Gastro
Gastro

Sezona je šljiva, a mi vam otkrivamo odlične recepte

Sezona je šljiva, a mi vam otkrivamo odlične recepte
Kraljica kasnog ljeta koje biste svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu

Sezona je šljiva, a iako su nam poznate još od davnina, one su danas u kulinarstvu često neopravdano zanemarene.   U narodu su najpoznatije kao lijek za regulaciju probave, no njihove su zdravstvene prednosti višestruke.   Naime, šljive se s pravom mogu nazvati supervoće jer u sebi kriju mnoštvo vitamina i minerala kao što su C, B, E i K vitamini, kalij, fosfor, željezo... Osim toga, šljive obiluju vlaknima pa su odlične za probavu, a sadrže i antioksidanse koji djeluju anti-upalno te štite zdravlje stanica.   Jačaju imunitet, čuvaju zdravlje kostiju, povoljno utječu na raspoloženje a imaju i malo kalorija pa su odličan izbor za međuobrok. Dakle, mnoštvo je razloga da ovu kraljicu kasnog ljeta uključite u svoju prehranu, a sa šljivama možete pripremiti i razne zanimljive recepte, pekmeze, umake i sl. Suhe šljive prava su poslastica koja se može jesti tijekom cijele godine, a odličan su izbor za vraćanje probavnog sustava u ravnotežu.   Nekoliko zanimljivih recepata sa šljivama donosimo vam u nastavku.  

Foto: Unsplash

     

Desert sa šljivama

Sastojci (bez jaja i orašastih plodova) Za krupne mrvice tijesta 250 g brašna tipa 405 125 g hladnog maslaca, narezanog na kocke veličine 2,5 cm 100 g smeđega ili šećera od šećerne trske Za nadjev 1 kg očišćenih šljiva, prepolovljenih 150 g šećera 1 žličica mljevenog cimeta prstohvat mljevenog pimenta PRIPREMA 10 minuta PEČENJE 45 minuta ZA 4 - 6 osoba Priprema 1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 2. Prosijte brašno u veliku zdjelu, dodajte maslac pa prstima izradite krupne mrvice tijesta. Umiješajte šećer.  3. Izmiješajte šljive, šećer i začine, stavite ih u vatrostalni kalup za nabujak i prekrijte mrvicama tijesta. Pecite oko 45 minuta da tijesto dobije zlatnosmeđu boju i šljive budu pečene.  

Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Knedle sa šljivama

Sastojci (Broj osoba: 7) 3 veća krumpira (1/2 kg)oštro brašno1 jaje1 žlica solimalo uljaočišćene šljive Postupak pripreme Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati za pire. Dok se krumpir kuha očistiti šljive od koštica i oprati ih.Kuhani krumpir ohladiti i zgnječiti.U krumpir dodati jaje, sol i ulje te dodavati brašno po potrebi dok se ne dobije fina glatka lopta.Tijesto razvaljati i narezati na jednake komadiće u koje se stavlja šljiva. Rubove preklopiti i stisnuti u lijepu lopticu. Potom uvaljati u brašno da ne dođe do ljepljenja.Knedle kuhati 15-20 minuta i prema želji poslužiti u umaku od šljiva, vrhnja ili s krušnim mrvicama.

Biskvit sa šljivama

Sastojci: 4 jaja 10 žlica šećera 20 žlica ulja 20 žlica mlijeka 24 žlice brašna 1 prašak za pecivo 1 kg šljiva Postupak pripreme Šljive prepoloviti i izvaditi koštice. Jaja umutiti sa šećerom i dodati ostale sastojke. Veliki lim za pečenje nauljiti i pobrašniti i smjesu izliti. Na smjesu poslagati polovice šljiva. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 40 min.

Kolač od suhih šljiva i armanjaka

  Sastojci:   300 g suhih šljiva 150 ml soka od jabujke 3 žlice armanjaka ili otopljeni maslac za namašćivanje 175 g glatkog brašna 2 žličice praška za pecivo 175 g omekšanog maslaca 175 g smeđeg šećera 3 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 1 žlica smeđeg šećera   Priprema

U posudi pomiješajte suhe šljive i sok od jabuke i pustite da proključa. Smanjite temperaturu i neka se kuha lagano 10 minuta sve dok ne ishlapi tekućina. Ulijte armanjak i ostavite da se posve ohladi.

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 cm i obložite ga papirom.

U veliku zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte brašno, šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Ulijte smjesu u pripremljen kalup i poravnajte špatulom. Dobro ocijedite suhe šljive, sačuvajte sok i posložite jedan sloj suhih šljiva preko smjese.

Pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta ili dok ne naraste i ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite kolač na zagrijani tanjur za posluživanje tako da suhe šljive budu na dnu i prelijte kolač sačuvanim sokom od šljiva. Pospite šećerom i poslužite narezan na krište.

Izvor: Kolači za svaki dan (Zbirka najboljih recepata), Znanje

Tofu knedle s ukuhanim šljivama

Sastojci: 3 žemlje od prethodnog dana 75 g griza oko 70 g mekanog tofua 75 g margarina 75 g oštrog brašna sol krušne mrvice vanilin šećer Za ukuhane šljive: 1 kg šljiva 150 g šećera 1 štapić cimeta 1/8 l vode Priprema: Žemlje narezati na kockice i pomiješati s grizom, tofuom, margarinom, brašnom i malo soli. Ostaviti da odstoji pola sata. Smjesa mora biti čvrsta ali ne pretvrda. Oblikovati male knedle. Zakuhati lagano posoljenu vodu i dodati knedle. Kuhati oko 10 minuta, dok ne isplivaju. U tavi zagrijati margarin, dodati šećer u prahu i krušne mrvice. Pržite dok mrvice ne budu srednje smeđe boje. Kuhane knedle uvaljati u mrvice i posuti mješavinom vanilin šećera i šećera u prahu. Ukuhane šljive: Kuhati vodu sa šećerom i cimetom dok šećer ne počne bacati mjehure. Šljive prepoloviti i očistiti od koštica. Dodati u šećernu vodu i kuhati dok ne budu mekane, ali ne raskuhati. Skinuti s vatre i ostaviti nekoliko sati poklopljeno da se ohlade. Kad se šljive na ovaj način polagano hlade postanu posebno mekane. Poslužiti s knedlama. 

Izvor: Mljac, Dvostruka duga

Pita sa šljivama

  Sastojci:   30 dag brašna 2 žumanjka 1 dl mlijeka 6 dag šećera 8 dag maslaca 2 dag kvasca sol     Nadjev:   1/2 kg šljiva 8 dag šećera  malo maslaca za namšćivanje lima   Priprema:   Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro izmijesite. Ostavite da se digne. Razvaljajte na debljinu pola cm i prebacite u lim za pečenje. Po tijestu rasporedite šljive i posipajte šećerom.  Gornji sloj možete ukrasiti traka od tijesta (na način da napravite mrežu). Ostavite da se ponovno digne te ispecite dok tijesto ne poprimi boju.    

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx