403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
OKUS BLAGDANA

Salenjaci sa džemom od šljiva - starinski klasik po provjerenom receptu

Salenjaci sa džemom od šljiva - starinski klasik po provjerenom receptu
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Na blogu Samo jedan griz pronašle smo sjajan recept za tradicionalnu zimsku slasticu

Salenjake ili voliš ili mrziš, a ovaj tradicionalni hrvatski kolač radi se, kako mu i samo ime kaže, sa svinjskim salom. I to je upravo ono što odbija mnoge da uopće probaju slasticu čiji je ključni sastojak svinjsko salo, a pri tome zaboravljaju da svinjsko salo nije nezdravo, štoviše, ono je puno zdravije od, primjerice, margarina. Osim sala, tu je i domaće tijesto punjeno džemom, a mogu se napraviti na više načina: s kvascem ili bez njega, s dodatkom bijelog vina, ili pak bez sala kao lažni salenjaci.  

Recept za starinske salenjake

Kako nam je došla zima, a s njome i zimski kolači, idealno je vrijeme za ovu sočnu slasticu. Mi smo recept pronašle kod Darka Debića s bloga Samo jedan griz, a kako je i sam Darko napisao: "Teško je dočarati fotografijom kako su slojeviti i kako se tope u ustima." U potpunosti se slažemo i zato se bacamo na pečenje i degustaciju dobrih starih salenjaka. Samo, bez brojanja kalorija!

Sastojci za starinske salenjake:

250 g mljevenog ili struganog sala sobne temperature

30 g brašna za salo

1 žličica octa

300 g brašna za tijesto, plus do dvije žlice brašna po potrebi

15 g masti

1 jaje

100 ml bijelog vina

malo soli

džem za punjenje

šećer u prahu pomiješan s vanilijom za uvaljati salenjake

Salenjaci sa džemom od šljiva - starinski klasik po provjerenom receptu

Priprema starinskih salenjaka:1. U fino mljeveno ili strugano salo dodati 30 g brašna i ocat, dobro promiješati da se brašno ravnomjerno rasporedi. Ostaviti sa strane.2. U 300 g brašna dodati mast, jaje, sol i polako ulijevati vino. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto, ako je potrebno dodati još žlicu ili dvije brašna.3. Salo podijeliti: 2 × jedna četvrtina i 4 × jedna osmina. Tijesto razvaljati pola centimetra debljine u oblik pravokutnika i namazati salom(1/4 sala), potom ga preklopiti, ponovno premazati (malo više od 1/8 sala) i preklopiti, ponovno premazati (malo manje od 1/8 sala).4. Tijesto odmoriti 30 minuta u hladnjaku, umotano u prozirnu foliju ili vrećicu. Ponoviti isti postupak valjanja, mazanja i preklapanja. Odmoriti u hladnjaku najmanje pola sata prije valjanja.5. Tanko razvaljati, rezati željene oblike, puniti džemom od šljiva. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 25 do 30 minuta.6. Malo ohladiti i posipati ili uvaljati u šećer u prahu s vanilijom.

POGLEDAJ VIDEO: Ivana Perić Rabhi: Pavlova torta

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx