Zelena salata. Možda ti prva asocijacija bude tek skromni prilog glavnom jelu, no vrijeme je da tu percepciju promijenimo! Današnje zelene salate prava su mala umjetnička djela, prepuna okusa, tekstura i boja koje ih čine ne samo zdravim, već i nevjerojatno zasitnim i uzbudljivim obrocima. Zaboravi na dosadne, jednolične zdjele – uz prave sastojke i malo mašte, tvoja zelena salata može postati zvijezda stola.
Bilo da tražiš brzi ručak, laganu večeru ili impresivno jelo za goste, bogata zelena salata uvijek je odličan izbor. Ključ je u kombiniranju svježeg, hrskavog zelenila s raznovrsnim dodacima: od sočnog pečenog povrća i proteina poput piletine ili tune, do kremastih sireva, orašastih plodova za hrskavost i voća za slatki kontrast. A tek preljevi! Dobar preljev može transformirati najjednostavnije sastojke u gurmanski doživljaj. U nastavku ti donosimo četiri recepta za bogate i ukusne salate sa zelenom salatom koje će te inspirirati da istražiš bezbrojne mogućnosti ovog svestranog jela. Pripremi se na eksploziju okusa!
Cezar salata s piletinom
Klasik među salatama, Cezar salata s piletinom, uvijek je pun pogodak. Njena kremasta tekstura, bogatstvo okusa i hrskavi krutoni čine je omiljenom širom svijeta. Ovo je recept koji će te sigurno oduševiti.
Sastojci:
- 1 velika glavica zelene salate (npr. puterica ili rimska)
- 2 pileća filea
- 1/2 šalice krutona
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- Cezar dresing
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Priprema:
Piletinu nareži na kockice, začini solju i paprom, pa je poprži na maslinovom ulju dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju i bude potpuno pečena. Zelenu salatu operi, dobro osuši (najbolje u centrifugi za salatu kako bi ostala hrskava) i natrgaj na manje komade veličine zalogaja. U velikoj zdjeli za salatu pažljivo pomiješaj opranu i osušenu zelenu salatu, komadiće pečene piletine, hrskave krutone i svježe ribani parmezan. Sve zajedno prelij Cezar dresingom, počevši s manjom količinom pa dodajući po potrebi, i lagano promiješaj tako da se svi sastojci ravnomjerno oblože dresingom, ali da salata ne postane gnjecava. Posluži odmah kako bi krutoni ostali hrskavi, a salata svježa.
Grčka salata sa zelenom salatom
Za dašak Mediterana na tvom tanjuru, isprobaj ovu osvježavajuću verziju grčke salate obogaćenu zelenom salatom. Svježe povrće, slani feta sir i aromatične masline čine je savršenim laganim obrokom ili prilogom.
Sastojci:
- 1 velika glavica zelene salate
- 1 svježi krastavac
- 2 zrele rajčice
- 1/2 crvenog luka
- 1/2 šalice maslina (kalamata su odličan izbor)
- 150 g feta sira
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Crveni vinski ocat
- Sušeni origano
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Zelenu salatu temeljito operi pod mlazom hladne vode, pažljivo je osuši i natrgaj rukama na manje, privlačne komade. Krastavac operi, po želji oguli (ako koristiš engleski dugi krastavac s tankom korom, guljenje nije nužno) i nareži na tanje kolutove ili polumjesece. Rajčice operi i nareži na kriške ili veće kocke, ovisno o preferenciji. Crveni luk oguli i nareži na vrlo tanke polumjesece ili kolutiće. U prostranoj zdjeli nježno sjedini pripremljenu zelenu salatu, narezani krastavac, rajčicu, crveni luk i cijele ili prepolovljene masline. Feta sir izmrvi rukama na krupnije komade ili ga nareži na kockice pa dodaj povrću. U manjoj posudici pripremi preljev tako da pomiješaš maslinovo ulje i crveni vinski ocat (omjer prilagodi svom ukusu, obično 3:1 u korist ulja), zatim pospi sušenim origanom, solju i paprom. Sve dobro promiješaj, prelij preko salate i još jednom lagano izmiješaj kako bi se svi sastojci proželi. Posluži odmah za maksimalnu svježinu.

Salata s tunjevinom i avokadom
Kombinacija proteina iz tune i zdravih masti iz avokada čini ovu salatu ne samo ukusnom, već i vrlo hranjivom. Idealna je za brzi ručak koji će te dugo držati sitim.
Sastojci:
- 1 velika glavica miješane zelene salate (npr. kombinacija kristalke i rikole)
- 1 konzerva tunjevine u maslinovom ulju ili salamuri (cca 150-180 g)
- 1 zreli avokado
- 1/4 manjeg crvenog luka
- Sok od 1/2 svježeg limuna
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Zelenu salatu pažljivo operi, dobro je osuši koristeći kuhinjske ručnike ili centrifugu za salatu, te je natrgaj na komade veličine zalogaja. Tunjevinu dobro ocijedi od viška ulja ili salamure. Avokado prepolovi, ukloni košticu, oguli ga i nareži na kockice ili tanke kriške; odmah ga lagano pokapaj s malo limunovog soka kako bi spriječila tamnjenje. Crveni luk oguli i nareži na vrlo tanke listiće ili sitne kockice, ovisno o tome koliko intenzivan okus luka preferiraš. U velikoj zdjeli za posluživanje nježno pomiješaj pripremljenu zelenu salatu, ocijeđenu tunjevinu (koju možeš dodatno usitniti vilicom ako želiš), kockice ili kriške avokada te tanko narezani crveni luk. U maloj posudi umuti preljev od preostalog soka limuna i maslinovog ulja, zatim začini solju i paprom po ukusu. Pripremljeni preljev ravnomjerno prelij preko sastojaka u zdjeli i sve vrlo lagano promiješaj kako bi se avokado što manje oštetio, a svi okusi lijepo sjedinili. Posluži odmah dok su svi sastojci svježi i hrskavi.
Salata s pečenom bundevom i narom
Slatkoća pečene bundeve, kiselost nara i hrskavost sjemenki čine ovu salatu pravom jesensko-zimskom poslasticom. Ne samo da je ukusna, već je i vizualno vrlo privlačna.
Sastojci:
- 1 manja hokaido ili butternut bundeva (oko 500-600 g)
- 1 velika glavica miješane zelene salate (npr. radič, matovilac, mlada špinat)
- 1/2 šalice sjemenki svježeg nara
- 1/4 šalice pečenih sjemenki bundeve (golica)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 čajna žličica meda ili javorovog sirupa
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Pećnicu zagrij na 200°C. Bundevu oguli (hokaido ne moraš guliti), očisti od koštica i vlakana, te je nareži na kockice veličine otprilike 2x2 cm. Kockice bundeve stavi u posudu, prelij s jednom žlicom maslinovog ulja, posoli, popapri i dobro izmiješaj da se svi komadi oblože. Rasporedi ih u jednom sloju na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici otprilike 20-25 minuta, ili dok bundeva ne omekša i dobije lijepu zlatnosmeđu boju po rubovima; na pola pečenja ih možeš promiješati. Dok se bundeva peče, zelenu salatu operi, dobro osuši i natrgaj na manje komade. U velikoj zdjeli za salatu pomiješaj pripremljenu zelenu salatu, ohlađenu ili još toplu pečenu bundevu (po želji) i svježe sjemenke nara. Za preljev, u manjoj zdjelici pjenjačom energično umuti preostale dvije žlice maslinovog ulja, jabučni ocat i med ili javorov sirup dok ne dobiješ emulziju; začini s malo soli i papra po ukusu. Pripremljeni preljev prelij preko salate, pospi pečenim sjemenkama bundeve i sve lagano promiješaj neposredno prije posluživanja.
Nadamo se da će te ovi recepti potaknuti da češće uživaš u bogatim i maštovitim zelenim salatama. One su dokaz da zdrava hrana može biti i nevjerojatno ukusna i zadovoljavajuća. Igraj se sastojcima, isprobavaj nove kombinacije i pretvori svaku salatu u malo kulinarsko remek-djelo!