Ovo jednostavno jelo, vratit će te u djetinjstvo. Ovo domaće lako ćeš pripremiti, a nećeš ga moći prestati jesti. Puno okusa i pravi comfort food za dane kad ne znaš što napraviti, a želiš uživati u kuhanom toplom obroku. Krpice možeš kupiti ili ih pripremiti sama od rezanog tijesta. Krpice sa slatkim kupusom mogu biti samostalno jelo, a odlične su i kao prilog pečenom mesu i odresku.
Sastojci:
- 400 g oštrog brašna
- 1 prstohvat soli
- 3 srednje velika jaja
- 1 žlica ulja ili svinjske masti
- 1 glavica luka
- 50 g dimljene slanine
- 0,5 glavice svježeg bijelog kupusa
- 1,5 žlice koncentrata rajčice
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 0,5 žličice mljevenog kumina (po želji)
- sol i mljeveni papar
Priprema:
- Na čistu radnu površinu istresi brašno i posoli ga. U sredini napravi udubljenje, i ulij razmućena jaja. Sastojke pomiješaj prstima ili vilicom dok se ne povežu i dobiješ grubo tijesto. Zatim ga dobro umijesi da postane podatno i elastično. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi ga u hladnjaku da odmori oko pola sata.
- Tijesto tanko razvaljaj, dobro pobrašni i ostavi da odstoji oko 10 minuta da se malo osuši. Nakon toga ga nareži na komadiće veličine jedan centimetar. Dobro ih pobrašni da se ne lijepe i ostavi ih na radnoj površini dok pripremaš kupus.
- Kupus očisti, operi i nareži na četvrtine, od kojih odreži tvrdi dio. Listove nareži na centimetarske komade. Luk oljušti i sitno nasjeckaj, a slaninu nareži na kockice.
- Na zagrijanoj masti prvo preprži luk i slaninu. Kada luk postane staklast, dodaj narezan kupus i zajedno s ostalim sastojcima prži 1 do 2 minute uz stalno miješanje. Umiješaj koncentrat rajčice i začini kupus solju, kuminom i mljevenom paprikom. Ulij malo vode (može i temeljac) i kupus poklopljen dinstaj dok ne omekša. Povremeno ga promiješaj i po potrebi dodaj još malo vode – toliko da se sastojci dinstaju i da ne zagore.
- Nekoliko minuta prije nego što je kupus gotov, u loncu zavrij veću količinu posoljene vode. U kipuću vodu istresi krpice i kuhaj ih oko 3 minute (s obzirom na to da je tijesto svježe, brzo će se skuhati).
- Kuhane krpice izvadi s pomoću pjene i pomiješaj ih s dinstanim kupusom. Jelo probaj i po potrebi dodatno posoli i/ili popapri.
- Pripremljeno jelo posluži toplo. Po vrhu, po želji, pospi malo sitno sjeckanog svježeg peršina, piše Okusno.je.