Imamo vrlo jednostavan recept za najsočnije cimet rolice

Blagdanski klasik od kojeg će ti zamirisati cijela kuća. Ove cimet rolice vrlo su ukusne i sočne, a lako ih je napraviti

Imamo vrlo jednostavan recept za najsočnije cimet rolice
Foto: Unsplash
Cimet rolice klasični su jesenski desert, no volimo ih i u ovo blagdansko vrijeme. Ukusne su, mekane i sočne, a iako ih mnogi najčešće kupuju gotove, postoje i vrlo jednostavni recepti za njihovu pripremu kod kuće. Uz malo truda i vještine, sigurno će ti uspjeti, a od njih će ti zamirisati cijela kuća. Možeš ih jesti za doručak, no savršeno se slažu i uz popodnevnu šalica kave ili čaja. Zaista ih nije teško napraviti, a recept donosimo u nastavku!

Sastojci

1 šalica toplog mlijeka
2.5 žličice suhog kvasca
2 velika jaja
3 žlice otopljenog maslaca
0.5 šalice bijelog šećera
1 prstohvat soli
4.5 šalice višenamjenskog brašna
0.5 šalice omekšalog maslaca
1 šalica smeđeg šećera
2 žličice mljevenog cimeta
0.5 šalice slatkog vrhnja

Priprema

01.

U zdjeli pomiješaj toplo mlijeko, suhi kvasac, jaja, 3 žlice otopljenog maslaca i pola šalice bijelog šećera. Miksaj mikserom dok se sastojci ne sjedine.

02.

Dodaj prstohvat soli i 4 šalice brašna i promiješaj. Ostavi sa strane da odstoji 5 minuta. U smjesu zatim dodaj još pola šalice brašna pa zamijesi tijesto. Mijesi dok ne postane skroz glatko. Tijesto će i dalje biti ljepljivo, ali takvo mora biti.

03.

Zdjelu s tijestom pokrij suhom krpom i ostavi da se diže na toplom mjestu oko pola sata, odnosno dok se ne udvostruči.

04.

Dok se tijesto diže, pripremi si nadjev sa cimetom. U zdjeli srednje veličine pomiješaj pola šalice otopljenog maslaca, smeđi šećer i cimet. Dobro promiješaj i ostavi sa strane.

05.

Uzdignuto tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u pravokutni oblik, dimenzije otprilike 30x40 cm. Uz pomoć spatule premaži tijesto nadjevom od cimeta.

06.

Tijesto zamotaj u roladu pa je izreži na 12 rolica, širine oko 4-5 cm.

07.

Slaži rolice u vatrostalnu tepsiju koju si prethodno premazala maslacem. Između svake ostavi malo mjesta. Prekrij tepsiju suhom krpom i ostavi da se rolice dižu još oko 20 minuta.

08.

Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva C. Nakon što su se rolice digle, prelij ih zagrijanim slatkim vrhnje i ostavi malo sa strane dok se vrhnje ne upije.

09.

Stavi rolice u zagrijanu pećnicu i peci ih oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene. Posluži dok su tople.

M.G.
8.12.2024.