Zdravo, jednostavno i ukusno

Zdravo je i fino: Lagani i brzi recepti za ručak ili večeru

Sjajna je stvar što kod zdrave hrane i kvalitetnih , sezonskih namirnica ne treba komplicirati s pripremom. Što manje 'petljaš' oko njih, to bolje

pexels-kyle-roxas-2122294.jpg

Kada je riječ o mršavljenju, proljeće je savršeno godišnje doba. Lijepo vrijeme, dulji dani, priroda u cvatu i raspjevane ptice najbolji su mogući pokretači. Jednostavno ih je teško ignorirati i ostati sjediti ili ležati na kauču. Osim toga, sada je trenutk za zdraviju i laganiju prehranu punu hranjivih tvari. Dozrijevaju rotkvice, mladi luk, prve jagode, ima šparoga i malačaka, zelenog lisnatog povrća u izobilju. Sve je svježe, sezonsko, a upravo takve namirnice najbolje su za tvoj organizam.

Image

Zdrave namirnice koje trebaš uvrstiti u svoju prehranu, a potaknut će detoksikaciju organizma

Želiš li skinuti pokoji kilogram ili provesti detoksikaciju, sada je prav vrijeme za to. Šparoge i masalačak jaki su čistači organizma i uvrsti ih u svoju prehranu. Maslačak jedi na salatu, a šparoge s jajima ili na rižoto. A možeš ih i samo kratko blanširati te dodati također u salatu. U nastavku ti donosimo tri brza, lagana i hranjiva recepta koje možeš pripremiti za ručak ili večeru.

Proljetna salata

Ova vitaminska bomba osigurat će ti hranjive tvari, a da priotom kalorije nećeš ni osjetiti. Spoj voća, povrća, badema i grilanog sira jednostavno je okusom božanstven.


Sastojci:

  • šaka baby špinata
  • četiri jagode
  • pola krastavca
  • sir škripavac ili skuta, oko 50 grama
    borovnice
  • žličica tostiranih listića badema
  • žličica sjemenki nara
  • sol i papar
  • žličica balzamičnog octa
  • dvije žlice maslinovog ulja

Postupak:


Operi povrće i voće, jagode nareži na četvrtine, a krastavac na ploskice. Sir nareži na kriške debljine jednog centimetra i grilaj na rebrastoj tavi. Pomiješaj sve sastojke, začini ih dresingom i na salatu dodaj grilani sir te tako serviraj.

Lagano varivo od poriluka i tikvica

Sastojci:

  • jedan poriluk
  • jedna manja tikvica
  • jedna veća mrkva
  • dva manja krumpira
  • dva češnja češnjaka
  • šaka zaleđenih mahuna
  • pola šalice heljde leće ili riže
  • tri masline narezane na listiće
  • sol i papar
  • žličica crvene paprike
  • pola žličice kurkume
  • maslinovo ulje

Postupak:

Dobro operi poriluk i nareži ga na kolutiće, isto učini s mrkvom. Krumpir nareži na manje kockice, tkivice isto, češnjak na listiće, a rižu ili heljdu ili leću operi.

U lonac ulij maslinovo ulje i na njemu dinstaj poriluk i mrkvu pa dodaj krumpir, tikvice, masline i češnjak, heljdu (ili rižu ili leću), začini sa soli, paprom, crvenom paprikom pa kad češnjak pusti miris podlij vodom, odnosno ulij otprlike litru i pol vode i ostavi da zavrije pa smanji vatru i poklopi na pola. Nakon pola sata kuhanja dodaj mahune i kurkumu te ostavi da varivo kuha još jedno pola sata do 45 minuta.

Tjestenina s domaćim pestom

Sastojci:


  • tjestenina po želji
  • velika šaka svježeg lišća bosiljka
  • žlica tostiranih sjemenki pinjola
  • sol, papar
  • 3 režnja češnjaka
  • jedan decilitar maslinovog ulja žlica parmezan

Postupak:

Pesto možeš napraviti u mužaru iliu električnoj sjeckalici. Prvo stavi listove bosiljka pa dodavaj redom pinjole, češnjak, svježe naribani parmezan, sol, papar i maslinovo ulje koje dodaješ postepeno. Sve skupa obradi tako da dobije kremastu strukturu. Pesto polij po svježe kuhanoj tjestenini, a ćeliš li dodatnu kremoznost ulij u jelo malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Za zdravju inačicu obroka koristi domaću tjesteninu ili integralnu.