Zdravlje
Zdravlje

Zbog šparoga vrijedi izgrebati ruke! Donosimo tri recepta za ovu proljetnu deliciju

Zbog šparoga vrijedi izgrebati ruke! Donosimo tri recepta za ovu proljetnu deliciju
Šparoge su vrijedni čistači organizma i priroda ti ih, kao i sve drugo, daje u pravo vrijeme

S prvim zrakama proljetnog sunca iz primorskog krša izbijaju neugledni izdanci. Opazit će ih samo dobro utrenirano oko. Šparoge su vrijedne pokojeg krpelja i izgrebanih ruku jer, osim što su izuzetno ukusne, pravi su čistač organizma i obiluju nutrijentima neophodnima tijelu u ovo doba godine. Bogate su vitaminima A, C, E i K te vlaknima i folnom kiselinom. Zbog toga imaju višestruko pozitivna utjecaj na zdravlje - antioksidansi iz šparoga saniraju oštećenja na stanicama koje uzrokuju slobodni radikali, vlakna poboljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam, pomažu rad bubrega i izbacivanje viška vode iz tijela, folna kiselina neophodna je za zdravlje bebe u majčinom trbuhu, vitamin K iz šparoga čuva srce i krvne žile te pomaže regulaciji krvnog tlaka. Riječ je o iznimno zdravoj deliciji koja može biti glavno jelo ili fini prilog. Naravno, govorim o divljim šparogama. U nastavku pogledaj tri jednostavna recepta sa šparogama. Zašto jednostavna? Jer se radi o biljci koja je toliko ukusna sama po sebi da joj ne treba kulinarska čarolija kako bi ju pretvorila u princezu kuhinje.   (FOTO: Pixabay) Zapečene šparoge sa češnjakom i sirom   Sastojci

300 grama šparoga

prstohvat soli

crni papar

3 češnja češnjaka

3 velike žlice svježeg sira

dvije žlice maslinovog ulja

Postupak Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Šparogama ukloni tvrde dijelove, začini ih maslinovim uljem, dodaj nasjeckani češnjak i svježi sir te ih posoli i popapri. Sve sastojke izmiješaj rukama i stavi u pleh. Peci šparoge osam do deset minuta. Juha od šparoga   (FOTO: Pixabay)   Sastojci

300 grama šparoga

veća glavica luka

2 češnja češnjaka

2 krumpira srednje veličine

lovorov list

1 decilitar vrhnja za kuhanje

sok polovice limuna

papar i sol

Na maslinovom ulju dinstaj luk narezan na sitno dok ne postane proziran pa dodaj češnjak i šparoge. Dinstaj tri-četiri minute pa podlij vodom. Dodaj krumpir narezan na kockice, lovorov list, sol i papar i kuhaj dok krumpir ne omekša. Par minuta prije kraja dodaj vrhnje za kuhanje. Kada je juha gotova izradi je štapnim mikserom. Kajgana sa šparogama i shiitake gljivama   (FOTO: Pixabay)   Sastojci  

100 grama šparoga

100 grama shiitake gljiva

4 jaja

1 decilitar mlijeka

sol i papar

Šparogama odstrani tvrde dijelove pa samo one mekane zajedno s gljivama dinstaj na maslinovom ulju dok ne povenu. U zdjelici izmuti jaja s mlijekom te ih začini sa soli i paprom. Izlij po gljivama i šparogama te ispeci po želji. Sa strane serviraj žličicu kiselog vrhnja.   Dobar tek!          

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx