SLASTICA U ČAŠI

Kava i sladoled u jednom? Može! Imamo 3 recepta za affogato

Affogato je tradicionalna talijanska poslastica bazirana na kavi sa sladoledom. Sama riječ 'affogato' na talijanskom znači utopljenik, a u ovom aromatičnom desertu kuglice sladoleda utapaju se u finom espressu

3 recepta za affogato
Foto: shutterstock.com

Iako se ljubitelji ove poslastice još uvijek nisu usuglasili je li u pitanju desert ili napitak, affogato je zasigurno jedan od najpopularnijih odabira kada su u pitanju slatki ljetni specijaliteti s kavom. Riječ je o kombinaciji sladoleda od vanilije i espressa koja originalno potječe iz Italije i čiji naziv, preveden s talijanskog, znači "utopljen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilično je zanimljivo kako se affogato smatra desertom, no u talijanskim će ti ga kafićima nerijetko ponuditi i kao napitak. Ipak, u korist činjenici da je u pitanju desert ide i sam način posluživanja ove poslastice. Affogato se, naime, prema tradicionalnom receptu, poslužuje tako da se u šalicu najprije stavi kuglica kvalitetnog sladoleda od vanilije, a zatim se tik pred posluživanje preko nje prelije kava te se u njemu uživa prije nego se sladoled stigne otopiti.

Image
ZDRAVO I UKUSNO

Od salata do čokoladnog moussea: Najbolji slatki i slani avokado recepti

Talijani affogato poslužuju i uz fior di latte gelato, odnosno kremasti ledeni desert napravljen od mlijeka i dodataka, no s velikim rastom popularnosti i teškim pronalaskom fior di latte gelata, affogato je u svijetu postao prihvaćen kao desert sa sladoledom od vanilije i Talijani nemaju baš ništa protiv toga. Upravo zato, affogato već danas možeš napraviti kod kuće, a želiš li dodatno začiniti stvar i ovu poslasticu učiniti još zanimljivom, klasičnoj kombinaciji možeš dodati i kekse kao što su cantuccini ili pak kuglicu sladoleda preliti čokoladnim sirupom.

U nastavku ti donosimo tri recepta za najukusnije verzije ovog deserta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/4