OKUS BLAGDANA

Salenjaci sa džemom od šljiva - starinski klasik po provjerenom receptu

Na blogu Samo jedan griz pronašle smo sjajan recept za tradicionalnu zimsku slasticu

Salenjaci sa džemom od šljiva - starinski klasik po provjerenom receptu

Salenjake ili voliš ili mrziš, a ovaj tradicionalni hrvatski kolač radi se, kako mu i samo ime kaže, sa svinjskim salom. I to je upravo ono što odbija mnoge da uopće probaju slasticu čiji je ključni sastojak svinjsko salo, a pri tome zaboravljaju da svinjsko salo nije nezdravo, štoviše, ono je puno zdravije od, primjerice, margarina. Osim sala, tu je i domaće tijesto punjeno džemom, a mogu se napraviti na više načina: s kvascem ili bez njega, s dodatkom bijelog vina, ili pak bez sala kao lažni salenjaci.  

Image
BRZO, UKUSNO I JEFTINO

Recept u fotografijama za najbolju gužvaru sa sirom

Recept za starinske salenjake

Kako nam je došla zima, a s njome i zimski kolači, idealno je vrijeme za ovu sočnu slasticu. Mi smo recept pronašle kod Darka Debića s bloga Samo jedan griz, a kako je i sam Darko napisao: "Teško je dočarati fotografijom kako su slojeviti i kako se tope u ustima." U potpunosti se slažemo i zato se bacamo na pečenje i degustaciju dobrih starih salenjaka. Samo, bez brojanja kalorija!

Sastojci za starinske salenjake:

  • 250 g mljevenog ili struganog sala sobne temperature
  • 30 g brašna za salo
  • 1 žličica octa
  • 300 g brašna za tijesto, plus do dvije žlice brašna po potrebi
  • 15 g masti
  • 1 jaje
  • 100 ml bijelog vina
  • malo soli
  • džem za punjenje
  • šećer u prahu pomiješan s vanilijom za uvaljati salenjake
Image
Foto: Pexels

Priprema starinskih salenjaka:

1. U fino mljeveno ili strugano salo dodati 30 g brašna i ocat, dobro promiješati da se brašno ravnomjerno rasporedi. Ostaviti sa strane.

2. U 300 g brašna dodati mast, jaje, sol i polako ulijevati vino. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto, ukoliko je potrebno dodati još žlicu ili dvije brašna.

3. Salo podijeliti: 2 × jedna četvrtina i 4 × jedna osmina. Tijesto razvaljati pola centimentra debljine u oblik pravokutnika i namazati salom(1/4 sala), potom ga preklopiti, ponovno premazati (malo više od 1/8 sala) i preklopiti, ponovno premazati (malo manje od 1/8 sala).

4. Tijesto odmoriti 30 minuta u hladnjaku, umotano u prozirnu foliju ili vrećicu. Ponoviti isti postupak valjanja, mazanja i preklapanja. Odmoriti u hladnjaku najmanje pola sata prije valjanja.

5. Tanko razvaljati, rezati željene oblike, puniti džemom od šljiva. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 25 do 30 minuta.

6. Malo ohladiti i posipati ili uvaljati u šećer u prahu s vanilijom.

POGLEDAJ VIDEO: Ivana Perić Rabhi: Pavlova torta