Uvijek je dobro uvrstiti u prehranu nešto zdravo, a kada je to zdravo pritom i slatko, a ne deblja, nitko nije sretniji od nas. Pronašle smo recept za proteinske čokoladne kuglice koje bez imalo dvojbe svrstavamo u comfort food. Ako ti treba nešto da te podigne, razvedri, zasiti i utaži ti želju za slatkim, one su pravi izbor. Osim toga, obiluju hranjivim sastojicima koje ćemo napisati u nastavku.
Recept je na svom Instagram profilu podijelila nutricionistica slavnih, Pooja Mahija. Kuglice ćeš doslovce napraviti u tren oka i isto tako brzo pojesti. Prefine su! Umjesto pećnice, trebat ćeš sjeckalicu ili blender i ruke da ih oblikuješ.
Sastojci
- 100 grama očišćenih i tostiranih lješnjaka
- pola šalice datulja
- žličica sirovog kakaa u prahu
- žličica esencije vanilije ili jedna mahuna vanilije
- prstohvat himalajske soli
Postupak
Tostiraj lješnjake i oguli im kožicu, pa ih zajedno s ostalim sastojcima stavi u bledner i usitni. Dobit ćeš gustu pastu koju ćeš potom oblikovati u kuglice veličine zalogaja te na kraju uvaljati u kakao prah (to je dodatni kakao prah, onu žličicu kakaa dodala si u smjesu za kuglice).
Hranjivost proteinskih čokoladnih kuglica
Ovaj ukusni, zdravi desert obiluje nutrijentima, ane sadrži ni grama rafiniranog šećera. Lješnjaci su bigati omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, manganom, bakrom i magnezijem te folnom kiselinom i vitaminima E i B.
Datulje su energetske bombice, također bogate vlaknima, oleinskom kiselinom, kalijem, cinkom, kalcijem i željezom te fluorom koji štiti zube i zubno meso. Sirovi kakao odličan je izvor antioksidansa.
Ako dosad nisi radila sirove čokoladne kuglice, krajnjeje vrijeme da ih isprobaš. Sigurne smo da će postati sastavni dio tvog jelovnika.