Lepinje su kruščići koji se vrlo lako pripremaju, a ljudi ih najviše vole jesti s ćevapima i drugim mesnim specijalitetima. Najlakše ih je kupiti u obližnjoj pekari, ali vrlo lako se mogu pripremiti i kod kuće. Stoga donosimo recept za lepinje u kojima će uživati cijela obitelj.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 300 ml mlake vode
- 1 žličica šećera
- 21 g svježeg kvasca (pola kocke)
- 1 žličica soli
- 1,5 žlice ulja
Priprema:
- Prosijemo brašno u zdjelu, napravimo udubljenje u sredini i u njega ulijemo vodu u kojoj smo otopili šećer. Preko toga mrvice kvasca, malo promiješamo i ostavimo da odstoji 10 minuta.
- Kada kvasac naraste, posipamo sol preko brašna, a zatim kuhačom zamijesimo tijesto koje će biti vrlo ljepljivo. Tijesto možemo mijesiti i rukama, tako da s jednog kraja zgrabimo tijesto, povučemo ga i preklopimo. Postupak ponavljamo sa svih strana.
- Nakon pet minuta miješanja dodamo i ulje te nastavljamo mijesiti, tako da se ulje polako upije. Tijesto pokrijemo i ostavimo da se diže 30 minuta. Pećnicu tada počinjemo zagrijavati na 250 Celzijevih stupnjeva, jer mora biti dobro zagrijana.
- Radnu površinu dobro posipamo brašnom i na nju prebacimo tijesto. Posipamo ga još malo odozgo, zatim nježno razvučemo u pravokutnik i sa svih četiri strane preklopimo prema sredini. Tijesto okrenemo lopaticom i oblikujemo kuglicu, koju podijelimo na četiri jednaka dijela. Svaki dio oblikujemo u lijepu kuglicu, pri tome možemo zbog ljepljivosti još malo pomoći s brašnom. Kuglice pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se dižu 10 do 15 minuta.
- Nakon drugog dizanja, nježno razvučemo kuglice iz sredine prema van u lepinje. Valjanjem bismo iz tijesta izvukli previše mjehurića. Lepinje stavljamo na lim obložen papirom za pečenje i posut brašnom.
- Svaku lepinju probodemo vilicom ili napravimo otiske u obliku mreže s tupom stranom lopatice za tijesto ili noža. Pazimo da ne prerežemo lepinje. Pokrijemo ih i ostavimo da se dižu još 10 minuta.
- Lepinje pečemo 10 minuta, zadnje dvije minute pod grilom, kako bi dobile lijepu zlatnu boju. Još vruće umotamo u krpu i ostavimo da se malo ili potpuno ohlade, piše okusno.je