Gastro
Gastro

Sezona je malina, a mi smo pronašle neodoljive recepte

Sezona je malina, a mi smo pronašle neodoljive recepte
Priprema, pozor, peci! Stigla je sezona malina a mi smo izdvoje najslasnije recepte

Maline su jednostavno fantastične! Ne samo da su preukusne, nego su i zdrave, a uz to prekrasno izgledaju. Neodoljive su i okusom i bojom, a deserti s njima mogu postati prava fantazija. U ovom voću krije se pravo bogatstvo vitamina, minerala i antioksidansa. Zbog svoje nutritivne vrijednosti spadaju u jedno od najdragocjenijeg i najviše konzumiranog voća na svijetu. One mogu umanjiti rizike od dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti, a odlične su i za zdravlje mozga te probavu. Maline u kulinarstvu nude gotovo beskonačne mogućnosti. Mogu se kombinirati u sve slastice, odlično se slažu s čokoladom, biskvitima i kremama, a neki ih ljudi vole čak i u slanim jelima. Obožavamo ovo voće, a za tebe smo izdvojile naše omiljene recepte za ljetne slastice s malinama.  

Muffini s limunom i malinama

Sastojci: ¼ šalice maslaca ¼ šalice grčkog jogurta 1 šalica šećera 2 jaja 1/3 šalice mlijeka 1 žlica limunove korice 1 žlica limunovog soka 1 vanilin šećer 1 ½ šalice brašna 1 ½ žličice praška za pecivo ½ žličice soli 1 ½ šalice malina Priprema: Pomiješaj maslac, jogurt i šećer u velikoj zdjeli i miješaj mikserom najmanje jednu minutu. Dodaj jaja i nastavi miksati do dok se smjesa ne poveže. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Postepeno dodaj mješavinu brašna, a na kraju lagano umiješaj maline. Smjesom puni kalupe za muffine koje si prethodno namastila do ¾ razine, pa peci na 180C 23-25 minuta.  

Mini cheesecake s malinama i bijelom čokoladom

Sastojci: Za koru: 1 ½ šalice mrvljenih keksa 6 žlica otopljenog maslaca Za kremu: 170 g sjeckane bijele čokolade ¼ šalice slatkog vrhnja 240 g krem sira ¼ šalice šećera 2 velika jaja 1 žličica ekstrakta vanilije Za preljev od malina: 150 g malina 1 žlica šećera 1 ½ žlice kukuruznog škroba pomiješanog s 3 žlice vode Priprema: U velikoj zdjeli pomiješaj kekse i maslac, pa rasporedi po jednu veliku žličicu smjese u kalupe za muffine i pritisni je na dno. Za preljev od malina pomiješaj maline, šećer i kukuruzni škrob u manjem loncu, stavi na vatru i pusti da zavrije. Kuhaj miješajući do dok se smjesa ne zgusne, pa je pusti da se malo ohladi. U posebnom loncu na laganoj vatri pomiješaj čokoladu i slatko vrhnje te miješaj do dok se čokolada ne otopi, pa stavi sa strane. Pomiješaj sir i šećer do dok ne dobiješ glatku smjesu. U smjesu umiješaj jaje, jedno po jedno, te postepenoj dodaj i čokoladu te vaniliju. Stavljaj po jednu veliku žlicu smjese na koru od keksa u kalupe za muffine, a na nju ½ žlice umaka od malina. Peci 20 minuta na 160C, pusti da se ohladi, pa pažljivo izvadi mini cheesecakeove iz kalupa i posluži hladno.  

Sorbet od malina

Sastojci: 5 šalica svježih malina 1 šalica vode 1 ½ šalice šećera 1 žličica ekstrakta vanilije 1-2 žlice svježeg soka od limuna Priprema: Maline i vodu stavi u blender i miksaj do dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu procijedi kroz krpu i baci preostale sjemenke. U procijeđeni sok dodaj šećer, vaniliju i limunov sok, pa miješaj do dok se šećer ne otopi. Smjesu stavi u zamrzivač i ostavi da se stisne preko noći.  

Domaći preljev od malina

Sastojci: 4 šalica malina 2/3 šalice šećera 2/3 šalice vode 1 žličica limunovog soka 2 žlice kukuruznog škroba pomiješana sa 6 žlica vode Priprema: Pomiješaj sve sastojke u loncu, stavi na srednju vatru i pusti da zavri. Smanji vatru i kuhaj povremeno miješajući 8—10 minuta. Makni s vatre pa procijedi kroz gazu (dobro istisni da u krpi ostanu samo sjemenke). Smjesu vrati na vatru, dodaj joj kukuruzni škrob te kuhaj na jakoj varti konstantno miješajući do dok se ne zgusne. Pusti da se ohladi pa prebaci u staklenke s poklopcem i čuvaj frižideru. Preljev koristi na sladoledima i kolačima.  

Pločice s malinama

Sastojci: ¾ šalice maslaca ¼ šalice šećera 1 žličica ekstrakta vanilije ¼ žličice soli 1 šalica brašna 1 ½ šalice malina ½ šalice zobenih pahuljica 1/3 šalice smeđeg šećera ¼ žličice cimeta ¼ šalice brašna Priprema: Pomiješaj ½ šalice maslaca, bijeli šećer, vaniliju i sol, postepeno dodaj brašno i dobro promiješaj. Smjesu utisni u kalup za pečenje srednje veličine i peci 15 minuta na 150C. Izvadi iz pećnice i na koru poslaži maline (dio zgnječi vilicom). Pomiješaj zob, smeđi šećer, cimet i brašno te na kraju umiješaj omekšali maslac, pa namrvi smjesu preko malina. Peci 30 minuta na 180C i posluži ohlađeno.  

Kolač od malina

Sastojci: Za kolač: 2 šalica brašna 2 ½ žličice praška za pecivo ¼ šalice mlijeka ¾ šalice šećera ½ šalice kiselog vrhnja ¼ šalice omekšalog maslaca 1 veliko jaje 2 žlice limunovog soka 1 žlica limunove kore 1 ½ šalice svježih malina Za crumble: 1 šalica šećera 2/3 šalice brašna 6 žlica otopljenog maslaca Za glazuru: ½ šalice šećera u prahu 1 žlica limunovog soka Priprema: U jednoj zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo a u drugoj mlijeko, šećer, kiselo vrhnje, maslac, jaje, limunov sok i koricu limuna. Postepeno umiješaj suhe sastojke u mokre tako da dobiješ jednoličnu smjesu, a na kraju lagano umiješaj maline. Smjesu ulij u kalup za pečenje koju si prethodno prekrila papirom za pečenje. Napravi crumble tako da pomiješaš sastojke za crumble, pa ga namrvi po smjesi. Peci na 180C 45-50 minuta, izvadi iz pećnice pa pusti da se ohladi. Pomiješaj sastojke za glazuru i poprskaj je preko kolača.  

Zdravi keksići od malina i zobi

Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica ¾ šalice integralnog brašna 1 ½ žličice praška za pecivo ½ žličice cimeta ½ žličice soli 2 žlice kokosovog ulja 1 veliko jaje 1 žličice ekstrakta vanilije ½ šalice meda 6 žlica sjeckanih malina Priprema: Posebno pomiješaj mokre i suhe sastojke (osim malina), pa postepeno umiješaj suhe sastojke u mokre. U smjesu lagano umiješaj maline, pa pusti da smjesa hladi u hladnjaku 30 minuta. Žlicom oblikuj 15 keksića na kalup za pečenje prekriven papirom za pečenje, pa peci 13-15 minuta na 160C.  

Limunada s malinama i mineralnom vodom

Sastojci: 240 g svježih malina 1 šalica svježeg limunovog soka ½ šalice hladne vode ½ šalice šećera ½ šalice meda 1 litra mineralne vode Šaka svježe mente Priprema: Sve sastojke osim mineralne i mente stavi u blender i dobro usitni. Prelij u veliki vrč (ili dva manja) pa dodaj mineralnu i mentu. Po želji ukrasi kriškama limuna i ledom.