OMILJENO POVRĆE

Od parmigiane do musake: 4 recepta s patlidžanima koja morate isprobati

Bez obzira pripremate li ga kao glavno jelo ili prilog, patlidžan će uvijek biti zvijezda na vašem stolu, a ove četiri ideje pružaju dobar početak da ga češće uključite u svoje recepte

shutterstock_2212714959.jpg
Foto: Shutterstock

Patlidžan nije samo ukusan već i izrazito koristan za zdravlje. Sadrži vlakna koja pomažu probavi, a bogat je i antioksidansima poput nasunina, koji štite stanice od oštećenja. Također, zbog niske kalorijske vrijednosti i visokog udjela vode, odličan je saveznik u održavanju zdrave težine. Njegova sposobnost da upija okuse čini ga idealnim za kombiniranje s različitim začinima i umacima, pa možete svakom jelu dodati osobni pečat.

Bez obzira pripremate li ga kao glavno jelo ili prilog, patlidžan će uvijek biti zvijezda na vašem stolu, a ove četiri ideje pružaju dobar početak da ga češće uključite u svoje recepte. Riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na vašem tanjuru.

Melanzane alla parmigiana (Patlidžan na talijanski način)

Sastojci:

  • 3 velika patlidžana
  • 700 ml domaćeg ili kupovnog umaka od rajčice
  • 250 g mozzarelle
  • 100 g ribanog parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje za prženje
  • Svježi bosiljak
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  • Patlidžane narežite na tanke kriške i posolite, ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite papirnatim ubrusom.
  • Pržite kriške patlidžana na vrućem maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
  • U posudu za pečenje stavite sloj umaka od rajčice, zatim sloj patlidžana, mozzarella narezan na kriške i pospite parmezanom i bosiljkom.
  • Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite s umakom i parmezanom.
  • Pecite u pećnici na 180°C oko 40 minuta dok ne dobije lijepu koricu.
  • Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Musaka s patlidžanima

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana
  • 400 g mljevene junetine ili mješavine svinjetine i junetine
  • 1 veliki luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 rajčice ili 400 ml pelata
  • 3 krumpira
  • 3 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja ili jogurta
  • 100 ml mlijeka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Sol, papar, crvena paprika, suhi začini po želji
  • Svježi peršin

Priprema:

  • Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite i kratko ispržite na maslinovom ulju.
  • Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške, skuhajte ih 5 minuta u slanoj vodi i ocijedite.
  • Na ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju.
  • Dodajte narezane rajčice ili pelat, začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Kuhajte oko 15 minuta da se umak malo reducira.
  • U posudu za pečenje složite red krumpira, zatim red patlidžana, pa mesni umak. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završavajući s patlidžanima.
  • Umutite jaja s vrhnjem i mlijekom, začinite solju i prelijte preko musake.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40-50 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.
  • Ostavite da se malo ohladi, pospite peršinom i poslužite.

Patlidžan punjen povrćem i sirom

Sastojci:

  • 2 srednja patlidžana
  • 1 crvena paprika
  • 2 rajčice
  • 1 manji luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 150 g ricotte ili feta sira
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica origana
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za posipanje

Priprema:

  • Patlidžane prerežite na pola po dužini i izdubite sredinu (sačuvajte meso).
  • Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.
  • Dodajte narezano meso patlidžana, papriku i rajčice narezane na kockice. Pirjajte 8-10 minuta dok povrće ne omekša.
  • Začinite solju, paprom i origanom. Maknite s vatre i umiješajte sir.
  • Napunite patlidžane smjesom i stavite ih u nauljeni protvan.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta dok patlidžan ne omekša i površina ne postane zlatna.
  • Posipajte nasjeckanim peršinom prije posluživanja.

Patlidžan s umakom od tahinija i limuna

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana
  • 3 žlice tahinija
  • Sok jednog limuna
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Sol po ukusu
  • Svježi peršin ili korijander za dekoraciju
  • Kus-kus kao prilog (po želji)
  • Prženi pinjoli (po želji)

Priprema:

  • Patlidžane prerežite na pola i pecite na roštilju ili u pećnici na 200°C oko 30-40 minuta dok ne omekšaju i dobiju lagano dimljeni okus.
  • Za umak pomiješajte tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje i sol.
  • Pečene patlidžane prelijte umakom.
  • Posipajte peršinom ili korijanderom i prženim pinjolima.
  • Poslužite uz kuskus ili svježu salatu.
Image
ZA PRAVE GURMANE

Donosimo 4 jednostavna i kremasta recepta za jela s gljivama