Gastro
Ideja za desert

Rigojanči: Desert s ljubavnom pričom koji će te oduševiti

Rigojanči: Desert s ljubavnom pričom koji će te oduševiti
Znaš li da ovaj kolač iza sebe ima ljubavnu priču? Ovaj prepoznatljivi riječki kolač toliko je jednostavan, a toliko ukusan da će oduševiti sve koji ga probaju

Rigojanči je dobio ime po jednoj slatkoj ljubavnoj priči između princeze Clare Ward i slavnog romskog violinista Janosa Riga.

Oni su se upoznali slučajno u jednom poznatom restoranu u Parizu, zaljubili su se te je ona postala pratnja njegovim putem kroz Europu gdje je svirao i tako zarađivao. Dok su boravili u Rijeci, naručili su kolač danas poznatog naziva „Rigojanči“ gdje je on rekao Clare; "Probaj, taman je poput moje kože, mekan poput tvoje duše, a sladak kao naša ljubav".

Rigojanči

Sastojci za biskvit:

5 jaja

100 g oštrog brašna

150 g šećera

25 g kakaa u prahu

2 žlice biljnog ulja

prstohvat soli

Priprema: Sve skupa izmiksati u glatku smjesu pa staviti peći u pećnicu na 180 stupnjeva, 30 minuta.

Sastojci za čokoladnu glazuru:

crna čokolada za kuhanje

maslac

Priprema: Otopiti crnu čokoladu (čokoladu za kuhanje) na maslacu. Crna čokolada mora imati sastav od barem 54% kakaa.

Sastojci za kremu:

Na 1 litru šlaga 400 g ribane crne čokolade (ili u komadićima) i 3 žlice prženih lješnjaka.

Ukrasiti po želji keksima, voćem ili nekom drugom dekoracijom. Dobar tek!

Slatke i slane recepte s okusima Kvarnera možeš pogledati u emisiji „Kuharice zavičaja“ na PLAY platformi. Kuharice zavičaja gastronomski je serijal tradicionalne hrvatske kuhinje sniman u raznim regijama. Kvarnerke, Samoborke, Poljičanke i Zagrepčanke pokazat će ti najbolje recepte iz njihovog kraja.