403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Recepti
OMILJENO POVRĆE

Od parmigiane do musake: 4 recepta s patlidžanima koja morate isprobati

Od parmigiane do musake: 4 recepta s patlidžanima koja morate isprobati
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Bez obzira pripremate li ga kao glavno jelo ili prilog, patlidžan će uvijek biti zvijezda na vašem stolu, a ove četiri ideje pružaju dobar početak da ga češće uključite u svoje recepte

Patlidžan nije samo ukusan već i izrazito koristan za zdravlje. Sadrži vlakna koja pomažu probavi, a bogat je i antioksidansima poput nasunina, koji štite stanice od oštećenja. Također, zbog niske kalorijske vrijednosti i visokog udjela vode, odličan je saveznik u održavanju zdrave težine. Njegova sposobnost da upija okuse čini ga idealnim za kombiniranje s različitim začinima i umacima, pa možete svakom jelu dodati osobni pečat.

Bez obzira pripremate li ga kao glavno jelo ili prilog, patlidžan će uvijek biti zvijezda na vašem stolu, a ove četiri ideje pružaju dobar početak da ga češće uključite u svoje recepte. Riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na vašem tanjuru.

Melanzane alla parmigiana (Patlidžan na talijanski način)

Sastojci:

3 velika patlidžana

700 ml domaćeg ili kupovnog umaka od rajčice

250 g mozzarelle

100 g ribanog parmezana

2 češnja češnjaka

Maslinovo ulje za prženje

Svježi bosiljak

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Patlidžane narežite na tanke kriške i posolite, ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite papirnatim ubrusom.

Pržite kriške patlidžana na vrućem maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

U posudu za pečenje stavite sloj umaka od rajčice, zatim sloj patlidžana, mozzarella narezan na kriške i pospite parmezanom i bosiljkom.

Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite s umakom i parmezanom.

Pecite u pećnici na 180°C oko 40 minuta dok ne dobije lijepu koricu.

Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Musaka s patlidžanima

Sastojci:

2 velika patlidžana

400 g mljevene junetine ili mješavine svinjetine i junetine

1 veliki luk

2 češnja češnjaka

3 rajčice ili 400 ml pelata

3 krumpira

3 jaja

200 ml kiselog vrhnja ili jogurta

100 ml mlijeka

3 žlice maslinovog ulja

Sol, papar, crvena paprika, suhi začini po želji

Svježi peršin

Priprema:

Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite i kratko ispržite na maslinovom ulju.

Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške, skuhajte ih 5 minuta u slanoj vodi i ocijedite.

Na ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju.

Dodajte narezane rajčice ili pelat, začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Kuhajte oko 15 minuta da se umak malo reducira.

U posudu za pečenje složite red krumpira, zatim red patlidžana, pa mesni umak. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završavajući s patlidžanima.

Umutite jaja s vrhnjem i mlijekom, začinite solju i prelijte preko musake.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40-50 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.

Ostavite da se malo ohladi, pospite peršinom i poslužite.

Patlidžan punjen povrćem i sirom

Sastojci:

2 srednja patlidžana

1 crvena paprika

2 rajčice

1 manji luk

2 češnja češnjaka

150 g ricotte ili feta sira

3 žlice maslinovog ulja

1 žličica origana

Sol i papar po ukusu

Svježi peršin za posipanje

Priprema:

Patlidžane prerežite na pola po dužini i izdubite sredinu (sačuvajte meso).

Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodajte narezano meso patlidžana, papriku i rajčice narezane na kockice. Pirjajte 8-10 minuta dok povrće ne omekša.

Začinite solju, paprom i origanom. Maknite s vatre i umiješajte sir.

Napunite patlidžane smjesom i stavite ih u nauljeni protvan.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta dok patlidžan ne omekša i površina ne postane zlatna.

Posipajte nasjeckanim peršinom prije posluživanja.

Patlidžan s umakom od tahinija i limuna

Sastojci:

2 velika patlidžana

3 žlice tahinija

Sok jednog limuna

1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)

3 žlice maslinovog ulja

Sol po ukusu

Svježi peršin ili korijander za dekoraciju

Kus-kus kao prilog (po želji)

Prženi pinjoli (po želji)

Priprema:

Patlidžane prerežite na pola i pecite na roštilju ili u pećnici na 200°C oko 30-40 minuta dok ne omekšaju i dobiju lagano dimljeni okus.

Za umak pomiješajte tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje i sol.

Pečene patlidžane prelijte umakom.

Posipajte peršinom ili korijanderom i prženim pinjolima.

Poslužite uz kuskus ili svježu salatu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx