Lignje se vrlo jednostavno pripremaju, a uvijek nas podsjećaju na odmor, miris borova i ugodnu večer na terasi. Osim toga, omiljeno su jelo i malima i velikima. Zato ovaj put donosimo izvrstan i vrlo jednostavan recept s kojim ćeš na svojoj terasi ili u vrtu moći uživati u pravom ljetnom ručku ili večeri.
Punjene lignje su stvarno ukusne, a uz njih izvrsno pristaje blitva s krumpirom. Blitva se može zamijeniti s mladom koprivom ili špinatom. Ako nemamo svježu blitvu pri ruci, možemo koristiti i zamrznutu. Krakove lignji također trebamo iskoristiti, možemo ih pržiti s punjenim lignjama ili ih zamrznuti i iskoristiti u nekom drugom jelu (npr. u rižotu).
Sastojci:
- 16 očišćenih lignji
- 4-5 krumpira
- 150 g blitve
- 200 g tanko narezanog pršuta
- 200 g sira u tankim kriškama (npr. edamer)
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- limun
- sol i mljeveni papar
Priprema:
- Prvo provjerimo jesu li lignje cijele, a zatim ih operemo pod tekućom vodom, ocijedimo i osušimo.
- Kriške sira narežemo na trake (jednu krišku na tri trake). Na svaki trak sira stavimo komadić pršuta i sve zajedno zarolamo u rolicu koju stavimo u unutrašnjost lignje.
- Tako ponavljamo dok ne napunimo svaku lignju. Napunjene lignje zatvorimo dugačkim drvenim štapićem kako bismo spriječili da nadjev iscuri tijekom prženja. Možemo staviti četiri lignje na štapić koji će nam olakšati prženje.
- U tavu ulijemo malo maslinovog ulja i pričekamo da se zagrije. Zatim dodamo punjene lignje i pržimo ih dok ne postanu zlatno smeđe boje. Tijekom pečenja ih ne solimo jer je pršut već dovoljno slan.
- Tijekom pečenja lignji, pripremimo prilog. Krumpir ogulimo i narežemo na manje kocke, koje stavimo kuhati u lonac s lagano posoljenom vodom. Krumpir kuhamo dok ne omekša. Kada je kuhan, ocijedimo ga, ali pri tome sačuvamo jedan dio vode.
- Blitvu operemo i kratko prokuhamo/blanširamo u kipućoj vodi. Zatim je ocijedimo.
- U lonac ulijemo nekoliko žlica maslinovog ulja. Dva oguljena češnja češnjaka sitno nasjeckamo i stavimo na vruće ulje, samo dok češnjak ne zamiriše (pazimo da ne zagori, jer će jelo inače biti gorko). Dodamo ocijeđenu blitvu i krumpir te dobro promiješamo. Dodamo malo sačuvane vode u kojoj smo kuhali krumpir i popaprimo. Po potrebi dodatno posolimo.
- Na tanjur najprije stavimo blitvu s krumpirom, a preko njih položimo pečene lignje. Pokapamo maslinovim uljem i poslužimo s kriškom limuna, piše Okusno.je.
Dobar tek!