Rigojanči je dobio ime po jednoj slatkoj ljubavnoj priči između princeze Clare Ward i slavnog romskog violinista Janosa Riga.
Oni su se upoznali slučajno u jednom poznatom restoranu u Parizu, zaljubili su se te je ona postala pratnja njegovim putem kroz Europu gdje je svirao i tako zarađivao. Dok su boravili u Rijeci, naručili su kolač danas poznatog naziva „Rigojanči“ gdje je on rekao Clare; "Probaj, taman je poput moje kože, mekan poput tvoje duše, a sladak kao naša ljubav".
Rigojanči
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 100 g oštrog brašna
- 150 g šećera
- 25 g kakaa u prahu
- 2 žlice biljnog ulja
- prstohvat soli
Priprema: Sve skupa izmiksati u glatku smjesu pa staviti peći u pećnicu na 180 stupnjeva, 30 minuta.
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- crna čokolada za kuhanje
- maslac
Priprema: Otopiti crnu čokoladu (čokoladu za kuhanje) na maslacu. Crna čokolada mora imati sastav od barem 54% kakaa.
Sastojci za kremu:
- Na 1 litru šlaga 400 g ribane crne čokolade (ili u komadićima) i 3 žlice prženih lješnjaka.
Ukrasiti po želji keksima, voćem ili nekom drugom dekoracijom. Dobar tek!
Slatke i slane recepte s okusima Kvarnera možeš pogledati u emisiji „Kuharice zavičaja“ na PLAY platformi. Kuharice zavičaja gastronomski je serijal tradicionalne hrvatske kuhinje sniman u raznim regijama. Kvarnerke, Samoborke, Poljičanke i Zagrepčanke pokazat će ti najbolje recepte iz njihovog kraja.