NAJVAŽNIJI BLAGDAN

Uskrsni kolači za svačiji ukus: Donosimo 20 ukusnih recepata

Mirisni i ukusni uskrsni kolači koji se pripremaju po starinskim receptima mnoge će podsjetiti na djetinjstvo i ono nestrpljivo očekivanje, a kako bi ovaj Uskrs bio još bolji donosimo odličnih 20 recepata - tradicionalne i moderne

uskrsni kolači
Foto: Profimedia.hr

Uskrs je vrijeme obnove, zajedništva i naravno, slavlja uz obilje tradicionalnih delicija koje krase naše stolove. Kolači za Uskrs su među nezaobilaznim slasticama koje obogaćuju uskrsni blagdan. Ovi slatki zalogaji ne samo da zadovoljavaju naše nepce, već i simboliziraju radost i obilje koje Uskrs donosi. U nastavku donosimo 20 ukusnih recepata za uskrne kolače.

Image
OBITELJSKI DAN

Savršeni recepti za uskrsni ručak: 12 jela u kojima će uživati cijela obitelj

Kremasti kolači za Uskrs

Među raznovrsnim slatkim iznenađenjima, posebno mjesto zauzimaju kremasti kolači za Uskrs koji svojim bogatim okusima i mekim teksturama osvajaju srca svih sladokusaca. Bez obzira tražite li inspiraciju za klasičnu uskrsnu tortu ili želite isprobati nešto novo i uzbudljivo, otkrit ćemo kako kremasti kolači mogu dodati posebnu notu vašem blagdanskom slavlju.

Kremasti kolač s jogurtom

Sve što trebate od sastojaka za biskvit:

  • 2 žumanjka
  • 80 grama maslaca
  • 200 grama brašna
  • veći prstohvat praška za pecivo
  • 50 grama šećera

Krema za fini kremasti kolač s jogurtom:

  • 2 bjelanjka
  • 50 grama šećera
  • 400 grama čvrstog jogurta
  • 3 žlice glatkog brašna

Kremasti kolač s jogurtom priprema se tako da prvo izmiksate žumanjke sa šećerom, a zatim dodate omekšali maslac i sve druge sastojke za tijesto. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Oblikujte tijesto u glatku kuglu, prerežite na dva dijela i ostavite da odstoji zamotano u foliji 30 minuta.

Pripremite kremu tako da izmiksate bjelanjke, a zatim dodate jogurt, šećer i brašno neprestano miksajući. Lim za pečenje pobrašnite te utisnite jednu polovicu tijesta. Ne trebate valjati. Dodajte kremu, a drugu polovicu naribajte ili grubo natrgajte. Zagrijte pećnicu na 180 °C pecite 30 minuta.

Fini brzi kremasti kolači

Sastojci:

  • 500 grama petit keksa
  • 2 žlice mlijeka

Krema za fini brzi kremasti kolač:

  • 1 litra mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 150 grama šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 4 žlice gustina

Krema se priprema tako da u 250 ml mlijeka razmutite izmiksane žumanjke sa šećerom, a zatim dodajte vanilin šećer, puding od vanilije i gustin te sve dobro izmiješajte pjenjačom. Ostalo mlijeka stavite kuhati i kada zavri, ulijte smjesu. Neprestano miješajte dok se krema ne zgusne.

Kremasti kolač s orasima i čokoladom

Sastojci:

  • 120 grama mljevenih oraha
  • 120 grama brašna
  • 60 grama smeđeg šećera
  • 60 grama maslaca
  • 80 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 grama komadića čokolade
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 100 grama krem sira, sobne temperature
  • 60 grama šećera u prahu
  • 80 ml slatke pavlake

Za pripremu kremastog kolača s orasima i čokoladom prvo zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalupe za pečenje. Pomiješajte brašno, orahe, smeđi šećer, prašak za pecivo i sol u velikoj posudi, a zatim dodajte maslac, mlijeko, jaja i ekstrakt vanilije i tucite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte komadiće čokolade i lagano promiješajte.

Smjesu za kolač od oraha i čokolade izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Kremasti kolač s orasima i čokoladom pecite 40-45 minuta, odnosno dok na vrhu ne porumeni. Za to vrijeme u zdjelu dodajte šećer u prahu i slatku pavlaku. Miješajte šećer u prahu i slatku pavlaku dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi. Nakon što se kolač ohladi, stavite sloj kreme na vrh kolača. Krem kolač s orasima i čokoladom je gotov. Tortu poslužite hladnu. Dobar tek!

Image
Foto: Profimedia.hr

Uskrsni kremasti kolač

Sastojci:

  • 4 jaja, odvojena
  • 90 g šećera
  • 60 g maslaca, omekšalog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g višenamjenskog brašna
  • 2 šalice mlijeka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Četvrtastu posudu za pečenje premažite sprejom za kuhanje. U srednjoj zdjeli tucite bjelanjke dok se ne stvore čvrsti snijeg. Stavite na stranu.

U velikoj zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer i tucite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte maslac i vaniliju te dobro promiješajte. Umiješajte brašno, zatim polako dodajte mlijeko dok se dobro ne sjedini. Polako umiješajte snijeg od bjelanjaka i nemojte pretjerati s miješanjem. Izlijte u posudu za pečenje. Pecite 45 do 50 minuta, ili dok se sredina ne stegne i ne porumeni na vrhu. Neka se uskrsni kremasti kolač ohladi prije posluživanja.

Kremasti kolač od kokosa i čokolade

Biskvit za kremasti kolač od kokosa i čokolade:

  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 7 žlica šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 12 žlica glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice kakao praha

Krema za kremasti kolač od kokosa i čokolade:

  • 100 grama kokosa
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 6 žlica šećera
  • 0,5 litre mlijeka
  • 1 vanilin šećer

Glazura od čokolade:

  • 100 grama čokolade za kuhanje
  • 50 grama margarina za glazuru

Žumanjke, šećer, mlijeko i ulje izmiksajte, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Istucite bjelanjke u snijeg te umiješajte u prethodno pripremljenu smjesu. Dodajte kakao prah. Prebacite smjesu u tepsiju i pecite na 180 °C. Dok se peče pripremite kremu tako da kokos pomiješate s brašnom, šećerom i mlijekom. Stavite da se kuha. Kada se biskvit ohladi, prelijte preko njega kremu i prema želji ukrasite s čokoladnom glazurom.

Suhi kolači za Uskrs

Dok se proljeće budi, a uskrsni blagdani približavaju, vrijeme je da razmišljamo o slatkim tradicijama koje obilježavaju ovo veselo doba godine. Suhi kolači za Uskrs su na posebnom mjestom na uskrsnoj trpezi, predstavljaju savršenu kombinaciju tradicije, ukusa i praktičnosti.

Mrvice sa stola: Uskrsni keksi

Sastojci:

  • 320 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 25 g kakaa
  • 1 jaje
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Od brašna, maslaca narezanog na listiće, šećera, jaja, vanilije i soli umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 h. Odmoreno tijesto podijelite na dva jednaka dijela, u jedan dio umiješajte kakao, a drugi dio ostavite "žuti".

Oba tijesta razvaljajte na papiru za pečenje, premjestite ih na lim i stavite u zamrzivač na 15-20 min kako bi lakše vadili oblike.

Ohlađena tijesta izvadite iz hladnjaka i u tijestu kalupima izrezujte oblike po želji. Oblike pažljivo vadite iz tijesta pa u bijelo tijesto utisnite crne oblike i obrnuto. Tijesto zatim prekrijte drugim papirom za pečenje, okrenite tako da je gornja strana dolje (ne skidajte prvi papir za pečenje!)i lagano pređite valjkom kako bi se crno i bijelo tijesto spojili. Pripremljena tijesta vratite u zamrzivač na još 10-15 minuta.

Ponovno ohlađena tijesta izvadite iz zamrzivača, uklonite gornji papir za pečenje i većim okruglim ili četvrtastim kalupom izrezujte kekse.

Kekse premjestite na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 10-12 min.

Samo jedan griz: Lemon curd cookies

Sastojci za prhko tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • vanilija, tonka, ribana korica agruma
  • žlica do dvije hladne vode

Sastojci za kremu od limuna:

  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1 jušna žlica škrobnog brašna (poravnana, ne vrhom puna)
  • žličica dvije naribane korice limuna
  • 5 žlica soka limuna (može i kombinacija limuna i naranče)
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca narezanog na kockice
  • malo soli

Priprema tijesta:

Prosijati brašno u posudu, dodati šećer i arome po želji - vaniliju, tonku i/ili ribanu koricu agruma. Prstima utrljati maslac narezan na kockice. Smjesa je poput pijeska. Dodati žlicu dvije hladne vode, tek toliko da se sve sjedini u tijesto. Mijesiti što kraće, tako će keksi biti prhki i hrskavi. Oblikovati disk promjera cca 20 cm i ostaviti 30 minuta u hladnjaku.

Tanko razvaljati, rezati željene oblike i peći 8 - 10 minuta na 170 C. Zadnjih par minuta dobro paziti na kekse, čim dobiju malo tamniji rub gotovi su.

Priprema kreme:

U zdjelu stavite šećer, sol i jaja. Umutite, dodajte škrob, koricu limuna i lagano umiješajte sok limuna (i naranče).

Stavite na vatru. Miješajte kuhačom cijelo vrijeme, nakon 8-10 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjerite na način da okrenete kuhaču s kojoj miješate i ako se krema zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.

Maknite zdjelu s vatre i u vruću kremu umiješajte maslac.

Protisnite kremu kroz fino cijedilo zbog korice naranče. Ohladite i poslužite!

Starinske kokos kiflice sastojci

Sastojci:

  • 28 dkg glatkog brašna
  • 10 dkg kokosa
  • 20 dkg margarina
  • 7 dkg šećera
  • žlica vrhnja

Starinske kokos kiflice priprema:

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Nakon što je tijesto gotovo, pustite neka odmori 20-ak minuta i krenite s izradom kiflica. Pecite kokos kiflice u pećnici na 180 °C oko 20 minuta. Pečene starinske kokos kiflice uvaljajte u štaub šećer i poslužite.

Suhi kolači s orasima 

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 150 g oraha
  • 2 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli

Suhi kolači s orasima priprema: U veliku zdjelu pomiješajte brašno, šećer, orahe, prašak za pecivo, vanilin šećer i sol. U drugoj zdjeli istucite jaja, dodajte otopljeni maslac i promiješajte. Kombinirajte suhe i mokre sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Oblikujte smjesu u male kuglice i rasporedite ih na lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 15-20 minuta.

Nakon što suhi kolači s orasima postanu zlatno smeđi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Ovi ukusni kolačići su savršeni za uživanje uz čaj ili kavu. Uživajte u ovom jednostavnom i ukusnom desertu!

Starinski suhi kolači 

Sastojci:

  • 1 šalica mekog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice cimeta
  • 1 šalica šećera
  • 1/3 šalice maslaca
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • 1/3 šalice meda
  • ½ šalice sjeckanih oraha
  • ½ šalice kave

Starinski suhi kolač priprema:

U jednu posudu pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol, soda bikarbona. U drugu posudu stavite jaje i šećer te ih miješajte s postepenim dodavanjem rastopljenog maslaca i meda.

Kada ste ovu smjesu dobro pomiješali, postepeno dodajte mješavinu s brašnom, sjeckane orahe i ohlađenu kavu u smjesu s jajima, šećerom, rastopljenim maslacem i medom. Bitno je postepeno dodavati sve sastojke kako bi se svi sastojci dobro povezali i ujedinili. Ulijte u kalup za pečenje kolača koji ste prethodno namazali maslacem.

Pecite ovaj starinski suhi kolač na 180 °C 40 minuta.

Uskrsni kolači bez pečenja

U moru tradicionalnih recepata, posebnu čar i praktičnost predstavljaju kolači bez pečenja, koji se izdvajaju svojom jednostavnošću pripreme i izvanrednim okusom. Ovi kolači su savršen izbor za sve one koji žele impresionirati svoje goste bez potrebe za dugotrajnim stajanjem uz pećnicu. 

Čokoladni kolač bez pečenja

Sastojci:

  • 20 dkg keksa
  • 10 dkg maslaca
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • 20 dkg tamne čokolade
  • 2 žlice šećera
  • žličica ekstrakta vanilije

Za pripremu čokoladnog kolača bez pečenja najprije sameljite kekse. Najlakši način je da ih stavite u blender i sameljete. Otopite maslac i pomiješajte s keksima. Smjesu keksa i maslaca ravnomjerno rasporedite u kalup za pečenje. Zagrijte slatko vrhnje i dodajte čokoladu, šećer i ekstrakt vanilije. Kuhajte uz stalno miješanje dok se sve dobro ne rastopi i dobijete glatku smjesu. Ne smije smjesa zakuhati.

Prelijte kremu preko keksa i maslaca, prema želji ukrasite sa sušenim voćem, orašastim plodovima ili svježim voćem.

Stavite čokoladni kolač u hladnjak i pustite da se u potpunosti ohladi. Tek nakon što se kolač ohladi i stisne možete ga rezati.

Kolač bez pečenja s keksom

Sastojci:

  • 40 dkg čokoladnih keksa
  • 25 dkg krem sira
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice šećera u prahu

Kolač bez pečenja s keksom priprema:

Kako biste napravili kolač bez pečenja s keksom najprije miksajte krem sir sa šećerom i ekstraktom vanilije.

Zasebno miksajte slatko vrhnje i dodajte u smjesu od krem sira. U lim za pečenje složite kekse i stavite sloj kreme, postupak ponavljajte dok imate kreme. Na kraju stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja.

Voćni cheesecake u čaši

Sastojci:

  • 200 g petit keksa
  • 100 g maslaca
  • 250 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • svježe voće po izboru

Za pripremu brzog voćnog cheesecakea bez pečenja, u blenderu usitnite petit kekse dok se ne razmrve.

Pomiješajte usitnjene kekse s rastopljenim maslacem i ravnomjerno rasporedite smjesu na dno čaša.

U posebnoj zdjeli miksajte krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite preko keksa u čašama.

Ukrasite svaku čašu svježim voćem po izboru. Stavite brze kolače bez pečenja u hladnjak na najmanje dva sata prije posluživanja.

Kolač bez pečenja s pudingom

Sastojci:

  • 3 pakiranja instant pudinga
  • 220 ml vrhnja za šlag
  • pakiranje petit keksa
  • čokoladni preljev

Upute za pripremu kolača bez pečenja s pudingom:

Poprskajte kalup sprejom za kuhanje. Pripremite puding prema uputama na pakiranju.

Stavite red petit keksa u kalup i dodajte puding preko njih. Ponovno stavite red petit keksa i preostalim pudingom ponovno prekrijte kekse.

Izmiksajte vrhnje za šlag i stavite ga preko kolača. Stavite kolač u hladnjak na hlađenje nekoliko sati. Prije posluživanja prelijte ga čokoladnim preljevom.

Keks kuglice

Sastojci:

  • 30 dkg keksa
  • 20 dkg krem sira
  • 10 dkg bijele čokolade
  • žlica maslaca

Sameljite kekse. Dodajte u kekse krem sir i dobro izmiješajte. Napravite kuglice i stavite ih na hlađenje na pola sata. Za to vrijeme istopite bijelu čokoladu i maslac na pari.

I na kraju keks kuglice umočite u otopljenu čokoladu i maslac. Poslužite ih tek kada se dobro ohlade u hladnjaku.

Uskrsni kolači od dizanog tijesta

Sirnica/pinca

Sastojci:

  • 1,5 kg glatkoga brašna
  • 100 g svježeg kvasca
  • 300 g maslaca
  • 400 g šećera
  • 8 žumanaca
  • 2 vanilin šećera
  • sol
  • limunova korica, korica naranče
  • 2-3 žlice rakije
  • kocka šećera
  • jaja za premazivanje

Priprema:

Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini jamicu i dodajte šećer, žumanca, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koricu i na kraju uzrastao kvasac. Po potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati. Dignuto tijesto razdijelite na 3-4 dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pergament papir i pokrivene držite na toplome dok ne udvostruče volumen. Zatim svaku zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju , premažite jajetom i pospite grubim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180- 200 °C oko 45 minuta.

Image
Foto: Profimedia.hr

Istarska pinca

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 30 dkg svježeg kvasca
  • 3 jajeta
  • 2 žumanjka
  • 7 dl mlijeka
  • 100 g grožđica
  • 200 g šećera
  • vanilin šećer
  • 80 g maslaca
  • 0.5 dl rakije
  • kora od limuna
  • sol

Priprema:

Kvasac i 1 žilicu šećera otopiti u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu od limuna i toliko mlijeka da se umijesi glatko, ne suviše tvrdo tijesto. Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne, zatim ponovo promijesiti i oblikovati u okrugli kruščić. Staviti ga u maslacem namazani lim za pečenje i ponovo ostaviti oko 20 minuta na toplom mjestu. Po vrhu razrezati križ i premazati razmućenim jajetom. Peći u pećnici na temperaturi od 180 °C oko 1,5 sati. Pečenu pincu još toplu posipati šećerom u prahu.

Tradicionalni kuglof

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna 
  • 20 g kvasca 
  • 100 g maslaca 
  • 50 g šećera 
  • 4 žumanjka 
  • 1 žličica soli 
  • 2,5 dl mlijeka 
  • 2 vanilin šećera 
  • 100 g grožđica
  • 1 žličica limunove kore
  • 1 žlica ruma za kolače

Priprema:

Ako koristiš svježi kvasac pomiješaj ga 1 dl mlakog mlijeka, dodaj prstohvat šećera i ostavi da stoji pokriveno krpom 15 minuta (ako koristiš u prahu, samo ga pomiješaj s brašnom). Mikserom miješaj žumanjke, maslac i šećer dok ne dobiješ pjenastu smjesu. Postepeno dodaj brašno, koricu limuna, vanilin šećer, kvasac i na kraju grožđice. Koristi nastavak za tijesto, a ako ga nemaš možeš i jednostavno umijesiti glatko tijesto rukama. Stavi ga u namašćeni i pobrašnjeni kalup za kuglof, i pusti da se diže još 10-15 minuta (do pola sata). Peci ga 40 minuta na 180 °C. Izvadi ga iz kalupa i pospi šećerom u prahu (a možeš preko njega naribat i još malo limunove korice za ljepši izgled).

Orahnjača

Sastojci:

Tijesto:

  • 300 g brašna
  • 1 žlice šećera
  • 1/2 vanilin šećer
  • 1/2 paketića kvasca
  • 50 g maslaca
  • 1 dl mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica limunove kore

 Nadjev:

  • 200 g mljevenih oraha,
  • 100 g šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • ½ žličice cimeta,
  • 1 dl mlijeka,
  • 1 žlica ruma,
  • 1 jaje

Priprema: 

Pomiješaj sve suhe sastojke za tijesto, u sredini brašna napravi udubinu i u nju stavi mlijeko, maslac i žumanjke. Umijesi glatko tijesto, stavi ga u posudu, prekrij krpom i ostavi na toplom da se diže pola sata. Pomiješaj sve sastojke za nadjev. Tijesto razvaljaj u pravokutnik, premaži ga smjesom i zarolaj. Stavi u namašćenu posudu za pečenje i pusti da se diže još pola sata. Peci 50 minuta na 180 °C.

Vijenac s jajima

Sastojci:

  • 50 dag brašna
  • omot instant-kvasca
  • 12 dag šećera
  • 10 dag oljuštenih i sitno mljevenih badema
  • 12 dag margarina
  • sasvim malo soli
  • 1/4 l mlijeka

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. Primiješajte malo mlijeka, otopljeni margarin i bademe. Dugo čvrsto mijesite. Neka se na toplome diže dva sata. Podijelite u tri dijela (odvojite sasvim malo tijesta) i ispletite pletenicu.

Namastite i pobrašnite lim. Polegnite pletenicu, savijte je u vijenac i pažljivo spojite krajeve svakoga od tri dijela, tako će vijenac biti lijep i pravilan. Utisnite u pletenicu četiri jaja i svako pričvrstite dvjema prekriženim trakicama tijesta. Premažite umućenim žutanjkom i stavite na toplo. Za pola sata opet premažite i pecite 45 minuta u pećnici na 200 °C.