NEODOLJIVI UŽITAK

Recept za najslasnije čokoladne muffine s malinom

Ovi su muffini odlični za doručak, desert ili posebne prigode, a još su i bez glutena, što ih čini dostupnima svima koji žele uživati u zdravijoj verziji ovog klasičnog slatkog užitka

muffini
Foto: Shutterstock

Ako voliš čokoladu i tražiš savršen spoj bogatog okusa i svježine, ovi čokoladni mafini s malinama idealan su izbor! Sočni, mekani i taman dovoljno slatki, osvojit će te svojom aromom i neodoljivom teksturom. Maline dodaju osvježavajuću kiselkastu notu koja savršeno nadopunjuje intenzivan okus čokolade, dok će kremasti šlag upotpuniti svaki zalogaj. Ovi su muffini odlični za doručak, desert ili posebne prigode, a još su i bez glutena, što ih čini dostupnima svima koji žele uživati u zdravijoj verziji ovog klasičnog slatkog užitka.

Sastojci:

Marmelada:

  • 125 g smrznutih malina
  • 2-3 žlice vode
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica sirupa od datulja
  • 1 žlica chia sjemenki

Muffini:

  • 60 g zobenih pahuljica
  • 120 g nerafiniranog smeđeg ili kokosovog šećera (po želji povećati na 150 g)
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 90 g jabukove kaše
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice sojinog ili kokosovog jogurta
  • 250 ml sojinog mlijeka
  • 2 žličice jabučnog octa
  • 12 svježih malina

Krema:

  • 1 limenka kokosovog mlijeka (s udjelom masti iznad 80%) ili 200 ml biljnog vrhnja za šlag
  • 1 žličica praha od cikle (po želji, za crvenu boju kreme)
  • 2 žlice šećera u prahu (po želji, za slađu kremu)

Priprema:

  • U većoj čaši pomiješaj sve mokre sastojke za muffine.
  • Zobene pahuljice samelji u sitno brašno. U većoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke. Dodaj mokre sastojke suhim i sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
  • Kalup za muffine premaži maslacem i ulij pripremljenu smjesu. Muffine peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 25-27 minuta. Dok se peku, pripremi chia marmeladu i istuci kokosovo vrhnje. Za intenzivniju boju vrhnju možeš dodati prah od cikle ili neko drugo prirodno bojilo.
  • Za chia marmeladu stavi maline u lončić s vodom, limunovim sokom i sirupom te lagano kuhaj. Po potrebi ih zgnječi vilicom, a zatim umiješaj chia sjemenke i kuhaj još 3-5 minuta. Makni s vatre i ostavi da se ohladi. Kada su muffini pečeni, izvadi ih iz pećnice i ostavi da se potpuno ohlade.
  • Iz sredine svakog muffina izdubi malu rupicu i napuni je jednom žličicom chia marmelade. U svaku rupicu stavi po jednu svježu malinu. Na vrh muffina nanesi kokosovu kremu pomoću slastičarske vrećice. Ukrasi ih svježim malinama, piše Okusno.je.

Image
KREMASTA SLASTICA

Donosimo recept za lažni tiramisu gotov u 20 minuta