
Zbog šparoga vrijedi izgrebati ruke! Donosimo tri recepta za ovu proljetnu deliciju

S prvim zrakama proljetnog sunca iz primorskog krša izbijaju neugledni izdanci. Opazit će ih samo dobro utrenirano oko. Šparoge su vrijedne pokojeg krpelja i izgrebanih ruku jer, osim što su izuzetno ukusne, pravi su čistač organizma i obiluju nutrijentima neophodnima tijelu u ovo doba godine.
300 grama šparoga
prstohvat soli
crni papar
3 češnja češnjaka
3 velike žlice svježeg sira
dvije žlice maslinovog ulja
300 grama šparoga
veća glavica luka
2 češnja češnjaka
2 krumpira srednje veličine
lovorov list
1 decilitar vrhnja za kuhanje
sok polovice limuna
papar i sol
Na maslinovom ulju dinstaj luk narezan na sitno dok ne postane proziran pa dodaj češnjak i šparoge. Dinstaj tri-četiri minute pa podlij vodom. Dodaj krumpir narezan na kockice, lovorov list, sol i papar i kuhaj dok krumpir ne omekša. Par minuta prije kraja dodaj vrhnje za kuhanje. Kada je juha gotova izradi je štapnim mikserom.
100 grama šparoga
100 grama shiitake gljiva
4 jaja
1 decilitar mlijeka
sol i papar
Šparogama odstrani tvrde dijelove pa samo one mekane zajedno s gljivama dinstaj na maslinovom ulju dok ne povenu. U zdjelici izmuti jaja s mlijekom te ih začini sa soli i paprom. Izlij po gljivama i šparogama te ispeci po želji. Sa strane serviraj žličicu kiselog vrhnja.