Ovaj kolač je savršena kombinacija poznatih okusa, a nama najteže pada čekanje. Da, cheesecake zahtijeva dugo hlađenje i stajanje u hladnjaku, ali strpljenje se isplati kada napokon možete uroniti vilicu u komad ovog božanstvenog kolača. Prolazeći kroz svaki od tih neodoljivih slojeva, polako možeš uživati u svakom zalogaju. Za ovaj kolač treba ti malo više od sat vremena, a kolač će dovoljan za 12 osoba.
Sastojci za biskvit:
- 225 g svježe naribane mrkve
- 2 jaja
- 120 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 150 ml ulja
- 160 g glatkog brašna
- 6 g praška za pecivo
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 žlica začina za medenjake (po želji)
Sastojci za kremu:
- 600 g krem sira
- 150 g kiselog vrhnja
- 150 g šećera
- 3 vrećice vanilin šećera
- 3 jaja
- 2 žlice glatkog brašna
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 170 stupnjeva Celzijusa. Kalup dimenzija 22 x 36 centimetara premaži maslacem.
- Jaja i sve tri vrste šećera miksaj električnim mikserom dok ne dobiješ laganu, blijedožutu kremu. Dodaj ulje i dobro promiješaj da se jaja i ulje sjedine. Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo, cimetom i začinima za medenjake, te sve zajedno dobro promiješaj. Na kraju lopaticom umiješaj naribanu mrkvu. Smjesu ostavi u posudi dok pripremaš kremu od sira.
- Krem sir i kiselo vrhnje pomiješaj zajedno. Dodaj običan i vanilin šećer, jaja i brašno te sastojke promiješaj dok se ne sjedine u jednoličnu kremu.
- U kalup ulij otprilike polovicu smjese za biskvit i ravnomjerno je rasporedi po cijeloj površini, zagladi vrh. Zatim, žlicom naizmjenično stavljaj hrpice preostale smjese za biskvit i kreme od sira. Redoslijed nije važan.
- Kolač peci u zagrijanoj pećnici 50 minuta.
- Pečeni kolač od mrkve sa sirom dobro ohladi prije posluživanja. Ohlađeni kolač pospi šećerom u prahu, nareži na komade i posluži, piše Okusno.je