Salenjake ili voliš ili mrziš, a ovaj tradicionalni hrvatski kolač radi se, kako mu i samo ime kaže, sa svinjskim salom. I to je upravo ono što odbija mnoge da uopće probaju slasticu čiji je ključni sastojak svinjsko salo, a pri tome zaboravljaju da svinjsko salo nije nezdravo, štoviše, ono je puno zdravije od, primjerice, margarina. Osim sala, tu je i domaće tijesto punjeno džemom, a mogu se napraviti na više načina: s kvascem ili bez njega, s dodatkom bijelog vina, ili pak bez sala kao lažni salenjaci.
Recept za starinske salenjake
Kako nam je došla zima, a s njome i zimski kolači, idealno je vrijeme za ovu sočnu slasticu. Mi smo recept pronašle kod Darka Debića s bloga Samo jedan griz, a kako je i sam Darko napisao: "Teško je dočarati fotografijom kako su slojeviti i kako se tope u ustima." U potpunosti se slažemo i zato se bacamo na pečenje i degustaciju dobrih starih salenjaka. Samo, bez brojanja kalorija!
Sastojci za starinske salenjake:
- 250 g mljevenog ili struganog sala sobne temperature
- 30 g brašna za salo
- 1 žličica octa
- 300 g brašna za tijesto, plus do dvije žlice brašna po potrebi
- 15 g masti
- 1 jaje
- 100 ml bijelog vina
- malo soli
- džem za punjenje
- šećer u prahu pomiješan s vanilijom za uvaljati salenjake
Priprema starinskih salenjaka:
1. U fino mljeveno ili strugano salo dodati 30 g brašna i ocat, dobro promiješati da se brašno ravnomjerno rasporedi. Ostaviti sa strane.
2. U 300 g brašna dodati mast, jaje, sol i polako ulijevati vino. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto, ukoliko je potrebno dodati još žlicu ili dvije brašna.
3. Salo podijeliti: 2 × jedna četvrtina i 4 × jedna osmina. Tijesto razvaljati pola centimentra debljine u oblik pravokutnika i namazati salom(1/4 sala), potom ga preklopiti, ponovno premazati (malo više od 1/8 sala) i preklopiti, ponovno premazati (malo manje od 1/8 sala).
4. Tijesto odmoriti 30 minuta u hladnjaku, umotano u prozirnu foliju ili vrećicu. Ponoviti isti postupak valjanja, mazanja i preklapanja. Odmoriti u hladnjaku najmanje pola sata prije valjanja.
5. Tanko razvaljati, rezati željene oblike, puniti džemom od šljiva. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 25 do 30 minuta.
6. Malo ohladiti i posipati ili uvaljati u šećer u prahu s vanilijom.
POGLEDAJ VIDEO: Ivana Perić Rabhi: Pavlova torta