Polpete od krumpira savršen su izbor za rani subotnji ručak ili kasni doručak, a slične su švicarskom specijalietu roesti. Gotove su u 15-ak minuta, zasitit će te, a neće ti teško pasti na želudac. Pritom će tvom organizmu pružiti maleni predah od mesa.
Uz njih serviraj salatu po želji - zelenu, rajčice, onu od pečene parike ili pak, nama osobno najbolji izbor uz polpete od krumpira - satricu - bosansku ukusnu salatu od mladog luka, kiselog vrhnja i svježeg ili krem sira. U nastavku ti donosimo provjereni recept za polpete od krumpira.
Sastojci za polpete od krumpira za dvije osobe:
- 4 krumpira srednje veličine
- 1 jaje
- 1 mala glavica luka (po želji)
- soli papar
- ulje
- žlica do dvije brašna
Postupak
Oguli krumpir i izribaj ga na ribež, ocijedi kroz šake od viška vode, dodaj mu jaje, sitno narezani luk (ako se odlučiš za njega), brašna po potrebi (oko žlicu - dvije) kako bi povezalo sastojke te sol i papar. Krumpir voli papar pa ga slobodno u smjesu dodaj malo više.
Zagrij ulje, smanji vatru i žlicom stavljaj smjesu u tavu, oblikujući krugove. Nakon što smjesu staviš na tavu, lagano ju pritisni stražnjom stranom žlice, kako bi se ravnomjerno ispekla.
Kada dobiju zlatnu boju, polpete okreni i peci dok i s te strane ne pozlate pa ih prebaci na tanjur koji si obložila papirnatim ručnikom kako bi upio višak ulja iz polpeta. Polpete od krumpira gotove su vrlo brzo, a ukusne su i hladne.