Kada je riječ o mršavljenju, proljeće je savršeno godišnje doba. Lijepo vrijeme, dulji dani, priroda u cvatu i raspjevane ptice najbolji su mogući pokretači. Jednostavno ih je teško ignorirati i ostati sjediti ili ležati na kauču. Osim toga, sada je trenutk za zdraviju i laganiju prehranu punu hranjivih tvari. Dozrijevaju rotkvice, mladi luk, prve jagode, ima šparoga i malačaka, zelenog lisnatog povrća u izobilju. Sve je svježe, sezonsko, a upravo takve namirnice najbolje su za tvoj organizam.
Želiš li skinuti pokoji kilogram ili provesti detoksikaciju, sada je prav vrijeme za to. Šparoge i masalačak jaki su čistači organizma i uvrsti ih u svoju prehranu. Maslačak jedi na salatu, a šparoge s jajima ili na rižoto. A možeš ih i samo kratko blanširati te dodati također u salatu. U nastavku ti donosimo tri brza, lagana i hranjiva recepta koje možeš pripremiti za ručak ili večeru.
Proljetna salata
Ova vitaminska bomba osigurat će ti hranjive tvari, a da priotom kalorije nećeš ni osjetiti. Spoj voća, povrća, badema i grilanog sira jednostavno je okusom božanstven.
Sastojci:
- šaka baby špinata
- četiri jagode
- pola krastavca
- sir škripavac ili skuta, oko 50 grama
borovnice - žličica tostiranih listića badema
- žličica sjemenki nara
- sol i papar
- žličica balzamičnog octa
- dvije žlice maslinovog ulja
Postupak:
Operi povrće i voće, jagode nareži na četvrtine, a krastavac na ploskice. Sir nareži na kriške debljine jednog centimetra i grilaj na rebrastoj tavi. Pomiješaj sve sastojke, začini ih dresingom i na salatu dodaj grilani sir te tako serviraj.
Lagano varivo od poriluka i tikvica
Sastojci:
- jedan poriluk
- jedna manja tikvica
- jedna veća mrkva
- dva manja krumpira
- dva češnja češnjaka
- šaka zaleđenih mahuna
- pola šalice heljde leće ili riže
- tri masline narezane na listiće
- sol i papar
- žličica crvene paprike
- pola žličice kurkume
- maslinovo ulje
Postupak:
Dobro operi poriluk i nareži ga na kolutiće, isto učini s mrkvom. Krumpir nareži na manje kockice, tkivice isto, češnjak na listiće, a rižu ili heljdu ili leću operi.
U lonac ulij maslinovo ulje i na njemu dinstaj poriluk i mrkvu pa dodaj krumpir, tikvice, masline i češnjak, heljdu (ili rižu ili leću), začini sa soli, paprom, crvenom paprikom pa kad češnjak pusti miris podlij vodom, odnosno ulij otprlike litru i pol vode i ostavi da zavrije pa smanji vatru i poklopi na pola. Nakon pola sata kuhanja dodaj mahune i kurkumu te ostavi da varivo kuha još jedno pola sata do 45 minuta.
Tjestenina s domaćim pestom
Sastojci:
tjestenina po želji- velika šaka svježeg lišća bosiljka
- žlica tostiranih sjemenki pinjola
- sol, papar
- 3 režnja češnjaka
- jedan decilitar maslinovog ulja žlica parmezan
Postupak:
Pesto možeš napraviti u mužaru iliu električnoj sjeckalici. Prvo stavi listove bosiljka pa dodavaj redom pinjole, češnjak, svježe naribani parmezan, sol, papar i maslinovo ulje koje dodaješ postepeno. Sve skupa obradi tako da dobije kremastu strukturu. Pesto polij po svježe kuhanoj tjestenini, a ćeliš li dodatnu kremoznost ulij u jelo malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Za zdravju inačicu obroka koristi domaću tjesteninu ili integralnu.