403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Lagano i prefino – ovo su najbolji recepti sa šparogama

Lagano i prefino – ovo su najbolji recepti sa šparogama
Obožavamo šparoge na sve načine...

Šparoge se smatraju jednim od najzdravijeg povrća. Nevjerojatno su sočne i ukusne, a nude mnoge zanimljive mogućnosti u kulinarstvu. Odlične za su rižota, a izvrsno se slažu s jajima u svakom doručku, Isprobaj ovih 7 laganih ali preukusnih recepata sa šparogama.  

Risotto od šparoga

Sastojci: 1 šalica Arborio riže 1 vezica šparoga 3 šalice povrtnog temeljca ili vode 1 srednji luk ½ šalice parmezana ½ šalice grubo usitnjenih oraha 2 žlice maslinovog ulja 1 žlica maslaca Sol, papar Priprema: Luk nasjeckaj pa ga pirjaj na 2 žlice ulja. Dodaj mu rižu i pirjaj je miješajući 1 minutu. U rižu dodaj temeljac ili vodu i kuhaj 12-15 minuta, poklopljeno na srednjoj vatri (po potrebi dodaj još vode). Šparoge očisti, nareži na komade 1-2 cm debljine, i dodaj ih riži 5 minuta prije nego je kuhana. Dok je riža kuhana umiješaj u nju maslac, sol, papar i na kraju parmezan i orahe.  

Kremasta fritaja od šparoga

Sastojci: 2 žlice maslaca ½ luka 1 vezica šparoga 6 velikih jaja ¾ šalice ricotta sira (može i bilo koji drugi krem sir) ½ žličice soli 1 žlica svježeg sjeckanog vlasca ½ šalice ribanog sira Priprema: Uzmi vatrostalnu posudu (bilo koja posuda koju možeš u cijelosti staviti u pećnicu), i najprije u njoj pirjaj luk uz malo maslaca (na vatri). Dok luk posmeđi dodaj mu narezane šparoge i pirjaj sve još 3 minute.  U posudi pomiješaj jaja sa sirevima i začinima. Dodaj ih u šparogama i sve dobro promiješaj na laganoj vatri. Stavi sve u pećnicu na 170C, 15-20 minuta.

Nabujak od šparoga

Sastojci 1 vezica šparoga 2 žlice maslaca 2 žlice glatkog brašna 1 šalica mlijeka 1 žličica soli Prstohvat kajenskog papra ½ režnja češnjaka 4 jaja ½ šalice parmezana Priprema Šparoge nareži na kolutiće i kuhaj minutu u kipućoj vodi. U tavi na srednjoj vatri otopi maslac, dodaj mu brašno pa kuhaj sve miješajući 2 minute. Umiješaj mlijeko konstantno miješajući kako se ne bi stvorile grudice, i kuhaj do dok se ne zgusne. Dodaj češnjak i šparoge pa sve usitni štapnim mikserom da dobiješ glatku smjesu. Dok se smjesa malo ohladi u nju umiješaj sir i žumanjke. Od bjelanjaka napravi snijeg pa ga lagano umiješaj u ostale sastojke. Keramičke posudice za nabujak premaži maslacem i napuni ih smjesom do ¾ volumena. Peci ih na 190C 20-25 minuta.  

Galette od šparoga

Sastojci: 1 Šalica oštrog brašna 1 šalica glatkog brašna 12 žlica maslaca 1 žumanjak 2 jaja  1 šalica kremastog sira 1 šalica ribanog sira 1 vezica šparoga ½ žličice muškatnog oraščića Sol, papar Priprema: Brašno, maslac i žumanjak umijesi u glatku smjesu, omotaj je prozirnom folijom pa stavi u hladnjak na pola sata. Šparoge nareži na kolutiće i pomiješaj ih sa svim ostalim sastojcima. Tijesto izvadi iz hladnjaka i razvaljaj u krug debljine 0.5 centimetra te prebaci na kalup za pečenje. Smjesu stavi u sredinu tijesta i razmaži je tako da ostane otprilike 3 centimetra praznog tijesta sa svake strane. Rubove tijesta prebaci preko smjese i peci na 200C, 30 minuta.  

Juha od šparoga

Sastojci: 1 vezica šparoga 1 veći krumpir 1 srednji luk 1/3 šalice vrhnja za kuhanje 2 žlice maslinovog ulja Sol, papar Priprema: Luk nasjeckaj i pirjaj ga na ulju. Dodaj mu šparoge narezane na veće komade pa pirjaj još minutu. Dodaj im krumpir narezan na sitnije kockice, ulij vode tek toliko da sve prekrije i kuhaj na laganoj vatri 7-10 minuta. Sve usitni štapni mikserom, pa dodaj sol, papar i vrhnje za kuhanje.  

Muffini od šparoga

Sastojci: 12 stabljiki šparoga 400 g brašna 200 g ribanog sira 125 g maslaca 1 šaka svježeg vlasca 150 ml mlijeka 100 ml jogurta 2 jaja 2 žličice praška za pecivo Priprema: Šparoge nareži i kuhaj minutu u kipućoj vodi. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sir, a u posebnoj posudi pomiješaj sve ostale mokre sastojke pa ih lagano umiješaj u brašno i sir. Dodaj šparoge i smjesu ravnomjerno rasporedi u kalupe za muffine. Peci ih 25 minuta na 200C.  

Hrskave šparoge

Sastojci: 1 vezica šparoga ½ šalice krušnih mrvica ½ šalice sezama ½ šalice parmezana 2 bjelanjka Priprema: Bjelanjke umuti pa u njih umoči šparoge. Nakon toga ih uvaljaj u mješavinu krušnih mrvica, parmezana i sira. Položi ih na papir za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici do dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju. Šparoge posluži uz majonezu, tartar ili neki drugi umak od vrhnja.  

Najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx