'O slanom i slatkom: o svemu'

Jedu nam se cimet rolice, a ove čokoladne su nas oduševile

Ako voliš cimet rolice i čokoladu, onda je recept Sandre Rončević s bloga 'O slanom i slatkom: o svemu' kao naručen za tebe

SandraRončević.jpg
Foto: Sandra Rončević

Tko bi pomislio da jedan klasik poput cimet rolica može postati još bolji? Ako isprobaš ovu čokoladnu verziju, sve će ti biti jasno.

U potrazi za savršenim blagdanskim slasticama, cimet je obavezan sastojak, a ako se k tome nalazi u kombinaciji s dizanim tijestom, našoj sreći nema kraja!

Image

Cimet nazivamo i kraljem začina, a evo zašto je dobar za zdravlje

Cimet rolice već dugo su na našem popisu omiljenih slatkih zalogaja uz kavu ili čaj, a kada smo nedavno naišle na sjajan čokoladni recept Sandre Rončević koja stoji iza bloga 'O slanom i slatkom: o svemu', malo je reći da smo ostale oduševljene.

Nevjerojatno mekane i prozračne, ove cimet rolice s pomakom bogate su, svima dragom (nama i predragom!) čokoaldom. Kako je i sama Sandra napisala: 'čokoladne su i u tijestu, čokoladne su i u nadjevu, a imaju i čokoladni preljev'. Jesi spremna za trostruku dozu čokolade? Zaviri u recept.

Sastojci (za 12 rolica):

Za tijesto:

  • 500 g glatkog pšeničnog brašna
  • 2 žličice gorkog kakaa
  • 85 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
  • 65 g maslaca
  • 1 jaje

Za nadjev:

  • 125 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice mljevenog cimeta
  • 100 g čokolade za kuhanje

Frosting od sira i kakaa:

  • 100 g krem sira
  • 25 g maslaca
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žličica gorkog kakaa
  • 30 ml mlijeka

Priprema:

  1. Iz hladnjaka izvadite krem sir i maslac i ostavite ih vani da dosegnu sobnu temperaturu.
  2. Od ukupne količine mlijeka oduzmite 50 ml, lagano ga zagrijte, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna (oduzmite ih od ukupne količine brašna i šećera za tijesto), dodajte suhi kvasac, promiješajte i pustite stajati 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
  3. U zdjelu za miješenje prosijte brašno, dodajte šećer, 2 žličice kakaa (prosijte i kakao) pa sve dobro izmiješajte. Otopite maslac, zagrijte lagano mlijeko, izmutite jedno jaje pa jedno po jedno dodajte u brašno. Dodajte i uzdigli kvasac pa umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Umiješeno tijesto stavite u zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i pustite tijesto dizati na sobnoj temperaturi između jednog i dva sata.
  4. Otopite maslac za nadjev, prohladite ga pa ga pomiješajte sa šećerom i cimetom. Čokoladu grubo usitnite nožem.
  5. Uzdiglo tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini pa ga razvaljajte u kvadrat debljine 0,5 cm. Premažite tijesto nadjevom pa ga zarolajte dužom stranom. Oštrim nožem izrežite 12 podjednakih rolica (debljine 3,5-4 cm). Rolice složite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem, prekrijte ih folijom i pustite dizati još 1-2 sata.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice, neka se lagano ohlade u posudi za pečenje (dok ne postanu mlake) pa ih prelijte frostingom od krem sira i kakaa.
  7. Frosting napravite na sljedeći način: krem sir i skroz omekšali maslac dobro izmiješajte (možete i kratko zagrijati u pećnici). Dodajte šećer u prahu i prosijani kakao pa još jednom dobro izmiješajte i na kraju dodajte mlijeko. Izmiješajte pa prelijte preko cimet rolica i odmah poslužite.