
Jedu nam se cimet rolice, a ove čokoladne su nas oduševile

Tko bi pomislio da jedan klasik poput cimet rolica može postati još bolji? Ako isprobaš ovu čokoladnu verziju, sve će ti biti jasno.
U potrazi za savršenim blagdanskim slasticama, cimet je obavezan sastojak, a ako se k tome nalazi u kombinaciji s dizanim tijestom, našoj sreći nema kraja!
Cimet rolice već dugo su na našem popisu omiljenih slatkih zalogaja uz kavu ili čaj, a kada smo nedavno naišle na sjajan čokoladni recept Sandre Rončević koja stoji iza bloga 'O slanom i slatkom: o svemu', malo je reći da smo ostale oduševljene.
Nevjerojatno mekane i prozračne, ove cimet rolice s pomakom bogate su, svima dragom (nama i predragom!) čokoaldom. Kako je i sama Sandra napisala:
Sastojci (za 12 rolica):
Za tijesto:
500 g glatkog pšeničnog brašna
2 žličice gorkog kakaa
85 g šećera
250 ml mlijeka
7 g suhog kvasca
65 g maslaca
1 jaje
Za nadjev:
125 g smeđeg šećera
100 g maslaca
2 žlice mljevenog cimeta
100 g čokolade za kuhanje
Frosting od sira i kakaa:
100 g krem sira
25 g maslaca
35 g šećera u prahu
1 žličica gorkog kakaa
30 ml mlijeka
Priprema:
Iz hladnjaka izvadite krem sir i maslac i ostavite ih vani da dosegnu sobnu temperaturu.
Od ukupne količine mlijeka oduzmite 50 ml, lagano ga zagrijte, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna (oduzmite ih od ukupne količine brašna i šećera za tijesto), dodajte suhi kvasac, promiješajte i pustite stajati 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
U zdjelu za miješenje prosijte brašno, dodajte šećer, 2 žličice kakaa (prosijte i kakao) pa sve dobro izmiješajte. Otopite maslac, zagrijte lagano mlijeko, izmutite jedno jaje pa jedno po jedno dodajte u brašno. Dodajte i uzdigli kvasac pa umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Umiješeno tijesto stavite u zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom i pustite tijesto dizati na sobnoj temperaturi između jednog i dva sata.
Otopite maslac za nadjev, prohladite ga pa ga pomiješajte sa šećerom i cimetom. Čokoladu grubo usitnite nožem.
Uzdiglo tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini pa ga razvaljajte u kvadrat debljine 0,5 cm. Premažite tijesto nadjevom pa ga zarolajte dužom stranom. Oštrim nožem izrežite 12 podjednakih rolica (debljine 3,5-4 cm). Rolice složite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem, prekrijte ih folijom i pustite dizati još 1-2 sata.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30 minuta. Izvadite iz pećnice, neka se lagano ohlade u posudi za pečenje (dok ne postanu mlake) pa ih prelijte frostingom od krem sira i kakaa.
Frosting napravite na sljedeći način: krem sir i skroz omekšali maslac dobro izmiješajte (možete i kratko zagrijati u pećnici). Dodajte šećer u prahu i prosijani kakao pa još jednom dobro izmiješajte i na kraju dodajte mlijeko. Izmiješajte pa prelijte preko cimet rolica i odmah poslužite.

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
