403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Zdravo, jednostavno i ukusno

Zdravo je i fino: Lagani i brzi recepti za ručak ili večeru

Zdravo je i fino: Lagani i brzi recepti za ručak ili večeru
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Sjajna je stvar što kod zdrave hrane i kvalitetnih , sezonskih namirnica ne treba komplicirati s pripremom. Što manje 'petljaš' oko njih, to bolje

Kada je riječ o mršavljenju, proljeće je savršeno godišnje doba. Lijepo vrijeme, dulji dani, priroda u cvatu i raspjevane ptice najbolji su mogući pokretači. Jednostavno ih je teško ignorirati i ostati sjediti ili ležati na kauču. Osim toga, sada je trenutk za zdraviju i laganiju prehranu punu hranjivih tvari. Dozrijevaju rotkvice, mladi luk, prve jagode, ima šparoga i malačaka, zelenog lisnatog povrća u izobilju. Sve je svježe, sezonsko, a upravo takve namirnice najbolje su za tvoj organizam.

Želiš li skinuti pokoji kilogram ili provesti detoksikaciju, sada je prav vrijeme za to. Šparoge i masalačak jaki su čistači organizma i uvrsti ih u svoju prehranu. Maslačak jedi na salatu, a šparoge s jajima ili na rižoto. A možeš ih i samo kratko blanširati te dodati također u salatu. U nastavku ti donosimo tri brza, lagana i hranjiva recepta koje možeš pripremiti za ručak ili večeru.

Proljetna salata

Ova vitaminska bomba osigurat će ti hranjive tvari, a da priotom kalorije nećeš ni osjetiti. Spoj voća, povrća, badema i grilanog sira jednostavno je okusom božanstven.

Sastojci:

šaka baby špinata

četiri jagode

pola krastavca

sir škripavac ili skuta, oko 50 gramaborovnice

žličica tostiranih listića badema

žličica sjemenki nara

sol i papar

žličica balzamičnog octa

dvije žlice maslinovog ulja

Postupak:

Operi povrće i voće, jagode nareži na četvrtine, a krastavac na ploskice. Sir nareži na kriške debljine jednog centimetra i grilaj na rebrastoj tavi. Pomiješaj sve sastojke, začini ih dresingom i na salatu dodaj grilani sir te tako serviraj.

Lagano varivo od poriluka i tikvica

Sastojci:

jedan poriluk

jedna manja tikvica

jedna veća mrkva

dva manja krumpira

dva češnja češnjaka

šaka zaleđenih mahuna

pola šalice heljde leće ili riže

tri masline narezane na listiće

sol i papar

žličica crvene paprike

pola žličice kurkume

maslinovo ulje

Postupak:

Dobro operi poriluk i nareži ga na kolutiće, isto učini s mrkvom. Krumpir nareži na manje kockice, tkivice isto, češnjak na listiće, a rižu ili heljdu ili leću operi.

U lonac ulij maslinovo ulje i na njemu dinstaj poriluk i mrkvu pa dodaj krumpir, tikvice, masline i češnjak, heljdu (ili rižu ili leću), začini sa soli, paprom, crvenom paprikom pa kad češnjak pusti miris podlij vodom, odnosno ulij otprlike litru i pol vode i ostavi da zavrije pa smanji vatru i poklopi na pola. Nakon pola sata kuhanja dodaj mahune i kurkumu te ostavi da varivo kuha još jedno pola sata do 45 minuta.

Tjestenina s domaćim pestom

Sastojci:

tjestenina po želji

velika šaka svježeg lišća bosiljka

žlica tostiranih sjemenki pinjola

sol, papar

3 režnja češnjaka

jedan decilitar maslinovog ulja žlica parmezan

Postupak:

Pesto možeš napraviti u mužaru iliu električnoj sjeckalici. Prvo stavi listove bosiljka pa dodavaj redom pinjole, češnjak, svježe naribani parmezan, sol, papar i maslinovo ulje koje dodaješ postepeno. Sve skupa obradi tako da dobije kremastu strukturu. Pesto polij po svježe kuhanoj tjestenini, a ćeliš li dodatnu kremoznost ulij u jelo malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Za zdravju inačicu obroka koristi domaću tjesteninu ili integralnu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx