Recepti
DRUKČIJE KRAFNE

Probaj napraviti najfinije švedske princes-krafne

Probaj napraviti najfinije švedske princes-krafne
Semla je tradicionalna švedska poslastica koja će te oduševiti jer je vrlo slična našoj verziji princes-krafni

Semla je tradicionalni švedski desert odnosno pecivo koje jednostavno moraš probati. Osnova je pečeno tijesto s kvascem, aromatizirano kardamomom, koje se puni nadjevom od badema (ili marcipana) i tučenim šlagom. Budući da gotov desert jako podsjeća na princes-krafne, ove kolače nazivamo i švedskim princes-krafnama. Za ovaj recept treba ti 2 sata i 15 minuta, a sastojci su dovoljni za 12 osoba.

Sastojci za tijesto:

7 žlica maslaca

240 ml mlijeka

1 vrećica suhog kvasca

1 jaje

50 g šećera

2 žličice zdrobljenih mahuna kardamoma

0,5 žličice soli

500 g bijelog brašna

1 jaje za premaz tijesta

Sastojci za nadjev:

200 g blanširanih badema

3 žlice šećera

Sitno naribana korica jednog limuna

120-240 ml mlijeka

200 ml slatkog vrhnja za šlag

Šećer u prahu za posipanje

Postupak:

U lončiću na laganoj vatri polako otopimo maslac. Dodamo mlijeko i zagrijavamo na laganoj vatri dok smjesa ne postane topla na dodir (otprilike 110 stupnjeva Celzija). U zdjelicu izmrvimo kvasac i pomiješamo ga s 3 žlice tople smjese i 1 žličicom šećera. Ostavimo na toplom mjestu 10 minuta da kvasac malo naraste.

U velikoj zdjeli pomiješamo jaje, šećer, kardamom i sol. Dodamo toplu smjesu mlijeka i maslaca te nadošli kvasac. Dobro promiješamo sastojke, a zatim postupno dodajemo brašno. Kada možemo oblikovati tijesto u kuglu, prestajemo dodavati brašno.

Tijesto prebacimo na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesimo ga 3 do 5 minuta, dok ne postane glatko i elastično te se ne lijepi za ruke. Tijesto bi trebalo biti malo mekše nego tijesto za pizzu, ali se ne smije lijepiti za ruke i radnu površinu. Ako se lijepi, dodamo još malo brašna. Oblikujemo tijesto u kuglu, stavimo je u pobrašnjenu zdjelu, pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu da se diže 45 minuta.

Niski pladanj za pečenje obložimo papirom za pečenje. Nadošlo tijesto kratko premijesimo i podijelimo na 12 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujemo u kuglicu i stavimo na pladanj za pečenje. Između kuglica ostavimo 5 cm razmaka jer će narasti tijekom pečenja. Kuglice pokrijemo i ostavimo da se dižu 30 do 45 minuta.

Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva Celzija. Nadošle kuglice premažemo razmućenim jajetom. Pečemo ih u zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadimo ih iz pećnice, stavimo na kuhinjsku površinu i pokrijemo čistom krpom. Ostavimo da se ohlade.

Za nadjev u blenderu usitnimo bademe, šećer i limunovu koricu. Miješamo dok ne dobijemo smjesu nalik pasti.

Ohlađenim kuglicama oštrim nožem odrežemo vrhove i prstima izdubimo malo pečenog tijesta kako bismo napravili "udubljenje" za nadjev. Izdubljeno tijesto usitnimo i pomiješamo s pastom od badema. U smjesu zatim dodamo toliko mlijeka da dobijemo gust i gladak nadjev, ali ne previše tekući. Pripremljenim nadjevom napunimo izdubljene kuglice.

Slatko vrhnje čvrsto istučemo. Uz pomoć zvjezdastog nastavka šlag nanesemo na nadjev. Pažljivo stavimo odrezane vrhove na vrh šlaga. Kolačiće posipamo šećerom u prahu i odmah poslužimo, piše Okusno.je.