

Semla je tradicionalni švedski desert odnosno pecivo koje jednostavno moraš probati. Osnova je pečeno tijesto s kvascem, aromatizirano kardamomom, koje se puni nadjevom od badema (ili marcipana) i tučenim šlagom. Budući da gotov desert jako podsjeća na princes-krafne, ove kolače nazivamo i švedskim princes-krafnama. Za ovaj recept treba ti 2 sata i 15 minuta, a sastojci su dovoljni za 12 osoba.
Sastojci za tijesto:
7 žlica maslaca
240 ml mlijeka
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje
50 g šećera
2 žličice zdrobljenih mahuna kardamoma
0,5 žličice soli
500 g bijelog brašna
1 jaje za premaz tijesta
Sastojci za nadjev:
200 g blanširanih badema
3 žlice šećera
Sitno naribana korica jednog limuna
120-240 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja za šlag
Šećer u prahu za posipanje
Postupak:
U lončiću na laganoj vatri polako otopimo maslac. Dodamo mlijeko i zagrijavamo na laganoj vatri dok smjesa ne postane topla na dodir (otprilike 110 stupnjeva Celzija). U zdjelicu izmrvimo kvasac i pomiješamo ga s 3 žlice tople smjese i 1 žličicom šećera. Ostavimo na toplom mjestu 10 minuta da kvasac malo naraste.
U velikoj zdjeli pomiješamo jaje, šećer, kardamom i sol. Dodamo toplu smjesu mlijeka i maslaca te nadošli kvasac. Dobro promiješamo sastojke, a zatim postupno dodajemo brašno. Kada možemo oblikovati tijesto u kuglu, prestajemo dodavati brašno.
Tijesto prebacimo na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesimo ga 3 do 5 minuta, dok ne postane glatko i elastično te se ne lijepi za ruke. Tijesto bi trebalo biti malo mekše nego tijesto za pizzu, ali se ne smije lijepiti za ruke i radnu površinu. Ako se lijepi, dodamo još malo brašna. Oblikujemo tijesto u kuglu, stavimo je u pobrašnjenu zdjelu, pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu da se diže 45 minuta.
Niski pladanj za pečenje obložimo papirom za pečenje. Nadošlo tijesto kratko premijesimo i podijelimo na 12 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujemo u kuglicu i stavimo na pladanj za pečenje. Između kuglica ostavimo 5 cm razmaka jer će narasti tijekom pečenja. Kuglice pokrijemo i ostavimo da se dižu 30 do 45 minuta.
Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva Celzija. Nadošle kuglice premažemo razmućenim jajetom. Pečemo ih u zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadimo ih iz pećnice, stavimo na kuhinjsku površinu i pokrijemo čistom krpom. Ostavimo da se ohlade.
Za nadjev u blenderu usitnimo bademe, šećer i limunovu koricu. Miješamo dok ne dobijemo smjesu nalik pasti.
Ohlađenim kuglicama oštrim nožem odrežemo vrhove i prstima izdubimo malo pečenog tijesta kako bismo napravili "udubljenje" za nadjev. Izdubljeno tijesto usitnimo i pomiješamo s pastom od badema. U smjesu zatim dodamo toliko mlijeka da dobijemo gust i gladak nadjev, ali ne previše tekući. Pripremljenim nadjevom napunimo izdubljene kuglice.
Slatko vrhnje čvrsto istučemo. Uz pomoć zvjezdastog nastavka šlag nanesemo na nadjev. Pažljivo stavimo odrezane vrhove na vrh šlaga. Kolačiće posipamo šećerom u prahu i odmah poslužimo, piše Okusno.je.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
