Gastro
Gastro

Sezona je šljiva, a mi vam otkrivamo odlične recepte

Sezona je šljiva, a mi vam otkrivamo odlične recepte
Kraljica kasnog ljeta koje biste svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu

Sezona je šljiva, a iako su nam poznate još od davnina, one su danas u kulinarstvu često neopravdano zanemarene.   U narodu su najpoznatije kao lijek za regulaciju probave, no njihove su zdravstvene prednosti višestruke.   Naime, šljive se s pravom mogu nazvati supervoće jer u sebi kriju mnoštvo vitamina i minerala kao što su C, B, E i K vitamini, kalij, fosfor, željezo... Osim toga, šljive obiluju vlaknima pa su odlične za probavu, a sadrže i antioksidanse koji djeluju anti-upalno te štite zdravlje stanica.   Jačaju imunitet, čuvaju zdravlje kostiju, povoljno utječu na raspoloženje a imaju i malo kalorija pa su odličan izbor za međuobrok. Dakle, mnoštvo je razloga da ovu kraljicu kasnog ljeta uključite u svoju prehranu, a sa šljivama možete pripremiti i razne zanimljive recepte, pekmeze, umake i sl. Suhe šljive prava su poslastica koja se može jesti tijekom cijele godine, a odličan su izbor za vraćanje probavnog sustava u ravnotežu.   Nekoliko zanimljivih recepata sa šljivama donosimo vam u nastavku.  

Foto: Unsplash

     

Desert sa šljivama

Sastojci (bez jaja i orašastih plodova) Za krupne mrvice tijesta 250 g brašna tipa 405 125 g hladnog maslaca, narezanog na kocke veličine 2,5 cm 100 g smeđega ili šećera od šećerne trske Za nadjev 1 kg očišćenih šljiva, prepolovljenih 150 g šećera 1 žličica mljevenog cimeta prstohvat mljevenog pimenta PRIPREMA 10 minuta PEČENJE 45 minuta ZA 4 - 6 osoba Priprema 1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 2. Prosijte brašno u veliku zdjelu, dodajte maslac pa prstima izradite krupne mrvice tijesta. Umiješajte šećer.  3. Izmiješajte šljive, šećer i začine, stavite ih u vatrostalni kalup za nabujak i prekrijte mrvicama tijesta. Pecite oko 45 minuta da tijesto dobije zlatnosmeđu boju i šljive budu pečene.  

Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Knedle sa šljivama

Sastojci (Broj osoba: 7) 3 veća krumpira (1/2 kg)oštro brašno1 jaje1 žlica solimalo uljaočišćene šljive Postupak pripreme Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati za pire. Dok se krumpir kuha očistiti šljive od koštica i oprati ih.Kuhani krumpir ohladiti i zgnječiti.U krumpir dodati jaje, sol i ulje te dodavati brašno po potrebi dok se ne dobije fina glatka lopta.Tijesto razvaljati i narezati na jednake komadiće u koje se stavlja šljiva. Rubove preklopiti i stisnuti u lijepu lopticu. Potom uvaljati u brašno da ne dođe do ljepljenja.Knedle kuhati 15-20 minuta i prema želji poslužiti u umaku od šljiva, vrhnja ili s krušnim mrvicama.

Biskvit sa šljivama

Sastojci: 4 jaja 10 žlica šećera 20 žlica ulja 20 žlica mlijeka 24 žlice brašna 1 prašak za pecivo 1 kg šljiva Postupak pripreme Šljive prepoloviti i izvaditi koštice. Jaja umutiti sa šećerom i dodati ostale sastojke. Veliki lim za pečenje nauljiti i pobrašniti i smjesu izliti. Na smjesu poslagati polovice šljiva. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 40 min.

Kolač od suhih šljiva i armanjaka

  Sastojci:   300 g suhih šljiva 150 ml soka od jabujke 3 žlice armanjaka ili otopljeni maslac za namašćivanje 175 g glatkog brašna 2 žličice praška za pecivo 175 g omekšanog maslaca 175 g smeđeg šećera 3 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 1 žlica smeđeg šećera   Priprema

U posudi pomiješajte suhe šljive i sok od jabuke i pustite da proključa. Smanjite temperaturu i neka se kuha lagano 10 minuta sve dok ne ishlapi tekućina. Ulijte armanjak i ostavite da se posve ohladi.

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 cm i obložite ga papirom.

U veliku zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte brašno, šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Ulijte smjesu u pripremljen kalup i poravnajte špatulom. Dobro ocijedite suhe šljive, sačuvajte sok i posložite jedan sloj suhih šljiva preko smjese.

Pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta ili dok ne naraste i ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite kolač na zagrijani tanjur za posluživanje tako da suhe šljive budu na dnu i prelijte kolač sačuvanim sokom od šljiva. Pospite šećerom i poslužite narezan na krište.

Izvor: Kolači za svaki dan (Zbirka najboljih recepata), Znanje

Tofu knedle s ukuhanim šljivama

Sastojci: 3 žemlje od prethodnog dana 75 g griza oko 70 g mekanog tofua 75 g margarina 75 g oštrog brašna sol krušne mrvice vanilin šećer Za ukuhane šljive: 1 kg šljiva 150 g šećera 1 štapić cimeta 1/8 l vode Priprema: Žemlje narezati na kockice i pomiješati s grizom, tofuom, margarinom, brašnom i malo soli. Ostaviti da odstoji pola sata. Smjesa mora biti čvrsta ali ne pretvrda. Oblikovati male knedle. Zakuhati lagano posoljenu vodu i dodati knedle. Kuhati oko 10 minuta, dok ne isplivaju. U tavi zagrijati margarin, dodati šećer u prahu i krušne mrvice. Pržite dok mrvice ne budu srednje smeđe boje. Kuhane knedle uvaljati u mrvice i posuti mješavinom vanilin šećera i šećera u prahu. Ukuhane šljive: Kuhati vodu sa šećerom i cimetom dok šećer ne počne bacati mjehure. Šljive prepoloviti i očistiti od koštica. Dodati u šećernu vodu i kuhati dok ne budu mekane, ali ne raskuhati. Skinuti s vatre i ostaviti nekoliko sati poklopljeno da se ohlade. Kad se šljive na ovaj način polagano hlade postanu posebno mekane. Poslužiti s knedlama. 

Izvor: Mljac, Dvostruka duga

Pita sa šljivama

  Sastojci:   30 dag brašna 2 žumanjka 1 dl mlijeka 6 dag šećera 8 dag maslaca 2 dag kvasca sol     Nadjev:   1/2 kg šljiva 8 dag šećera  malo maslaca za namšćivanje lima   Priprema:   Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro izmijesite. Ostavite da se digne. Razvaljajte na debljinu pola cm i prebacite u lim za pečenje. Po tijestu rasporedite šljive i posipajte šećerom.  Gornji sloj možete ukrasiti traka od tijesta (na način da napravite mrežu). Ostavite da se ponovno digne te ispecite dok tijesto ne poprimi boju.