice. Koristi nastavak za tijesto, a ako ga nemaš možeš i jednostavno umijesiti glatko tijesto rukama. Stavi ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup za kuglof, i pusti da se diže još 10-15 minuta (do pola sata). Peci ga 40 minuta na 180 °C. Izvadi ga iz kalupa i pospi šećerom u prahu (a možeš preko njega naribat i još malo limunove korice za ljepši izgled).
Orahnjača
Sastojci:
Tijesto:
- 300 g brašna
- 1 žlice šećera
- 1/2 vanilin šećer
- 1/2 paketića kvasca
- 50 g maslaca
- 1 dl mlijeka
- 1 žumanjak
- 1 žličica limunove kore
Nadjev:
- 200 g mljevenih oraha,
- 100 g šećera,
- 1 vanilin šećer,
- ½ žličice cimeta,
- 1 dl mlijeka,
- 1 žlica ruma,
- 1 jaje
Priprema:
Pomiješaj sve suhe sastojke za tijesto, u sredini brašna napravi udubinu i u nju stavi mlijeko, maslac i žumanjke. Umijesi glatko tijesto, stavi ga u posudu, prekrij krpom i ostavi na toplom da se diže pola sata. Pomiješaj sve sastojke za nadjev. Tijesto razvaljaj u pravokutnik, premaži ga smjesom i zarolaj. Stavi u namašćenu posudu za pečenje i pusti da se diže još pola sata. Peci 50 minuta na 180 °C.
Vijenac s jajima
Sastojci:
- 50 dag brašna
- omot instant-kvasca
- 12 dag šećera
- 10 dag oljuštenih i sitno mljevenih badema
- 12 dag margarina
- sasvim malo soli
- 1/4 l mlijeka
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. Primiješajte malo mlijeka, otopljeni margarin i bademe. Dugo čvrsto mijesite. Neka se na toplome diže dva sata. Podijelite u tri dijela (odvojite sasvim malo tijesta) i ispletite pletenicu.
Namastite i pobrašnite lim. Polegnite pletenicu, savijte je u vijenac i pažljivo spojite krajeve svakoga od tri dijela, tako će vijenac biti lijep i pravilan. Utisnite u pletenicu četiri jaja i svako pričvrstite dvjema prekriženim trakicama tijesta. Premažite umućenim žutanjkom i stavite na toplo. Za pola sata opet premažite i pecite 45 minuta u pećnici na 200 °C.