Za pripremu osvježavajućeg ljetnog sorbeta potrebna vam je samo jedna sastojak – dinja. No može se i malo poigrati i upotrijebiti dvije različite vrste dinje – narančasta i zelena, te tako pripremiti dva različito obojena sorbeta, koji će se malo razlikovati i u samom okusu. Budući da desert nema dodanog šećera važno je koristiti zrele dinje koje su slatke i punog okusa. Ako se koriste manje slatke dinje, može se po želji dodati malo tekućeg prirodnog zaslađivača, poput agavinog ili javorovog sirupa. Također je moguće dodati i malo alkohola ili odabranog likera ako dolazi gosti.
Kako pripremiti sorbet od dinje?
Priprema je vrlo jednostavna, jer dinju treba samo prerezati na pola i žlicom ukloniti sjemenke. Očišćenu dinju zatim nareži na kriške, ukloni koru, a zatim ih nareži na otprilike 2,5 centimetra velike komade.
Komade dinje rasporedi po limu za pečenje koji se obložila papirom za pečenje. Zatim stavi u zamrzivač na najmanje šest sati (najbolje preko noći).
Kad se komadi dinje zamrznu, izvadi ih iz hladnjaka. Ostavi da se zamrznuto voće na sobnoj temperaturi odmrzava 10 minuta, zatim ih stavi u snažan mikser ili blender i miksaj dok ne dobije potpuno glatku smjesu. Možda ćeš tijekom miksanja morati nekoliko puta zaustaviti mikser/blender i skinuti voće s posude kako bi se riješili svih komadića.
Kad dobiješ glatki glatku smjesu, isprobaj je. Ako želiš da bude slađi, dodaj malo agavinog ili javorovog sirupa. Za svježinu se može dodati i malo soka od limuna ili limete, a za bogatiji okus kap vodke ili grand marniera.
Sorbet je voden, nešto mekši od sladoleda i brže se topi, pa ga je važno odmah posluži u prethodno ohlađenim čašama ili zdjelicama. Ukrasi ga svježim listićima mente ili matičnjaka.
Ako ne želiš odmah poslužiti sorbet, prebaci ga u posudu koju ćeš čvrsto zatvoriti i pohraniti u zamrzivač. Sorbet izvadi iz zamrzivača 15-30 minuta prije posluživanja i ostavi ga na sobnoj temperaturi da se malo omekša, piše Okusno.je.