
Zdravo je i fino: Lagani i brzi recepti za ručak ili večeru

Kada je riječ o mršavljenju, proljeće je savršeno godišnje doba. Lijepo vrijeme, dulji dani, priroda u cvatu i raspjevane ptice najbolji su mogući pokretači. Jednostavno ih je teško ignorirati i ostati sjediti ili ležati na kauču. Osim toga, sada je trenutk za zdraviju i laganiju prehranu punu hranjivih tvari. Dozrijevaju rotkvice, mladi luk, prve jagode, ima šparoga i malačaka, zelenog lisnatog povrća u izobilju. Sve je svježe, sezonsko, a upravo takve namirnice najbolje su za tvoj organizam.
Želiš li skinuti pokoji kilogram ili provesti detoksikaciju, sada je prav vrijeme za to. Šparoge i masalačak jaki su čistači organizma i uvrsti ih u svoju prehranu. Maslačak jedi na salatu, a šparoge s jajima ili na rižoto. A možeš ih i samo kratko blanširati te dodati također u salatu. U nastavku ti donosimo tri brza, lagana i hranjiva recepta koje možeš pripremiti za ručak ili večeru.
Proljetna salata
Ova vitaminska bomba osigurat će ti hranjive tvari, a da priotom kalorije nećeš ni osjetiti. Spoj voća, povrća, badema i grilanog sira jednostavno je okusom božanstven.
šaka baby špinata
četiri jagode
pola krastavca
sir škripavac ili skuta, oko 50 grama
žličica tostiranih listića badema
žličica sjemenki nara
sol i papar
žličica balzamičnog octa
dvije žlice maslinovog ulja
Postupak:
Lagano varivo od poriluka i tikvica
Sastojci:
jedan poriluk
jedna manja tikvica
jedna veća mrkva
dva manja krumpira
dva češnja češnjaka
šaka zaleđenih mahuna
pola šalice heljde leće ili riže
tri masline narezane na listiće
sol i papar
žličica crvene paprike
pola žličice kurkume
maslinovo ulje
Postupak:
Dobro operi poriluk i nareži ga na kolutiće, isto učini s mrkvom. Krumpir nareži na manje kockice, tkivice isto, češnjak na listiće, a rižu ili heljdu ili leću operi.
U lonac ulij maslinovo ulje i na njemu dinstaj poriluk i mrkvu pa dodaj krumpir, tikvice, masline i češnjak, heljdu (ili rižu ili leću), začini sa soli, paprom, crvenom paprikom pa kad češnjak pusti miris podlij vodom, odnosno ulij otprlike litru i pol vode i ostavi da zavrije pa smanji vatru i poklopi na pola. Nakon pola sata kuhanja dodaj mahune i kurkumu te ostavi da varivo kuha još jedno pola sata do 45 minuta.
Tjestenina s domaćim pestom
Sastojci:
velika šaka svježeg lišća bosiljka
žlica tostiranih sjemenki pinjola
sol, papar
3 režnja češnjaka
jedan decilitar maslinovog ulja žlica parmezan
Postupak:
Pesto možeš napraviti u mužaru iliu električnoj sjeckalici. Prvo stavi listove bosiljka pa dodavaj redom pinjole, češnjak, svježe naribani parmezan, sol, papar i maslinovo ulje koje dodaješ postepeno. Sve skupa obradi tako da dobije kremastu strukturu. Pesto polij po svježe kuhanoj tjestenini, a ćeliš li dodatnu kremoznost ulij u jelo malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Za zdravju inačicu obroka koristi domaću tjesteninu ili integralnu.

Prepoznajete li ga? Pogledajte kako danas izgleda zvijezda serije Inspektor Rex

Dosadilo vam je klasično vezanje bikinija, donosimo 5 ideja koje će uljepšati svaki outfit za plažu

Od balerinki do salonki: Najbolje cipele s ljetnih sniženja
