Cheesecake je zasigurno jedna od najomiljenijih slastica, a kada se spoje kremasti mascarpone i svježi limun, rezultat je jednostavno neodoljiv. Ova torta savršeno balansira bogatstvo okusa i osvježavajuću kiselost limuna, stvarajući nevjerojatno kremastu teksturu koja se topi u ustima. No, ono što ovu verziju čini posebnijom jest upravo njen način pripreme – za najbolji rezultat, cheesecake je potrebno pripremiti unaprijed i pustiti da se ohladi preko noći. Time se svi okusi potpuno razviju, a torta dobije onu savršenu, svilenkastu teksturu koju svi obožavamo. Za dodatan vizualni i okusni dojam, možete je ukrasiti s kupovima slatke meringe, koje uz malu pomoć brenera možete zapeći, dajući torti završni, elegantan izgled.
Sastojci:
- 160 g krekera po želji (petit, digestive, čokoladni, integralni itd.)
- 10 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 50 g maslaca
- 450 g krem sira (zagrijanog na sobnu temperaturu)
- 225 g mascarpone sira (zagrijanog na sobnu temperaturu)
- 200 g šećera
- 1 žličica vanilin šećera (može i ekstrakt)
- 60 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- fino naribana korica 1-2 limuna
- 3 velika jaja
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 °C. Okrugli kalup s odvojivim dnom (promjera 20 cm) lagano namaži maslacem, a zatim dno obloži papirom za pečenje.
- U manjoj posudi na laganoj vatri polako otopi maslac. Posudu skini s vatre i pričekaj da se maslac malo ohladi. U kuhinjskom mikseru sitno samelji kekse. Dodaj otopljeni maslac, sol i šećer te dobro promiješaj kako bi se keksi i maslac povezali u homogenu smjesu.
- Polovicu smjese s keksima stavi u kalup i pritisni je dlanovima da se dobro učvrsti na dnu. Preostalu smjesu pritisni uz rub kalupa kako bi napravio mali rub. Keks podlogu peci u prethodno zagrijanoj pećnici 8 minuta. Kada je pečena, izvadi je iz pećnice i ostavi da se ohladi.
- Dok se podloga hladi, pripremi nadjev. U zdjelu stavi krem sir, mascarpone i šećer. Električnim mikserom na srednjoj brzini dobro promiješaj sve sastojke dok ne dobiješ glatku kremu. Zatim smanji brzinu miksera i dodaj vaniliju, limunovu koricu i sok. Postupno dodaj jaja, jedno po jedno. Miješaj na niskoj brzini dok ne dobiješ jednoličnu kremastu smjesu, a zatim prestani miješati.
- Kremu prelij preko ohlađene podloge. Površinu izravnaj. Cheesecake peći na 160 °C još 50 do 60 minuta. Važno je da u prvoj polovici pečenja ne otvaraš vrata pećnice!
- Cheesecake je pečen kada je na rubovima čvrst, dok je sredina još uvijek mekana i lagano se trese kad pomakneš kalup. Isključi pećnicu, zatvori vrata pećnice i ostavi da se torta hladi u ugašenoj pećnici još sat vremena. Zatim ukloni kalup iz pećnice i tortu ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom je stavi u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći), piše Okusno.je.