Recepti
SAVRŠENO UKUSAN

Recept za pravo jesensko jelo - kremasti rižoto s bučom

Recept za pravo jesensko jelo - kremasti rižoto s bučom
Jednostavno jelo koje je hranjivo i iznimno ukusno, a bez obzira pripremaš li ga za obiteljski ručak ili kao laganu večeru, ovaj recept sigurno će biti pun pogodak

Vrijeme je za kremastu hranu koja će nas ugrijati i pružiti osjećaj topline. Jedno od jela koje će unijeti boje i mirise jeseni u vašu kuhinju svakako je rižoto s bundevom. Kombinacija slatke, sočne bučom i kremaste teksture arborio riža stvara nevjerojatno ukusan i hranjiv obrok koji je savršen za hladne dane.

Rižoto s bučom ne samo da je lagan obrok za pripremiti, već će te oduševiti i svojim bogatim okusima. U ovom jelu buča daje prirodnu slatkoću, dok parmezan i muškatni oraščić unose potrebnu dozu aromatičnosti i dubine. Ako želiš podići okus na još višu razinu, možeš dodati nekoliko kapi balzamičnog octa, što će rižotu donijeti izvanrednu kiselkastu notu koja savršeno nadopunjuje slatkoću bundeve. Ovo jelo idealno je za obiteljski ručak, brzu večeru ili kao lagani obrok u hladnijim mjesecima.

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja

1 žlica maslaca

1 mala ili srednje velika glavica luka

1 češanj češnjaka

350 g očišćene buče

300 g arborio riža

720 ml vruće povrtne ili pileće juhe

25 g svježe naribanog parmezana

1 prstohvat muškatnog oraščića

1 prstohvat svježe mljevenog papra

balzamični ocat (po želji)

Priprema:

Očisti buču i nareži je na male kockice. Oljušti i sitno nasjeckaj luk i češnjak.U srednje velikoj dubokoj tavi ili loncu zagrij malo maslinovog ulja i maslac. Dodaj luk i prži ga 5 minuta, dok ne postane staklast i mekan, pazeći da ne porumeni.

Ako je potrebno, smanji temperaturu kako bi luk bio mekan, a ne prepržen. Dodaj kockice bundeve i češnjak. Dobro promiješaj, pokrij i ostavi da se povrće lagano dinsta 5 minuta, dok se bundeva ne omekša. Zgnječi buču vilicom, stvarajući grubu kašu. Dodaj rižoto i dobro promiješaj kako bi se rižoto povezao s povrćem.

Zatim dolijevaj juhu malo po malo, svaki put čekajući da rižoto upije tekućinu prije nego što dodaš novu količinu. Povremeno miješaj kako bi se spriječilo da se rižoto zalijepi za dno tave. Kuhaj 15-20 minuta dok rižoto ne bude kuhan, ali još uvijek podatan i čvrst.

Kad je rižoto gotov i više nema viška tekućine, dodaj parmezan, muškatni oraščić i svježe mljeveni papar. Dobro promiješaj i po potrebi dodaj još začina. Posluži rižoto na tanjurima, prelij je s malo balzamičnog octa i pospi s još parmezana. Posluži dok je još toplo, piše Okusno.je.