Patlidžan nije samo ukusan već i izrazito koristan za zdravlje. Sadrži vlakna koja pomažu probavi, a bogat je i antioksidansima poput nasunina, koji štite stanice od oštećenja. Također, zbog niske kalorijske vrijednosti i visokog udjela vode, odličan je saveznik u održavanju zdrave težine. Njegova sposobnost da upija okuse čini ga idealnim za kombiniranje s različitim začinima i umacima, pa možete svakom jelu dodati osobni pečat.
Bez obzira pripremate li ga kao glavno jelo ili prilog, patlidžan će uvijek biti zvijezda na vašem stolu, a ove četiri ideje pružaju dobar početak da ga češće uključite u svoje recepte. Riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na vašem tanjuru.
Melanzane alla parmigiana (Patlidžan na talijanski način)
Sastojci:
- 3 velika patlidžana
- 700 ml domaćeg ili kupovnog umaka od rajčice
- 250 g mozzarelle
- 100 g ribanog parmezana
- 2 češnja češnjaka
- Maslinovo ulje za prženje
- Svježi bosiljak
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Patlidžane narežite na tanke kriške i posolite, ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite papirnatim ubrusom.
- Pržite kriške patlidžana na vrućem maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
- U posudu za pečenje stavite sloj umaka od rajčice, zatim sloj patlidžana, mozzarella narezan na kriške i pospite parmezanom i bosiljkom.
- Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite s umakom i parmezanom.
- Pecite u pećnici na 180°C oko 40 minuta dok ne dobije lijepu koricu.
- Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Musaka s patlidžanima
Sastojci:
- 2 velika patlidžana
- 400 g mljevene junetine ili mješavine svinjetine i junetine
- 1 veliki luk
- 2 češnja češnjaka
- 3 rajčice ili 400 ml pelata
- 3 krumpira
- 3 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja ili jogurta
- 100 ml mlijeka
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sol, papar, crvena paprika, suhi začini po želji
- Svježi peršin
Priprema:
- Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite i kratko ispržite na maslinovom ulju.
- Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške, skuhajte ih 5 minuta u slanoj vodi i ocijedite.
- Na ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju.
- Dodajte narezane rajčice ili pelat, začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Kuhajte oko 15 minuta da se umak malo reducira.
- U posudu za pečenje složite red krumpira, zatim red patlidžana, pa mesni umak. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završavajući s patlidžanima.
- Umutite jaja s vrhnjem i mlijekom, začinite solju i prelijte preko musake.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40-50 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Ostavite da se malo ohladi, pospite peršinom i poslužite.
Patlidžan punjen povrćem i sirom
Sastojci:
- 2 srednja patlidžana
- 1 crvena paprika
- 2 rajčice
- 1 manji luk
- 2 češnja češnjaka
- 150 g ricotte ili feta sira
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica origana
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za posipanje
Priprema:
- Patlidžane prerežite na pola po dužini i izdubite sredinu (sačuvajte meso).
- Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte narezano meso patlidžana, papriku i rajčice narezane na kockice. Pirjajte 8-10 minuta dok povrće ne omekša.
- Začinite solju, paprom i origanom. Maknite s vatre i umiješajte sir.
- Napunite patlidžane smjesom i stavite ih u nauljeni protvan.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta dok patlidžan ne omekša i površina ne postane zlatna.
- Posipajte nasjeckanim peršinom prije posluživanja.
Patlidžan s umakom od tahinija i limuna
Sastojci:
- 2 velika patlidžana
- 3 žlice tahinija
- Sok jednog limuna
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- 3 žlice maslinovog ulja
- Sol po ukusu
- Svježi peršin ili korijander za dekoraciju
- Kus-kus kao prilog (po želji)
- Prženi pinjoli (po želji)
Priprema:
- Patlidžane prerežite na pola i pecite na roštilju ili u pećnici na 200°C oko 30-40 minuta dok ne omekšaju i dobiju lagano dimljeni okus.
- Za umak pomiješajte tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje i sol.
- Pečene patlidžane prelijte umakom.
- Posipajte peršinom ili korijanderom i prženim pinjolima.
- Poslužite uz kuskus ili svježu salatu.