DRUKČIJE KRAFNE

Probaj napraviti najfinije švedske princes-krafne

Semla je tradicionalna švedska poslastica koja će te oduševiti jer je vrlo slična našoj verziji princes-krafni

semlor
Foto: Shutterstock

Semla je tradicionalni švedski desert odnosno pecivo koje jednostavno moraš probati. Osnova je pečeno tijesto s kvascem, aromatizirano kardamomom, koje se puni nadjevom od badema (ili marcipana) i tučenim šlagom. Budući da gotov desert jako podsjeća na princes-krafne, ove kolače nazivamo i švedskim princes-krafnama. Za ovaj recept treba ti 2 sata i 15 minuta, a sastojci su dovoljni za 12 osoba.

Sastojci za tijesto:

  • 7 žlica maslaca
  • 240 ml mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 2 žličice zdrobljenih mahuna kardamoma
  • 0,5 žličice soli
  • 500 g bijelog brašna
  • 1 jaje za premaz tijesta

Sastojci za nadjev:

  • 200 g blanširanih badema
  • 3 žlice šećera
  • Sitno naribana korica jednog limuna
  • 120-240 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • Šećer u prahu za posipanje

Postupak:

  • U lončiću na laganoj vatri polako otopimo maslac. Dodamo mlijeko i zagrijavamo na laganoj vatri dok smjesa ne postane topla na dodir (otprilike 110 stupnjeva Celzija). U zdjelicu izmrvimo kvasac i pomiješamo ga s 3 žlice tople smjese i 1 žličicom šećera. Ostavimo na toplom mjestu 10 minuta da kvasac malo naraste.
  • U velikoj zdjeli pomiješamo jaje, šećer, kardamom i sol. Dodamo toplu smjesu mlijeka i maslaca te nadošli kvasac. Dobro promiješamo sastojke, a zatim postupno dodajemo brašno. Kada možemo oblikovati tijesto u kuglu, prestajemo dodavati brašno.
  • Tijesto prebacimo na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesimo ga 3 do 5 minuta, dok ne postane glatko i elastično te se ne lijepi za ruke. Tijesto bi trebalo biti malo mekše nego tijesto za pizzu, ali se ne smije lijepiti za ruke i radnu površinu. Ako se lijepi, dodamo još malo brašna. Oblikujemo tijesto u kuglu, stavimo je u pobrašnjenu zdjelu, pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu da se diže 45 minuta.
  • Niski pladanj za pečenje obložimo papirom za pečenje. Nadošlo tijesto kratko premijesimo i podijelimo na 12 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujemo u kuglicu i stavimo na pladanj za pečenje. Između kuglica ostavimo 5 cm razmaka jer će narasti tijekom pečenja. Kuglice pokrijemo i ostavimo da se dižu 30 do 45 minuta.
  • Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva Celzija. Nadošle kuglice premažemo razmućenim jajetom. Pečemo ih u zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadimo ih iz pećnice, stavimo na kuhinjsku površinu i pokrijemo čistom krpom. Ostavimo da se ohlade.
  • Za nadjev u blenderu usitnimo bademe, šećer i limunovu koricu. Miješamo dok ne dobijemo smjesu nalik pasti.
  • Ohlađenim kuglicama oštrim nožem odrežemo vrhove i prstima izdubimo malo pečenog tijesta kako bismo napravili "udubljenje" za nadjev. Izdubljeno tijesto usitnimo i pomiješamo s pastom od badema. U smjesu zatim dodamo toliko mlijeka da dobijemo gust i gladak nadjev, ali ne previše tekući. Pripremljenim nadjevom napunimo izdubljene kuglice.
  • Slatko vrhnje čvrsto istučemo. Uz pomoć zvjezdastog nastavka šlag nanesemo na nadjev. Pažljivo stavimo odrezane vrhove na vrh šlaga. Kolačiće posipamo šećerom u prahu i odmah poslužimo, piše Okusno.je.

Image

Recept za čokoladnu tortu bez pečenja, od samo 4 sastojka