
Salenjaci sa džemom od šljiva - starinski klasik po provjerenom receptu

Salenjake ili voliš ili mrziš, a ovaj tradicionalni hrvatski kolač radi se, kako mu i samo ime kaže, sa svinjskim salom. I to je upravo ono što odbija mnoge da uopće probaju slasticu čiji je ključni sastojak svinjsko salo, a pri tome zaboravljaju da svinjsko salo nije nezdravo, štoviše, ono je puno zdravije od, primjerice, margarina. Osim sala, tu je i domaće tijesto punjeno džemom, a mogu se napraviti na više načina: s kvascem ili bez njega, s dodatkom bijelog vina, ili pak bez sala kao lažni salenjaci.
Recept za starinske salenjake
Kako nam je došla zima, a s njome i zimski kolači, idealno je vrijeme za ovu sočnu slasticu. Mi smo recept pronašle kod Darka Debića s bloga Samo jedan griz, a kako je i sam Darko napisao: "Teško je dočarati fotografijom kako su slojeviti i kako se tope u ustima." U potpunosti se slažemo i zato se bacamo na pečenje i degustaciju dobrih starih salenjaka. Samo, bez brojanja kalorija!
Sastojci za starinske salenjake:
250 g mljevenog ili struganog sala sobne temperature
30 g brašna za salo
1 žličica octa
300 g brašna za tijesto, plus do dvije žlice brašna po potrebi
15 g masti
1 jaje
100 ml bijelog vina
malo soli
džem za punjenje
šećer u prahu pomiješan s vanilijom za uvaljati salenjake
Priprema starinskih salenjaka:
POGLEDAJ VIDEO: Ivana Perić Rabhi: Pavlova torta

Ideje s kojima će vaš dom postati najtoplije utočište ovu jesen

Elegantnu kombinaciju kraljice Letizije zasjenile su šarmantne cipele francuskog stila

Ili ih volimo ili mrzimo, ali kaubojske čizme se vraćaju ove jeseni
