Svake proljetne sezone, tržnice i trgovine preplavi prekrasna jarko zelena boja šparoga i svake godine ne možeš si pomoći, a da ne kupiš barem jednu vezicu, jer…proljeće je, one izgledaju apsolutno neodoljivo i znaš da su zdrave.
Velike su šanse da neko vrijeme čame u kutu tvog hladnjaka, a onda kada shvatiš da je krajnje vrijeme da ih potrošiš - bjesomučno guglaš kako pripremati šparoge jer su zadnji put kad si ih kupila ispale gnjecave, gorke i čudne. Što je pošlo po zlu, pitaš se? Koji način kuhanja bi trebala isprobati ovaj put? I kako možeš napraviti šparoge koje su zapravo nevjerojatno ukusne?
Prije svega, budi uvjerena: apsolutno si napravila ispravan potez ugrabivši svježe šparoge dok su u sezoni - one su jedne od najvećih zelenih blaga tijekom proljetnih dana. "Dok su šparoge u velikim trgovinama dostupne tijekom cijele godine, najbolje ih je kupiti u sezoni tijekom proljeća", kaže za SELF Alexis deBoschnek, kuhar i autor knjige 'To the Last Bite'. Tijekom sezone šparoga vjerojatnije je da ćeš pronaći stabljike koje su svježije, ukusnije i nježnije (za razliku od čvrstih i drvenastih tijekom ostalih godišnjih doba).
Još nešto što trebaš znati o šparogama koje si upravo kupila? Tvoje će ti tijelo biti itekako zahvalno na njima. Uz to što sadrže mikronutrijente poput vitamina A, C i K, 125 grama sirovih šparoga sadrži gotovo tri grama vlakana, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Prepuna su vlakana zvanih prebiotici - prirodna vlakna koja pomažu u promicanju rasta dobrih bakterija u crijevima i povezana su s dobrim probavnim zdravljem, prema Akademiji prehrane i dijetetike.
A sad ono najvažnije: vrijeme je da saznaš sve detalje o tome kako iskoristiti šparoge na najbolji mogući način. Na što paziti, kako ih pravilno očistiti, a kako pripremiti - saznaj u nastavku.
Kako izabrati najbolje šparoge
Za što uspješnije rezultate pripreme, važno je izabrati najsvježiju vezicu, stoga traži stabljike s vrhovima koji su čvrsto zbijeni i nimalo mekani ili mokri. To su dobri pokazatelji svježine, ističe deBoschnek. Na taj način ne samo da ćeš dobiti najbolji okus i teksturu, već i duži rok trajanja.
O tome hoćeš li odabrati vezicu tanjih ili debljih stabljika, postoji mnogo mišljenja i uglavnom je stvar preferencije. Tanje stabljike šparoga imaju nježniju teksturu i kraće vrijeme kuhanja, dok deblje stabljike treba dulje pripremati, ali imaju mesnatiju teksturu.
Možda ćeš također ustanoviti da ta preferencija ovisi o jelu koje pripremaš. "Srednja debljina stabljika mi je najdraža kada želim da šparoga bude glavna zvijezda jela", kaže za SELF Kristina Ramos, glavna edukatorica u njujorškoj neprofitnoj organizaciji Chefs for Impact. S druge strane, deblje šparoge izrezane na manje kolutove izvrsne su za salate ili tjestenine, objašnjava Ramos, a tanje šparoge su izvrsne kao prilog ili samostalno.
Kako pravilno očistiti šparoge?
Da bi očistila šparoge, prije svega ih moraš osloboditi od vrpci koje općenito drže vezicu zajedno, pazeći da pritom ne slomiš vrhove. Zatim samo slijedi ove upute:
- Šparoge operi pod mlazom vode i posloži na dasku za rezanje jednu do druge
- Nožem odreži najtvrđe krajeve (umjesto da ih baciš, iskoristi ih za kuhanje temeljca)
- Još jednom isperi šparoge i nastavi s kuhanjem
Postoji još jedan način čišćenja šparoga bez noža. Nakon što ih opereš, uzmi malo šparoga u ruku. Osjetit ćeš da imaju preciznu točku loma, pa ih 'slomi', vrh ostavi po strani, a tvrđi dio baci. Ovom metodom, za razliku od prethodne, šparoge neće biti sve iste dužine, jer se za svaku šparogu mijenja postotak najmekšeg dijela.
Kako pripremiti šparoge?
Postoji toliko sjajnih načina za kuhanje šparoga, ali općenito govoreći, nakon što su oprane i očišćene, potrebno je samo nekoliko minuta, nekoliko jednostavnih sastojaka i, naravno, izvor topline da šparoge od sirovih pređu u lijepo kuhane.
Krenimo od toga kako dinstati šparoge. Chefica Ramos počinje rezanjem šparoga na komade od 2.5 cm zagrijavajući malo maslinovog ulja u širokoj tavi na srednje jakoj vatri. Zatim u vruću tavu dodaješ komadiće šparoga i pospipaš ih s otprilike žličicom soli na 450 grama šparoga. "Miješajte ih lagano dvije do tri minute dok koža ne postane svijetlo zelena", kaže Ramos. Svakako trebaš paziti da ih pirjaš toliko dugo da izgube svu čvrstoću.
Za najosnovniji recept, začini ih sa soli i paprom po ukusu. Ili, za jednostavan, ali dinamičan završni touch, isprobaj ocijeđeni svježi limunov sok i malo ribanog parmezana, kaže za SELF kuharica Kiele-Jael Stanton.
Ako ih pripremaš u pećnici, isprobaj Galvinovu metodu. Na lim za pečenje prelij očišćene šparoge s toliko maslinovog ulja da ih pokrije i začini sa soli, paprom i češnjakom u prahu po ukusu. Zatim peci šparoge u pećnici na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. To će šparogu dati slatku, pečenu dubinu okusa i bogatu, ali nježnu teksturu.