KREMAST I SOČAN

Recept za drukčiji cheesecake s mascarpone sirom i limunom

Savršen desert s hrskavom podlogom od keksa i bogatom kremastom nadjevom, idealan za svaku prigodu

cheesecake
Foto: Shutterstock

Cheesecake je zasigurno jedna od najomiljenijih slastica, a kada se spoje kremasti mascarpone i svježi limun, rezultat je jednostavno neodoljiv. Ova torta savršeno balansira bogatstvo okusa i osvježavajuću kiselost limuna, stvarajući nevjerojatno kremastu teksturu koja se topi u ustima. No, ono što ovu verziju čini posebnijom jest upravo njen način pripreme – za najbolji rezultat, cheesecake je potrebno pripremiti unaprijed i pustiti da se ohladi preko noći. Time se svi okusi potpuno razviju, a torta dobije onu savršenu, svilenkastu teksturu koju svi obožavamo. Za dodatan vizualni i okusni dojam, možete je ukrasiti s kupovima slatke meringe, koje uz malu pomoć brenera možete zapeći, dajući torti završni, elegantan izgled.

Sastojci:

  • 160 g krekera po želji (petit, digestive, čokoladni, integralni itd.)
  • 10 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g maslaca
  • 450 g krem sira (zagrijanog na sobnu temperaturu)
  • 225 g mascarpone sira (zagrijanog na sobnu temperaturu)
  • 200 g šećera
  • 1 žličica vanilin šećera (može i ekstrakt)
  • 60 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
  • fino naribana korica 1-2 limuna
  • 3 velika jaja

Priprema:

  • Zagrij pećnicu na 180 °C. Okrugli kalup s odvojivim dnom (promjera 20 cm) lagano namaži maslacem, a zatim dno obloži papirom za pečenje.
  • U manjoj posudi na laganoj vatri polako otopi maslac. Posudu skini s vatre i pričekaj da se maslac malo ohladi. U kuhinjskom mikseru sitno samelji kekse. Dodaj otopljeni maslac, sol i šećer te dobro promiješaj kako bi se keksi i maslac povezali u homogenu smjesu.
  • Polovicu smjese s keksima stavi u kalup i pritisni je dlanovima da se dobro učvrsti na dnu. Preostalu smjesu pritisni uz rub kalupa kako bi napravio mali rub. Keks podlogu peci u prethodno zagrijanoj pećnici 8 minuta. Kada je pečena, izvadi je iz pećnice i ostavi da se ohladi.
  • Dok se podloga hladi, pripremi nadjev. U zdjelu stavi krem sir, mascarpone i šećer. Električnim mikserom na srednjoj brzini dobro promiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatku kremu. Zatim smanji brzinu miksera i dodaj vaniliju, limunovu koricu i sok. Postupno dodaj jaja, jedno po jedno. Miješaj na niskoj brzini dok ne dobiješ jednoličnu kremastu smjesu, a zatim prestani miješati.
  • Kremu prelij preko ohlađene podloge. Površinu izravnaj. Cheesecake peći na 160 °C još 50 do 60 minuta. Važno je da u prvoj polovici pečenja ne otvaraš vrata pećnice!
  • Cheesecake je pečen kada je na rubovima čvrst, dok je sredina još uvijek mekana i lagano se trese kad pomakneš kalup. Isključi pećnicu, zatvori vrata pećnice i ostavi da se torta hladi u ugašenoj pećnici još sat vremena. Zatim ukloni kalup iz pećnice i tortu ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je stavi u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći), piše Okusno.je.

Image
OMILJENI DESERT

Recept u fotografijama za najbolju domaću štrudlu od jabuka