Ova sočna čokoladna slastica oduševit će sve ljubitelje slastica, a ujedno je savršena i za one koji izbjegavaju gluten. S jednostavnim sastojcima i brzim postupkom pripreme, uz to što ne sadrži obično bijelo brašno, ovaj recept bit će pravi hit na tvome stolu.
Iako sami po sebi ne iziskuju veliko kulinarsko umijeće, postoje mnogi recepti za ovu slasticu, a svatko tvrdi da ima najbolji. U svoje browniese uvijek možeš dodati dodatke po želji poput: usitnjenih oraha, grožđica, kikirikija, badema ili komadića čokolade. Čuvati ih možeš na sobnoj temperaturi do 3 dana, a u hladnjaku do 5 dana.
Sastojci:
- 120 g kvalitetne tamne čokolade (70% kakaa)
- 80 g maslaca
- 0,25 žličice soli (po želji i manje)
- 130 g kokosovog šećera (možeš koristiti i bijeli ili smeđi šećer)
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 2 jaja
- 70 g bademova brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- 0,5 žličice praška za pecivo
Priprema:
- Namaži kalup za brownie (20 cm stranice) maslacem i obloži papirom za pečenje. Papir neka viri malo iz kalupa, kako bi kasnije lakše izvadila pečeni brownie. Zagrij pećnicu na 180°C.Natrgaj ili nasjeckaj čokoladu na komadiće.
- Stavi je u zdjelu otpornu na toplinu, dodaj maslac i sol. Zdjelu stavi iznad posude s vrućom vodom (na pari) i polako miješaj dok se čokolada i maslac ne otope.
- Dobro promiješaj da dobiješ glatku smjesu, pa ju makni s vatre i ostavi da se ohladi na mlako.Kad se smjesa ohladi, umiješaj vanilinekstrakt, kokosov šećer i jaja. Dobro promiješaj dok se sve ne spoji.U drugoj zdjeli pomiješaj bademovo brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo. Zatim postupno umiješaj ovu smjesu u čokoladnu smjesu i dobro promiješaj.Smjesu izliješ u pripremljeni kalup.
- Spatulom ju ravnomjerno rasporedi po cijeloj površini i izravnaj. Stavi u prethodno zagrijanu pećnicu i peći oko 25 minuta. Brownie je pečen kada je površina zapečena, a unutrašnjost ostaje sočna i malo vlažna.Kada je brownie pečen, izvadi ga iz pećnice i ostavi da se ohladi u kalupu.
- Za lakše rezanje, pričekaj da se potpuno ohladi prije nego što ga narežeš na kocke i poslužiš, piše Okusno.je.