Zbog šparoga vrijedi izgrebati ruke! Donosimo tri recepta za ovu proljetnu deliciju

Šparoge su vrijedni čistači organizma i priroda ti ih, kao i sve drugo, daje u pravo vrijeme

Zbog šparoga vrijedi izgrebati ruke! Donosimo tri recepta za ovu proljetnu deliciju

S prvim zrakama proljetnog sunca iz primorskog krša izbijaju neugledni izdanci. Opazit će ih samo dobro utrenirano oko. Šparoge su vrijedne pokojeg krpelja i izgrebanih ruku jer, osim što su izuzetno ukusne, pravi su čistač organizma i obiluju nutrijentima neophodnima tijelu u ovo doba godine.

Bogate su vitaminima A, C, E i K te vlaknima i folnom kiselinom. Zbog toga imaju višestruko pozitivna utjecaj na zdravlje - antioksidansi iz šparoga saniraju oštećenja na stanicama koje uzrokuju slobodni radikali, vlakna poboljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam, pomažu rad bubrega i izbacivanje viška vode iz tijela, folna kiselina neophodna je za zdravlje bebe u majčinom trbuhu, vitamin K iz šparoga čuva srce i krvne žile te pomaže regulaciji krvnog tlaka.

Riječ je o iznimno zdravoj deliciji koja može biti glavno jelo ili fini prilog. Naravno, govorim o divljim šparogama. U nastavku pogledaj tri jednostavna recepta sa šparogama. Zašto jednostavna? Jer se radi o biljci koja je toliko ukusna sama po sebi da joj ne treba kulinarska čarolija kako bi ju pretvorila u princezu kuhinje.



(FOTO: Pixabay)

Zapečene šparoge sa češnjakom i sirom

Sastojci

Image
  • 300 grama šparoga
  • prstohvat soli
  • crni papar
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 velike žlice svježeg sira
  • dvije žlice maslinovog ulja

Postupak

Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Šparogama ukloni tvrde dijelove, začini ih maslinovim uljem, dodaj nasjeckani češnjak i svježi sir te ih posoli i popapri. Sve sastojke izmiješaj rukama i stavi u pleh. Peci šparoge osam do deset minuta.


Juha od šparoga

Image



(FOTO: Pixabay)  
Sastojci

  • 300 grama šparoga
  • veća glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 krumpira srednje veličine
  • lovorov list
  • 1 decilitar vrhnja za kuhanje
  • sok polovice limuna
  • papar i sol

Na maslinovom ulju dinstaj luk narezan na sitno dok ne postane proziran pa dodaj češnjak i šparoge. Dinstaj tri-četiri minute pa podlij vodom. Dodaj krumpir narezan na kockice, lovorov list, sol i papar i kuhaj dok krumpir ne omekša. Par minuta prije kraja dodaj vrhnje za kuhanje. Kada je juha gotova izradi je štapnim mikserom.

Kajgana sa šparogama i shiitake gljivama

Image


(FOTO: Pixabay)

Sastojci

  • 100 grama šparoga
  • 100 grama shiitake gljiva
  • 4 jaja
  • 1 decilitar mlijeka
  • sol i papar

Šparogama odstrani tvrde dijelove pa samo one mekane zajedno s gljivama dinstaj na maslinovom ulju dok ne povenu. U zdjelici izmuti jaja s mlijekom te ih začini sa soli i paprom. Izlij po gljivama i šparogama te ispeci po želji. Sa strane serviraj žličicu kiselog vrhnja.

Dobar tek!