Lifestyle
'O slanom i slatkom: o svemu'

Jedu nam se cimet rolice, a ove čokoladne su nas oduševile

Jedu nam se cimet rolice, a ove čokoladne su nas oduševile
Ako voliš cimet rolice i čokoladu, onda je recept Sandre Rončević s bloga 'O slanom i slatkom: o svemu' kao naručen za tebe

Tko bi pomislio da jedan klasik poput cimet rolica može postati još bolji? Ako isprobaš ovu čokoladnu verziju, sve će ti biti jasno.

U potrazi za savršenim blagdanskim slasticama, cimet je obavezan sastojak, a ako se k tome nalazi u kombinaciji s dizanim tijestom, našoj sreći nema kraja!

Cimet rolice već dugo su na našem popisu omiljenih slatkih zalogaja uz kavu ili čaj, a kada smo nedavno naišle na sjajan čokoladni recept Sandre Rončević koja stoji iza bloga 'O slanom i slatkom: o svemu', malo je reći da smo ostale oduševljene.

Nevjerojatno mekane i prozračne, ove cimet rolice s pomakom bogate su, svima dragom (nama i predragom!) čokoaldom. Kako je i sama Sandra napisala: 'čokoladne su i u tijestu, čokoladne su i u nadjevu, a imaju i čokoladni preljev'. Jesi spremna za trostruku dozu čokolade? Zaviri u recept.

Sastojci (za 12 rolica):

Za tijesto:

500 g glatkog pšeničnog brašna

2 žličice gorkog kakaa

85 g šećera

250 ml mlijeka

7 g suhog kvasca

65 g maslaca

1 jaje

Za nadjev:

125 g smeđeg šećera

100 g maslaca

2 žlice mljevenog cimeta

100 g čokolade za kuhanje

Frosting od sira i kakaa:

100 g krem sira

25 g maslaca

35 g šećera u prahu

1 žličica gorkog kakaa

30 ml mlijeka

Priprema:

Iz hladnjaka izvadite krem sir i maslac i ostavite ih vani da dosegnu sobnu temperaturu.

Od ukupne količine mlijeka oduzmite 50 ml, lagano ga zagrijte, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna (oduzmite ih od ukupne količine brašna i šećera za tijesto), dodajte suhi kvasac, promiješajte i pustite stajati 5-10 minuta da se kvasac aktivira.

U zdjelu za miješenje prosijte brašno, dodajte šećer, 2 žličice kakaa (prosijte i kakao) pa sve dobro izmiješajte. Otopite maslac, zagrijte lagano mlijeko, izmutite jedno jaje pa jedno po jedno dodajte u brašno. Dodajte i uzdigli kvasac pa umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Umiješeno tijesto stavite u zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i pustite tijesto dizati na sobnoj temperaturi između jednog i dva sata.

Otopite maslac za nadjev, prohladite ga pa ga pomiješajte sa šećerom i cimetom. Čokoladu grubo usitnite nožem.

Uzdiglo tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini pa ga razvaljajte u kvadrat debljine 0,5 cm. Premažite tijesto nadjevom pa ga zarolajte dužom stranom. Oštrim nožem izrežite 12 podjednakih rolica (debljine 3,5-4 cm). Rolice složite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem, prekrijte ih folijom i pustite dizati još 1-2 sata.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice, neka se lagano ohlade u posudi za pečenje (dok ne postanu mlake) pa ih prelijte frostingom od krem sira i kakaa.

Frosting napravite na sljedeći način: krem sir i skroz omekšali maslac dobro izmiješajte (možete i kratko zagrijati u pećnici). Dodajte šećer u prahu i prosijani kakao pa još jednom dobro izmiješajte i na kraju dodajte mlijeko. Izmiješajte pa prelijte preko cimet rolica i odmah poslužite.