Iako se ljubitelji ove poslastice još uvijek nisu usuglasili je li u pitanju desert ili napitak, affogato je zasigurno jedan od najpopularnijih odabira kada su u pitanju slatki ljetni specijaliteti s kavom. Riječ je o kombinaciji sladoleda od vanilije i espressa koja originalno potječe iz Italije i čiji naziv, preveden s talijanskog, znači "utopljen".
Prilično je zanimljivo kako se affogato smatra desertom, no u talijanskim će ti ga kafićima nerijetko ponuditi i kao napitak. Ipak, u korist činjenici da je u pitanju desert ide i sam način posluživanja ove poslastice. Affogato se, naime, prema tradicionalnom receptu, poslužuje tako da se u šalicu najprije stavi kuglica kvalitetnog sladoleda od vanilije, a zatim se tik pred posluživanje preko nje prelije kava te se u njemu uživa prije nego se sladoled stigne otopiti.
Talijani affogato poslužuju i uz fior di latte gelato, odnosno kremasti ledeni desert napravljen od mlijeka i dodataka, no s velikim rastom popularnosti i teškim pronalaskom fior di latte gelata, affogato je u svijetu postao prihvaćen kao desert sa sladoledom od vanilije i Talijani nemaju baš ništa protiv toga. Upravo zato, affogato već danas možeš napraviti kod kuće, a želiš li dodatno začiniti stvar i ovu poslasticu učiniti još zanimljivom, klasičnoj kombinaciji možeš dodati i kekse kao što su cantuccini ili pak kuglicu sladoleda preliti čokoladnim sirupom.
U nastavku ti donosimo tri recepta za najukusnije verzije ovog deserta.
Klasični affogato
Sastojci:
- 1 kuglica sladoleda od vanilije
- 60 ml espressa
- liker od badema po želji
Priprema:
U staklenu šalicu stavi kuglicu sladoleda od vanilije. Pripremi dupli espresso pa prelij sladoled s njim i s malo likera od badema. Pusti da se kuglica sladoleda natopi napitcima i potom uživaj.
Lješnjak affogato
Sastojci:
- sladoled od lješnjaka
- espresso
- nasjeckani lješnjaci
- votka s okusom lješnjaka
Priprema:
Na kuglicu sladoleda od lješnjaka dodaj malo votke s okusom lješnjaka te espresso. Pusti da se sladoled natopi okusima te ga u konačnici ukrasi mrvljenim ili na sitno sjeckanim lješnjacima. Po želji možeš dodati i šlag.
Čokoladni affogato
Sastojci:
- sladoled od čokolade
- espresso
- preljev od čokolade
- čokoladni liker
- čokoladne mrvice
Priprema:
U šalicu ili zdjelicu stavi kuglicu sladoleda od čokolade. Pripremi dupli espresso pa prelij sladoled s njim i malo dodaj likera od čokolade. Sve prelij čokoladnim preljevom te na kraju posipaj svoj affogato čoko mrvicama.
POGLEDAJ VIDEO: LJETNA KREMA SA ŠUMSKIM VOĆEM