TOPLO I HRANJIVO

Miris zime - recept za kiselo zelje sa svinjskim rebrima

Priprema ovog jela nije komplicirana, ali zahtijeva malo vremena i pažnje kako bi svi sastojci dobili priliku da se dobro povežu i razviju svoj puni okus

shutterstock_1153043336.jpg
Foto: Shutterstock

Ovo jelo je savršen primjer kako od jednostavnih sastojaka napraviti pravo zimsko jelo koje će ugrijati i zadovoljiti. Pečeno kiselo zelje s mesnatim svinjskim rebrima je punog okusa, a uz njega možeš poslužiti prženi krumpir, žgance ili pire krumpir. Ako želiš nešto jednostavnije, samo kruh će biti sasvim dovoljan kao prilog. Jelo je pravi spoj tradicije i bogatih okusa, idealno za obiteljska okupljanja ili uživanje u mirnim večerima.

Kiselo zelje, poznato po svom pikantnom okusu, odlično se slaže s mesom, a kada se peče, razvija još dublje i punije okuse. Svinjska rebra, koja se tokom pečenja omekšaju i upijaju sve začine, čine ovo jelo nevjerojatno sočnim i bogatim. Priprema ovog jela nije komplicirana, ali zahtijeva malo vremena i pažnje kako bi svi sastojci dobili priliku da se dobro povežu i razviju svoj puni okus.

Sastojci:

  • 800 g mesnatih svinjskih rebrica
  • 2 žlice ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2-3 češnja češnjaka (po ukusu)
  • 800 g kiselog zelja
  • 1 žlica mljevene slatke paprike
  • 2 lovorova lista
  • Sol i mljeveni papar (po ukusu)
  • Voda ili temeljac
  • Ulje ili mast za podmazivanje lima za pečenje

Priprema:

  • Prvo, probaj kiselo zelje. Ako ti je previše kiselo, brzo ga isperi pod tekućom vodom i dobro ocijedi. Oguli i sitno nasjeckaj crveni luk i češnjak.
  • Svinjska rebra dobro posoli i popapri. U većoj tavi zagrij dvije žlice ulja i na njemu isprži rebra sa svih strana dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Kada su gotova, prebaci ih na tanjur.
  • U istoj tavi na preostalom ulju, stavi sitno nasjeckani luk i prži ga dok ne postakleni i malo omekša. Dodaj češnjak i prži još nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Zatim dodaj kiselo zelje i prži još nekoliko minuta. Na kraju umiješaj mljevenu papriku i lovorove listove, te sve začini s malo mljevenog papra.
  • Pekač premaži s malo ulja ili masti, pa ravnomjerno rasporedi kiselo zelje na dno. Na zelje posloži popečena rebra i sve prelij sokom koji je nastao dok su se rebra odmarala. Dodaj još malo vode ili temeljca kako bi se zelje tijekom pečenja sačuvalo od isušivanja.
  • Pokrij pekač aluminijskom folijom i stavi ga u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Pecite oko 50 minuta. Nakon toga, ukloni foliju, rebra po želji nareži na manje komade i sve peci još 20-30 minuta dok se zelje i rebra lijepo zapeku. Ako je potrebno, dodaj još malo vode u pekač, piše Okusno.je.

Image
OMILJENI KLASIK

Svi ih vole - imamo recept za savršeno kremaste lazanje