403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Lagano i prefino – ovo su najbolji recepti sa šparogama

Lagano i prefino – ovo su najbolji recepti sa šparogama
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Obožavamo šparoge na sve načine...

Šparoge se smatraju jednim od najzdravijeg povrća. Nevjerojatno su sočne i ukusne, a nude mnoge zanimljive mogućnosti u kulinarstvu. Odlične za su rižota, a izvrsno se slažu s jajima u svakom doručku, Isprobaj ovih 7 laganih ali preukusnih recepata sa šparogama.  

Risotto od šparoga

Sastojci: 1 šalica Arborio riže 1 vezica šparoga 3 šalice povrtnog temeljca ili vode 1 srednji luk ½ šalice parmezana ½ šalice grubo usitnjenih oraha 2 žlice maslinovog ulja 1 žlica maslaca Sol, papar Priprema: Luk nasjeckaj pa ga pirjaj na 2 žlice ulja. Dodaj mu rižu i pirjaj je miješajući 1 minutu. U rižu dodaj temeljac ili vodu i kuhaj 12-15 minuta, poklopljeno na srednjoj vatri (po potrebi dodaj još vode). Šparoge očisti, nareži na komade 1-2 cm debljine, i dodaj ih riži 5 minuta prije nego je kuhana. Dok je riža kuhana umiješaj u nju maslac, sol, papar i na kraju parmezan i orahe.  

Kremasta fritaja od šparoga

Sastojci: 2 žlice maslaca ½ luka 1 vezica šparoga 6 velikih jaja ¾ šalice ricotta sira (može i bilo koji drugi krem sir) ½ žličice soli 1 žlica svježeg sjeckanog vlasca ½ šalice ribanog sira Priprema: Uzmi vatrostalnu posudu (bilo koja posuda koju možeš u cijelosti staviti u pećnicu), i najprije u njoj pirjaj luk uz malo maslaca (na vatri). Dok luk posmeđi dodaj mu narezane šparoge i pirjaj sve još 3 minute.  U posudi pomiješaj jaja sa sirevima i začinima. Dodaj ih u šparogama i sve dobro promiješaj na laganoj vatri. Stavi sve u pećnicu na 170C, 15-20 minuta.

Nabujak od šparoga

Sastojci 1 vezica šparoga 2 žlice maslaca 2 žlice glatkog brašna 1 šalica mlijeka 1 žličica soli Prstohvat kajenskog papra ½ režnja češnjaka 4 jaja ½ šalice parmezana Priprema Šparoge nareži na kolutiće i kuhaj minutu u kipućoj vodi. U tavi na srednjoj vatri otopi maslac, dodaj mu brašno pa kuhaj sve miješajući 2 minute. Umiješaj mlijeko konstantno miješajući kako se ne bi stvorile grudice, i kuhaj do dok se ne zgusne. Dodaj češnjak i šparoge pa sve usitni štapnim mikserom da dobiješ glatku smjesu. Dok se smjesa malo ohladi u nju umiješaj sir i žumanjke. Od bjelanjaka napravi snijeg pa ga lagano umiješaj u ostale sastojke. Keramičke posudice za nabujak premaži maslacem i napuni ih smjesom do ¾ volumena. Peci ih na 190C 20-25 minuta.  

Galette od šparoga

Sastojci: 1 Šalica oštrog brašna 1 šalica glatkog brašna 12 žlica maslaca 1 žumanjak 2 jaja  1 šalica kremastog sira 1 šalica ribanog sira 1 vezica šparoga ½ žličice muškatnog oraščića Sol, papar Priprema: Brašno, maslac i žumanjak umijesi u glatku smjesu, omotaj je prozirnom folijom pa stavi u hladnjak na pola sata. Šparoge nareži na kolutiće i pomiješaj ih sa svim ostalim sastojcima. Tijesto izvadi iz hladnjaka i razvaljaj u krug debljine 0.5 centimetra te prebaci na kalup za pečenje. Smjesu stavi u sredinu tijesta i razmaži je tako da ostane otprilike 3 centimetra praznog tijesta sa svake strane. Rubove tijesta prebaci preko smjese i peci na 200C, 30 minuta.  

Juha od šparoga

Sastojci: 1 vezica šparoga 1 veći krumpir 1 srednji luk 1/3 šalice vrhnja za kuhanje 2 žlice maslinovog ulja Sol, papar Priprema: Luk nasjeckaj i pirjaj ga na ulju. Dodaj mu šparoge narezane na veće komade pa pirjaj još minutu. Dodaj im krumpir narezan na sitnije kockice, ulij vode tek toliko da sve prekrije i kuhaj na laganoj vatri 7-10 minuta. Sve usitni štapni mikserom, pa dodaj sol, papar i vrhnje za kuhanje.  

Muffini od šparoga

Sastojci: 12 stabljiki šparoga 400 g brašna 200 g ribanog sira 125 g maslaca 1 šaka svježeg vlasca 150 ml mlijeka 100 ml jogurta 2 jaja 2 žličice praška za pecivo Priprema: Šparoge nareži i kuhaj minutu u kipućoj vodi. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sir, a u posebnoj posudi pomiješaj sve ostale mokre sastojke pa ih lagano umiješaj u brašno i sir. Dodaj šparoge i smjesu ravnomjerno rasporedi u kalupe za muffine. Peci ih 25 minuta na 200C.  

Hrskave šparoge

Sastojci: 1 vezica šparoga ½ šalice krušnih mrvica ½ šalice sezama ½ šalice parmezana 2 bjelanjka Priprema: Bjelanjke umuti pa u njih umoči šparoge. Nakon toga ih uvaljaj u mješavinu krušnih mrvica, parmezana i sira. Položi ih na papir za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici do dok ne poprime lijepu zlatno-smeđu boju. Šparoge posluži uz majonezu, tartar ili neki drugi umak od vrhnja.  

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx