ZA PRAVE GURMANE

Donosimo 4 jednostavna i kremasta recepta za jela s gljivama

Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili tek početnik, kombinacija gljiva s kremastim rižotom, pečenim delicijama ili aromatičnom juhom uvijek će biti pun pogodak

recepti
Foto: Shutterstock

Gljive su oduvijek bile jedan od omiljenih sastojaka u našoj kuhinji jer su istovremeno ukusne, hranjive i nevjerojatno svestrane. Njihov zemljani, bogati okus dodaje dubinu gotovo svakom jelu – od jednostavnih salata do raskošnih glavnih jela. Osim što su prirodni izvor važnih nutrijenata poput vitamina D i vlakana, gljive su i pravi saveznik u pripremi jela koja nas griju i tjeraju da se osjećamo ugodno i zadovoljno.

U današnjem užurbanom načinu života tražimo recepte koji su jednostavni, brzi i ukusni – a jela s gljivama savršeno zadovoljavaju sve te kriterije. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili tek početnik, kombinacija gljiva s kremastim rižotom, pečenim delicijama ili aromatičnom juhom uvijek će biti pun pogodak.

U nastavku donosimo četiri jednostavna recepta s gljivama koja će vam pokazati kako je lako napraviti domaći obrok koji odiše toplinom i vrhunskim okusom.

Pečene bukovače s češnjakom i peršinom

Sastojci:

  • 300 g bukovača, narezane na veće komade
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Svježi peršin, nasjeckan
  • Sol i papar

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 200°C.
  • Pomiješaj bukovače s maslinovim uljem, češnjakom, solju i paprom.
  • Rasporedi gljive na lim za pečenje.
  • Pecite 15-20 minuta dok gljive ne omekšaju i dobiju zlatnu boju.
  • Na kraju pospi svježim peršinom i posluži kao prilog ili lagani glavni obrok.

Image
Foto: Shutterstock

Kremasti rižoto sa šampinjonima

Sastojci:

  • 200 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
  • 200 g šampinjona, narezanih na listiće
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, zdrobljen
  • 700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 50 ml bijelog vina (nije obavezno)
  • 2 žlice maslaca
  • 50 g parmezana, ribanog
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  • Na maslinovom ulju popržiti luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  • Dodati gljive i pržiti dok ne omekšaju.
  • Umiješati rižu i miješati 2 minute dok postane staklasta.
  • Uliti vino i kuhati dok alkohol ne ispari.
  • Postupno dodavati temeljac, po malo, stalno miješajući dok riža ne omekša (oko 18 minuta).
  • Na kraju umiješati maslac i parmezan, začiniti solju i paprom.

Juha od lisičarki

Sastojci:

  • 300 g svježih lisičarki, očišćenih i narezanih
  • 1 manji luk, nasjeckan
  • 2 žlice maslaca
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar i muškatni oraščić
  • Svježi kopar ili peršin za ukrašavanje

Priprema:

  • Na maslacu prodinstaj luk dok ne postane staklast.
  • Dodaj lisičarke i prži nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  • Ulij povrtni temeljac i kuhaj 15 minuta.
  • Usitni juhu štapnim mikserom do kremaste teksture.
  • Dodaj vrhnje, začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  • Posluži uz svježi kopar ili peršin.

Tjestenina s umakom od vrganja i vrhnja

Sastojci:

  • 300 g tjestenine po izboru
  • 200 g vrganja, narezane na trakice
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, zdrobljena
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Svježi peršin, nasjeckan
  • Sol i papar po ukusu
  • Parmezan za posipanje (po želji)

Priprema:

  • Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedi i sačuvaj malo vode od kuhanja.
  • Na maslinovom ulju prodinstaj luk i češnjak dok ne omekšaju.
  • Dodaj vrganje i prži dok ne omekšaju i dobiju blago zlatnu boju.
  • Ulij vrhnje i kratko prokuhaj, začini solju i paprom.
  • Umiješaj ocijeđenu tjesteninu, po potrebi dodaj malo vode od kuhanja da umak bude kremastiji.
  • Pospi svježim peršinom i parmezanom prije posluživanja.

Image
Ukusna hrana

Više gljiva na tanjuru: 4 načina na koje gljive čuvaju i jačaju zdravlje