HRANJIVO I UKUSNO

Okrepa za cijelo tijelo - recept za domaći ričet s dimljenim mesom

Ričet je idealan za obiteljski ručak ili večeru, jer je vrlo jednostavan za pripremu, a pruža obilje okusa i tekstura u svakom zalogaju

shutterstock_1946303644.jpg
Foto: Shutterstock

Ričet je tradicionalno jelo koje je vrlo hranjivo,a jednostavno. Ovaj recept za ričet s dimljenim mesom je odličan izbor za hladnije dane, jer osim što će te nahraniti, još će dodatno ugrijati i zadovoljiti sve gurmanske želje. Ova gustu i bogatu juhu može se smatrati pravim simbolom domaće kuhinje, jer spaja jednostavne, ali ukusne sastojke u jedno. Kombinacija ječmene kaše, graha, povrća i dimljenog mesa stvara bogatstvo okusa, a sve skupa čini savršeno varivo koju možeš poslužiti uz komad svježeg domaćeg kruha.

Ričet je idealan za obiteljski ručak ili večeru, jer je vrlo jednostavan za pripremu, a pruža obilje okusa i tekstura u svakom zalogaju.

Sastojci:

  • 300 g ječmene kaše
  • 200 g suhog graha
  • 500 g dimljenog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 korabica
  • 1 korijen peršina
  • 0.25 korijena celera
  • 400 g krumpira
  • peršin
  • 1 lovorov list
  • sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

  • Preberi grah, isperi ga pod mlazom hladne vode i stavi u zdjelu. Prelij ga hladnom vodom, a grah koji nije potopljen odstrani. Namoči grah barem 8 sati, a najbolje je da ga ostaviš preko noći. Ječam također isperi pod vodom, stavi u zdjelu i prelij vodom. Pusti da se namače barem 3 sata.
  • Namočeni grah ocijedi, stavi u lonac i prelij ga hladnom vodom. Dodaj lovorov list i kuhaj ga dok ne omekša.
  • Namočeni ječam (s vodom u kojoj se namakao) stavi u veći lonac. Dodaj dimljeno meso, prelij hladnom vodom tako da sve bude pokriveno 3 prsta i pusti da zavrije. Kuhaj polako 60 minuta.
  • Povrće (korijen peršina, korabicu, celer, mrkvu) operi, očisti i nareži na kockice. Luk i češnjak oguli i sitno nasjeckaj.
  • U lonac s ječmom i mesom prvo stavi sitno nasjeckani luk i češnjak, a zatim povrće. Kuhaj još 20 minuta.
  • Krumpir oguli, operi i nareži na kockice, pa ga dodaj u lonac. Kuhaj još 20 minuta.
  • Oprani peršing sitno nasjeckaj. Dimljeno meso izvadi iz lonca, nareži na tanke ploške ili kockice. Ocijedi kuhani grah i dodaj u lonac s mesom i nasjeckanim peršinom. Probaj jelo i po potrebi dodatno posoli i popapri. Dobro promiješaj, posluži i uživaj u ovom bogatom i ukusnom jelu, piše Okusno.je.

Image
AROMATIČNI OKUSI

Okusi Italije na tanjuru - toskanska juha od rajčice s kruhom