Brzi cheesecake s jagodama bez pečenja
Za sve ljubitelje cheesecakea koji nemaju vremena (ili volje) za pečenje, ovo je idealan recept. Kremasta tekstura sira savršeno se spaja sa svježinom jagoda, a podloga od keksa daje hrskavost. Gotov je za čas, a hlađenje je jedini "posao" koji treba odraditi.
Sastojci:
Za podlogu:
- 150 g mljevenih keksa s maslacom
- 75 g otopljenog maslaca
- 1 žlica šećera (po želji)
Za kremu:
- 400 g krem sira (sobne temperature)
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 80 g šećera u prahu (ili po ukusu)
- 1 vrećica vanilin šećera
- Sok od pola limuna (po želji, za svježinu)
- 300 g svježih jagoda + dodatno za ukras
Priprema:
Prvo pripremi podlogu. Pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem (i šećerom, ako koristiš). Smjesu utisni na dno kalupa za tortu s odvojivim obručem (promjera cca 20-22 cm). Stavi kalup u hladnjak dok pripremaš kremu. Za kremu, mikserom čvrsto umuti slatko vrhnje. U drugoj posudi mikserom izradi krem sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane glatko. Po želji dodaj sok od limuna. Lagano špatulom umiješaj tučeno slatko vrhnje u smjesu od sira. Jagode (300 g) operi, očisti i nareži na manje komadiće. Narezane jagode nježno umiješaj u kremu. Izvadi kalup iz hladnjaka i rasporedi kremu preko podloge od keksa. Poravnaj vrh. Vrati cheesecake u hladnjak na najmanje 3-4 sata (idealno preko noći) da se dobro stisne. Prije posluživanja, pažljivo skini obruč kalupa. Ukrasi vrh svježim jagodama po želji.