
Za velike i male: Imamo recept za najbolje krpice sa zeljem

Ovo jednostavno jelo, vratit će te u djetinjstvo. Ovo domaće lako ćeš pripremiti, a nećeš ga moći prestati jesti. Puno okusa i pravi comfort food za dane kad ne znaš što napraviti, a želiš uživati u kuhanom toplom obroku. Krpice možeš kupiti ili ih pripremiti sama od rezanog tijesta. Krpice sa slatkim kupusom mogu biti samostalno jelo, a odlične su i kao prilog pečenom mesu i odresku.
Sastojci:
400 g oštrog brašna
1 prstohvat soli
3 srednje velika jaja
1 žlica ulja ili svinjske masti
1 glavica luka
50 g dimljene slanine
0,5 glavice svježeg bijelog kupusa
1,5 žlice koncentrata rajčice
1 žličica mljevene slatke paprike
0,5 žličice mljevenog kumina (po želji)
sol i mljeveni papar
Priprema:
Na čistu radnu površinu istresi brašno i posoli ga. U sredini napravi udubljenje, i ulij razmućena jaja. Sastojke pomiješaj prstima ili vilicom dok se ne povežu i dobiješ grubo tijesto. Zatim ga dobro umijesi da postane podatno i elastično. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi ga u hladnjaku da odmori oko pola sata.
Tijesto tanko razvaljaj, dobro pobrašni i ostavi da odstoji oko 10 minuta da se malo osuši. Nakon toga ga nareži na komadiće veličine jedan centimetar. Dobro ih pobrašni da se ne lijepe i ostavi ih na radnoj površini dok pripremaš kupus.
Kupus očisti, operi i nareži na četvrtine, od kojih odreži tvrdi dio. Listove nareži na centimetarske komade. Luk oljušti i sitno nasjeckaj, a slaninu nareži na kockice.
Na zagrijanoj masti prvo preprži luk i slaninu. Kada luk postane staklast, dodaj narezan kupus i zajedno s ostalim sastojcima prži 1 do 2 minute uz stalno miješanje. Umiješaj koncentrat rajčice i začini kupus solju, kuminom i mljevenom paprikom. Ulij malo vode (može i temeljac) i kupus poklopljen dinstaj dok ne omekša. Povremeno ga promiješaj i po potrebi dodaj još malo vode – toliko da se sastojci dinstaju i da ne zagore.
Nekoliko minuta prije nego što je kupus gotov, u loncu zavrij veću količinu posoljene vode. U kipuću vodu istresi krpice i kuhaj ih oko 3 minute (s obzirom na to da je tijesto svježe, brzo će se skuhati).
Kuhane krpice izvadi s pomoću pjene i pomiješaj ih s dinstanim kupusom. Jelo probaj i po potrebi dodatno posoli i/ili popapri.
Pripremljeno jelo posluži toplo. Po vrhu, po želji, pospi malo sitno sjeckanog svježeg peršina, piše Okusno.je.

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime

Tri savršena recepta za mekane cimet rolice
