Semla je tradicionalni švedski desert odnosno pecivo koje jednostavno moraš probati. Osnova je pečeno tijesto s kvascem, aromatizirano kardamomom, koje se puni nadjevom od badema (ili marcipana) i tučenim šlagom. Budući da gotov desert jako podsjeća na princes-krafne, ove kolače nazivamo i švedskim princes-krafnama. Za ovaj recept treba ti 2 sata i 15 minuta, a sastojci su dovoljni za 12 osoba.
Sastojci za tijesto:
- 7 žlica maslaca
- 240 ml mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 2 žličice zdrobljenih mahuna kardamoma
- 0,5 žličice soli
- 500 g bijelog brašna
- 1 jaje za premaz tijesta
Sastojci za nadjev:
- 200 g blanširanih badema
- 3 žlice šećera
- Sitno naribana korica jednog limuna
- 120-240 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- Šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- U lončiću na laganoj vatri polako otopimo maslac. Dodamo mlijeko i zagrijavamo na laganoj vatri dok smjesa ne postane topla na dodir (otprilike 110 stupnjeva Celzija). U zdjelicu izmrvimo kvasac i pomiješamo ga s 3 žlice tople smjese i 1 žličicom šećera. Ostavimo na toplom mjestu 10 minuta da kvasac malo naraste.
- U velikoj zdjeli pomiješamo jaje, šećer, kardamom i sol. Dodamo toplu smjesu mlijeka i maslaca te nadošli kvasac. Dobro promiješamo sastojke, a zatim postupno dodajemo brašno. Kada možemo oblikovati tijesto u kuglu, prestajemo dodavati brašno.
- Tijesto prebacimo na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesimo ga 3 do 5 minuta, dok ne postane glatko i elastično te se ne lijepi za ruke. Tijesto bi trebalo biti malo mekše nego tijesto za pizzu, ali se ne smije lijepiti za ruke i radnu površinu. Ako se lijepi, dodamo još malo brašna. Oblikujemo tijesto u kuglu, stavimo je u pobrašnjenu zdjelu, pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu da se diže 45 minuta.
- Niski pladanj za pečenje obložimo papirom za pečenje. Nadošlo tijesto kratko premijesimo i podijelimo na 12 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujemo u kuglicu i stavimo na pladanj za pečenje. Između kuglica ostavimo 5 cm razmaka jer će narasti tijekom pečenja. Kuglice pokrijemo i ostavimo da se dižu 30 do 45 minuta.
- Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva Celzija. Nadošle kuglice premažemo razmućenim jajetom. Pečemo ih u zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadimo ih iz pećnice, stavimo na kuhinjsku površinu i pokrijemo čistom krpom. Ostavimo da se ohlade.
- Za nadjev u blenderu usitnimo bademe, šećer i limunovu koricu. Miješamo dok ne dobijemo smjesu nalik pasti.
- Ohlađenim kuglicama oštrim nožem odrežemo vrhove i prstima izdubimo malo pečenog tijesta kako bismo napravili "udubljenje" za nadjev. Izdubljeno tijesto usitnimo i pomiješamo s pastom od badema. U smjesu zatim dodamo toliko mlijeka da dobijemo gust i gladak nadjev, ali ne previše tekući. Pripremljenim nadjevom napunimo izdubljene kuglice.
- Slatko vrhnje čvrsto istučemo. Uz pomoć zvjezdastog nastavka šlag nanesemo na nadjev. Pažljivo stavimo odrezane vrhove na vrh šlaga. Kolačiće posipamo šećerom u prahu i odmah poslužimo, piše Okusno.je.