
Ne može jednostavnije: Tri ljetna deserta s breskvama koje svi vole

Ljeto je u punom jeku, a s visokim temperaturama stiže i sezona omiljenog voća - breskvi. Sočne, slatke i prepune arome, breskve su pravi simbol ljeta i okus koji nas vraća u djetinjstvo. Iako su savršene same za sebe, kao osvježavajući zalogaj na plaži ili u hladu vrta, njihova svestranost dolazi do izražaja u laganim desertima koji ne zahtijevaju previše truda, a donose maksimalan užitak.
Zaboravite na komplicirane kolače koji traže sate provedene uz vruću pećnicu. Pripremili smo tri jednostavna recepta koji slave prirodnu slatkoću ovog voća i idealni su za ljetna druženja, obiteljske ručkove ili jednostavno kao slatka nagrada na kraju napornog dana.
Osvježavajuća pita od bresaka koja se ne peče
Kad vani temperature prelaze trideset stupnjeva, zadnje što želite je paliti pećnicu. Upravo zato je ova pita, koja se u nekim kuharicama naziva i "desert od svježih breskvi", apsolutni pogodak. Kombinacija hrskave podloge od keksa, svježih, sočnih breskvi i lagane kreme osvaja na prvi zalogaj.
Sastojci
Za podlogu:
- 250 g mljevenih integralnih keksa (npr. Digestive ili Petit Beurre)
- 120 g otopljenog maslaca
- 2 žlice šećera u prahu
Za nadjev:
- 8-10 velikih, zrelih breskvi
- 1 konzerva (oko 400 g) zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 60 ml soka od limuna
- 250 ml vrhnja za šlag, ohlađenog
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte mljevene kekse, šećer u prahu i otopljeni maslac. Dobro sjedinite smjesu.
- Utisnite smjesu na dno i uz rubove okruglog kalupa za pite promjera 24-26 cm. Stavite kalup u hladnjak dok pripremate nadjev.
- U drugoj zdjeli pomiješajte kondenzirano mlijeko i sok od limuna. Miješajte dok se smjesa lagano ne zgusne i postane glatka.
- Breskve ogulite i narežite na kriške. Bogato posložite kriške breskvi preko ohlađene podloge od keksa. Što više breskvi, to bolje!
- Prelijte breskve smjesom kondenziranog mlijeka i limuna, trudeći se ravnomjerno pokriti sve voće.
- Umutite vrhnje za šlag u čvrsti snijeg. Premažite ga preko pite.
- Vratite pitu u hladnjak na najmanje 2-3 sata prije posluživanja. Najbolja je ako se pojede isti dan.
Zdravi crumble s breskvama i zobenim pahuljicama
Crumble, ili mrvičasta pita, klasik je koji spaja meko, toplo voće s hrskavim posipom. Ova zdravija verzija koristi zobene pahuljice i orašaste plodove za dodatnu teksturu i hranjivost, a rafinirani šećer zamjenjuje prirodnim sladilima. Miris koji će se širiti vašom kuhinjom dok se peče jednostavno je božanstven.
Sastojci
Za voćni dio:
- 5-6 velikih zrelih breskvi, narezanih na kockice (kožu možete ostaviti)
- 1 žlica javorovog sirupa ili meda (po želji)
- 1 žličica cimeta
Za hrskavi posip (crumble):
- 100 g zobenih pahuljica
- 50 g bademovog ili integralnog brašna
- 50 g sjeckanih oraha ili badema
- 3 žlice javorovog sirupa ili meda
- 60 g hladnog maslaca ili kokosovog ulja, narezanog na kockice
- Prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U vatrostalnoj posudi (otprilike 20x20 cm) pomiješajte narezane breskve s javorovim sirupom i cimetom.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, sjeckane orahe i sol.
- Dodajte hladni maslac (ili kokosovo ulje) i prstima ga utrljajte u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Na kraju umiješajte javorov sirup.
- Ravnomjerno pospite mrvičastu smjesu preko breskvi u posudi.
- Pecite 30-35 minuta, ili dok breskve ne počnu puštati mjehuriće, a posip ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
- Pustite da se malo ohladi prije posluživanja. Poslužite toplo, idealno uz kuglicu sladoleda od vanilije ili žlicu grčkog jogurta.
Rustikalni cobbler s daškom vanilije
Cobbler je desert koji se nalazi negdje između kolača i pite, a karakterizira ga mekani biskvitni pokrov koji se peče preko sočnog voća. Za razliku od crumblea, ovdje je gornji sloj mekši i podsjeća na kekse. Ključ uspjeha su savršeno zrele breskve – potražite one koje su blago mekane na dodir i imaju intenzivan, sladak miris.
Sastojci:
- 6 velikih zrelih breskvi, narezanih na kriške
- 1 žličica soka od limuna
- 100 g glatkog brašna
- 50 g šećera (može i smeđi)
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 60 g otopljenog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Namažite maslacem vatrostalnu posudu (otprilike 20x30 cm).
- Posložite kriške breskvi na dno posude i pokapajte ih sokom od limuna.
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte otopljeni maslac i ekstrakt vanilije te vilicom miješajte dok ne dobijete grudasto, vlažno tijesto.
- Rukama otkidajte komadiće tijesta i rasporedite ih preko breskvi. Ne morate pokriti cijelu površinu; praznine će dopustiti voću da "diše".
- Pecite 25-30 minuta, dok gornji sloj ne porumeni, a sokovi od breskvi ne počnu ključati uz rubove.
- Poslužite toplo, uz nezaobilaznu kuglicu sladoleda od vanilije koja će se topiti preko vrućeg voća.