VRAĆA U DJETINJSTVO

Za velike i male: Imamo recept za najbolje krpice sa zeljem

Okušaj se u izradi domaćeg tijesta za krpice i uživaj u bogatim okusima

shutterstock_2313436779.jpg
Foto: Shutterstock

Ovo jednostavno jelo, vratit će te u djetinjstvo. Ovo domaće lako ćeš pripremiti, a nećeš ga moći prestati jesti. Puno okusa i pravi comfort food za dane kad ne znaš što napraviti, a želiš uživati u kuhanom toplom obroku. Krpice možeš kupiti ili ih pripremiti sama od rezanog tijesta. Krpice sa slatkim kupusom mogu biti samostalno jelo, a odlične su i kao prilog pečenom mesu i odresku.

Sastojci:

  • 400 g oštrog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 3 srednje velika jaja
  • 1 žlica ulja ili svinjske masti
  • 1 glavica luka
  • 50 g dimljene slanine
  • 0,5 glavice svježeg bijelog kupusa
  • 1,5 žlice koncentrata rajčice
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 0,5 žličice mljevenog kumina (po želji)
  • sol i mljeveni papar

Priprema:

  • Na čistu radnu površinu istresi brašno i posoli ga. U sredini napravi udubljenje, i ulij razmućena jaja. Sastojke pomiješaj prstima ili vilicom dok se ne povežu i dobiješ grubo tijesto. Zatim ga dobro umijesi da postane podatno i elastično. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi ga u hladnjaku da odmori oko pola sata.
  • Tijesto tanko razvaljaj, dobro pobrašni i ostavi da odstoji oko 10 minuta da se malo osuši. Nakon toga ga nareži na komadiće veličine jedan centimetar. Dobro ih pobrašni da se ne lijepe i ostavi ih na radnoj površini dok pripremaš kupus.
  • Kupus očisti, operi i nareži na četvrtine, od kojih odreži tvrdi dio. Listove nareži na centimetarske komade. Luk oljušti i sitno nasjeckaj, a slaninu nareži na kockice.
  • Na zagrijanoj masti prvo preprži luk i slaninu. Kada luk postane staklast, dodaj narezan kupus i zajedno s ostalim sastojcima prži 1 do 2 minute uz stalno miješanje. Umiješaj koncentrat rajčice i začini kupus solju, kuminom i mljevenom paprikom. Ulij malo vode (može i temeljac) i kupus poklopljen dinstaj dok ne omekša. Povremeno ga promiješaj i po potrebi dodaj još malo vode – toliko da se sastojci dinstaju i da ne zagore.
  • Nekoliko minuta prije nego što je kupus gotov, u loncu zavrij veću količinu posoljene vode. U kipuću vodu istresi krpice i kuhaj ih oko 3 minute (s obzirom na to da je tijesto svježe, brzo će se skuhati).
  • Kuhane krpice izvadi s pomoću pjene i pomiješaj ih s dinstanim kupusom. Jelo probaj i po potrebi dodatno posoli i/ili popapri.
  • Pripremljeno jelo posluži toplo. Po vrhu, po želji, pospi malo sitno sjeckanog svježeg peršina, piše Okusno.je.

Image
NEZAMJENJIVA SARMA

Jednako ukusno, a lakše za pripremiti: Sarma iz pećnice