TRIKOVI I RECEPTI

Savršeno mekane: 4 recepta za američke palačinke koje ćeš obožavati

Tko može odoljeti mirisu svježe pečenih američkih palačinki – mekanih, pjenastih i idealnih za vikend doručak uz javorov sirup, svježe voće ili omiljeni namaz?

palačinke
Foto: Shutterstock
VOYO logo

Američke palačinke, te male, neodoljivo mekane i pufaste poslastice, odavno su prešle granice svog rodnog kontinenta i osvojile srca i nepca sladokusaca diljem svijeta. Za razliku od tankih, čipkastih europskih palačinki koje poznajemo kao palačinke ili crepes, američka verzija ponosi se svojom debljinom, spužvastom teksturom i sposobnošću da upije svaki preljev kojim je počastiš. One su sinonim za lijena vikend jutra, bogate bruncheve s prijateljima ili čak brzi, utješni desert nakon napornog dana. Njihova priprema je iznenađujuće jednostavna, a mogućnosti za personalizaciju su beskrajne. Bilo da si ljubitelj klasične kombinacije s javorovim sirupom i maslacem, ili pak voliš eksperimentirati sa svježim voćem, čokoladom, orašastim plodovima ili čak slanim dodacima, američke palačinke su platno za tvoju kulinarsku maštu.

U čemu je tajna savršenih američkih palačinki?

Postići onu savršenu, laganu i prozračnu teksturu američkih palačinki nije znanstvena fantastika, već stvar nekoliko ključnih koraka i trikova. Uz malo pažnje, i tvoje palačinke mogu biti kao iz najboljih američkih zalogajnica.

Image
Foto: Pexels
  • Kvalitetni sastojci su temelj: Koristi svježe sastojke. Provjeri rok trajanja praška za pecivo i sode bikarbone jer su oni glavni "krivci" za pufastu teksturu. Ako recept zahtijeva mlaćenicu, a nemaš je, ne brini – lako možeš napraviti zamjenu (o tome više u receptu).
  • Temperatura sastojaka: Idealno bi bilo da su jaja i mlijeko (ili mlaćenica) sobne temperature. To pomaže u stvaranju homogenije smjese.
  • Prosij suhe sastojke: Prosijavanjem brašna, praška za pecivo, soli i šećera unosiš zrak u smjesu i razbijaš eventualne grudice, što doprinosi lakoći palačinki.
  • Ne miješaj previše! Ovo je zlatno pravilo. Nakon što spojiš mokre i suhe sastojke, miješaj samo dok se ne sjedine. Malo grudica je sasvim u redu; zapravo, previše miješanja razvija gluten u brašnu, što rezultira žilavim, a ne pufastim palačinkama.
  • Odmori tijesto: Pusti smjesu da odstoji barem 5-10 minuta prije pečenja. Ovo daje vremenu prašku za pecivo da počne djelovati i glutenu da se opusti, što doprinosi mekšoj teksturi.
  • Prava temperatura tave: Idealna je srednje zagrijana tava. Previsoka temperatura će brzo zapeći vanjski dio dok unutrašnjost ostaje sirova, a preniska neće dati onu lijepu zlatnosmeđu boju i pufastost. Kapljica vode bi trebala zaplesati prije nego ispari.
  • Masnoća za pečenje: Koristi malo maslaca ili neutralnog ulja za premazivanje tave. Previše masnoće učinit će palačinke masnima izvana.
  • Strpljenje kod pečenja: Peci palačinke dok se na površini ne pojave mjehurići i rubovi ne postanu mat i lagano suhi. Tek tada ih pažljivo okreni i peci s druge strane do zlatnosmeđe boje. Nemoj ih pritiskati lopaticom dok se peku, jer će tako izgubiti na pufastosti!
  • Ne pretrpavaj tavu: Peci palačinke u serijama, ostavljajući dovoljno prostora između njih. Pretrpavanje tave snižava temperaturu i rezultira nejednako pečenim i manje pufastim palačinkama.

Sada kada znaš osnove, vrijeme je za akciju! U nastavku izdvajamo četiri različita recepta koja će zadovoljiti svačiji ukus.

Klasične američke palačinke

Ovo je temeljni recept, jednostavan i uvijek uspješan.

Sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 jaje
  • 240 ml mlijeka
  • 30 g rastopljenog maslaca
  • ulje ili maslac za pečenje

Priprema: U velikoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U drugoj posudi lagano umuti jaje, zatim dodaj mlijeko i rastopljeni maslac. Mokre sastojke ulij u suhe i kratko promiješaj tek toliko da se sastojci sjedine – zapamti, grudice su u redu! Zagrij tavu na srednje laganoj vatri i lagano je namasti uljem ili maslacem. Za svaku palačinku izlij oko 60 ml (otprilike 1/4 šalice) smjese na vruću tavu. Peci dok se na površini ne pojave mjehurići, a rubovi ne postanu suhi. Zatim okreni i peci s druge strane dok ne porumeni.

Bogate američke palačinke s mlaćenicom

Za one koji traže dodatnu pahuljastost i bogatiji okus, ovaj recept s mlaćenicom je pun pogodak.

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 3 žlice šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 530 ml mlaćenice (ili zamjene)
  • 2 velika jaja, lagano umućena (po mogućnosti sobne temperature)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 57 g neslanog maslaca, otopljenog i malo ohlađenog

Priprema: U velikoj zdjeli pjenjačom pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj, srednjoj zdjeli, pjenjačom umuti mlaćenicu, jaja i ekstrakt vanilije. Polako ulijevaj otopljeni maslac u mokre sastojke, neprestano miješajući. Prelij mokre sastojke u suhe i drvenom žlicom ili špatulom vrlo nježno miješaj dok se tek ne sjedine. Nemoj previše miješati! Ostavi tijesto da odstoji nekoliko minuta dok zagrijavaš tavu na srednje laganoj vatri, lagano nauljenu. Izlijevaj oko 1/2 do 2/3 šalice tijesta po palačinki. Peci dok rubovi ne izgledaju pečeno i mjehurići na površini ne počnu pucati, zatim pažljivo okreni i peci do zlatno-smeđe boje.

Najpahuljastije palačinke (bez mlaćenice)

Ovaj recept dokazuje da i bez mlaćenice možeš dobiti nevjerojatno mekane i visoke palačinke. Tajna je u omjerima i pažljivoj pripremi.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice sode bikarbone (opcionalno, za dodatnu pahuljastost)
  • 1/2 žličice soli
  • 420 ml mlijeka
  • 60 ml otopljenog maslaca, malo ohlađenog
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 veliko jaje

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu (ako koristiš) i sol. Napravi udubljenje u sredini pa dodaj mlijeko, otopljeni maslac, vaniliju i jaje. Prvo pjenjačom sjedini mokre sastojke u udubljenju, a zatim ih polako umiješaj u suhe sastojke dok ne dobiješ glatko tijesto (poneka grudica je u redu). Tijesto treba biti gusto i kremasto. Ostavi tijesto da odstoji nekoliko minuta. Zagrij tavu na niskoj do srednje jakoj vatri i lagano je namasti. Izlijevaj po 1/4 šalice tijesta za svaku palačinku. Kada donja strana porumeni i na površini se pojave mjehurići, okreni i peci do zlatne boje.

Slatke američke palačinke s bananom

Za ljubitelje voćnih okusa, palačinke s bananom su divna promjena.

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 1 jaje
  • 240 ml mlijeka
  • 30 g rastopljenog maslaca
  • 1 zrela banana, zgnječena vilicom
  • ulje ili maslac za pečenje

Priprema: U velikoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U drugoj posudi umuti jaje, mlijeko i rastopljeni maslac, pa dodaj zgnječenu bananu i dobro promiješaj. Mokre sastojke s bananom dodaj suhim sastojcima i miješaj samo dok se smjesa ne sjedini. Zagrij ulje ili maslac u tavi na srednjoj vatri. Sipaj oko 60 ml smjese za svaku palačinku. Kada se pojave mjehurići i rubovi se stvrdnu, okreni palačinku i peci dok ne porumeni s obje strane.

Ideje za preljeve i dodatke

Američke palačinke su savršeno platno za kreativnost! Evo nekoliko ideja za preljeve i dodatke:

  • Klasika: Javorov sirup i kockica maslaca.
  • Voćno: Svježe bobičasto voće (borovnice, maline, jagode), narezane banane, kompot od jabuka ili šumskog voća.
  • Čokoladno: Komadići čokolade umiješani u tijesto, čokoladni namaz, preljev od tamne čokolade.
  • Kremasto: Tučeno slatko vrhnje, grčki jogurt, kuglica sladoleda od vanilije.
  • Hrskavo: Sjeckani orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, bademi), granola, kokosove ljuskice.
  • Nešto drugačije: Med, džem, maslac od kikirikija, cimet šećer, limunova korica.

Eksperimentiraj s okusima i pronađi svoju omiljenu kombinaciju! Uživaj u pripremi i još više u svakom zalogaju svojih savršenih američkih palačinki.

Image
NAJFINIJA POSLASTICA

Recepti za lagane voćne torte koje će te osvježiti u proljetnim danima