403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Recepti
JEDNOSTAVNO I FINO

Kremasti užitak: Recepti za savršeni umak sa šampinjonima

Kremasti užitak: Recepti za savršeni umak sa šampinjonima
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Od sočnog odreska, piletine, svinjskih kotleta do pečenog krumpira, tjestenine ili čak omleta – dobar umak od šampinjona paše uz gotovo sve

Postoji nešto neodoljivo u bogatom, kremastom umaku od šampinjona. To je onaj dodatak jelu koji ga pretvara iz običnog u spektakularno. Od sočnog odreska, piletine, svinjskih kotleta do pečenog krumpira, tjestenine ili čak omleta – dobar umak od šampinjona paše uz gotovo sve. Njegova priprema je iznenađujuće jednostavna, a rezultat je luksuzan okus koji podsjeća na fine restorane.

Šampinjoni su lako dostupni tijekom cijele godine i relativno povoljni, što ovaj umak čini čestim gostom na našim stolovima. Bilo da preferiraš klasičnu, bogatu verziju s vrhnjem ili tražiš laganiju varijantu, postoji recept baš za tebe. Ključ je u kvalitetnim sastojcima i nekoliko trikova koji će tvoj umak podići na višu razinu.

Pripremi se otkriti nekoliko varijacija ovog svestranog umaka. Svaki recept nudi jedinstven doživljaj okusa, a ti odaberi onaj koji ti najviše odgovara ili ih isprobaj sve!

Klasični kremasti umak od šampinjona

Ovo je recept za bogat, kremast umak koji će oduševiti ljubitelje klasike. Parmezan i vino daju mu posebnu dubinu okusa.

Sastojci:

300 g šampinjona (smeđi ili bijeli), narezanih na ploške

1 žlica maslaca

1/2 žlice maslinovog ulja

1 manji luk ili ljutika, sitno sjeckani (po želji)

2 režnja češnjaka, sitno sjeckana

60 ml suhog bijelog vina (ili dodatnih 60 ml temeljca)

120 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

250 ml vrhnja za kuhanje (s većim udjelom masti)

30 g sitno naribanog parmezana

1 žličica svježeg timijana (ili 1/4 žličice suhog)

Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Svježi peršin za posipanje (po želji)

Priprema: U većoj tavi zagrij maslinovo ulje i otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj narezane šampinjone (i luk, ako ga koristiš) te ih pusti da se prže bez previše miješanja, otprilike 4-5 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju i puste vodu. Pred kraj prženja dodaj sitno sjeckani češnjak i prstohvat soli i papra pa prži još minutu dok češnjak ne zamiriše. Ulij bijelo vino – cvrčat će! Miješaj i lagano struži dno tave otprilike minutu, dok većina vina ne ispari. Dodaj temeljac, vrhnje za kuhanje i naribani parmezan. Smanji vatru tako da umak lagano krčka (nemoj dopustiti da jako vrije kako se vrhnje ne bi razdvojilo). Kuhaj uz povremeno miješanje 2-3 minute, dok se umak malo ne zgusne. Ne treba biti pregust jer je umak bogat. Umiješaj svježi timijan, kušaj i po potrebi dodatno posoli i popapri. Makni s vatre i posluži. Po želji pospi svježim peršinom.

Laganiji umak od šampinjona (bez vrhnja)

Ako tražiš ukusan umak bez puno masnoće, ova verzija s temeljcem i malo kukuruznog škroba je odličan izbor. Ključ je u dobrom zapečenju šampinjona za bogatiji okus.

Sastojci:

400 g šampinjona, narezanih na ploške

1 žlica maslinovog ulja

1 manji luk, sitno sjeckan

2 režnja češnjaka, sitno sjeckana

1 žličica sušenog timijana (ili svježeg)

250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

1 žlica kukuruznog škroba (gustina)

2 žlice hladne vode (ili mlijeka/temeljca)

Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema: Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno sjeckani luk i prži ga dok ne postane staklast. Dodaj narezane šampinjone i timijan. Rasporedi ih u jednom sloju koliko je moguće i pusti da se prže bez miješanja 3-4 minute dok ne dobiju lijepu smeđu boju s donje strane. Promiješaj pa pusti da se zapeku i s druge strane. Dodaj sitno sjeckani češnjak, prstohvat soli i papra te prži još minutu. Ulij temeljac i promiješaj, stružući dno tave kako bi pokupio sve ukusne zapečene dijelove. U maloj zdjelici pomiješaj kukuruzni škrob s hladnom vodom (ili mlijekom/temeljcem) dok ne dobiješ glatku smjesu bez grudica. Ulij smjesu u tavu neprestano miješajući pjenjačom. Umak će se brzo početi zgušnjavati. Pusti da lagano krčka još minutu-dvije. Kušaj i dotjeraj okus solju i paprom. Posluži toplo.

Umak od šampinjona s bijelim vinom i parmezanom

Ova verzija naglašava kako vino i parmezan dodaju onu posebnu, profinjenu notu i fini okus.

Sastojci:

300 g šampinjona (najbolje smeđi/cremini), narezani

2 žlice neslanog maslaca

1/2 žlice maslinovog ulja

2 režnja češnjaka, mljevena

65 ml suhog bijelog vina (npr. Sauvignon Blanc, Pinot Gris)

125 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

250 ml vrhnja za kuhanje (30%+ masnoće)

50 g sitno naribanog parmezana (svježe naribanog)

2 žličice svježih listića timijana

Prstohvat soli i papra

Priprema: Zagrij ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj šampinjone i prži ih polako, oko 4-5 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi. Ne moraš stalno miješati. Pred sam kraj dodaj češnjak, sol i papar te prži još minutu. Ulij vino, koje će zacvrčati. Miješaj i struži dno tave oko 1 minutu, dok vino uglavnom ne ispari. Dodaj temeljac, vrhnje i parmezan. Promiješaj, smanji vatru na srednje nisku da umak lagano krčka (ne smije jako vreti). Povremeno promiješaj i kuhaj 2-3 minute dok se malo ne zgusne. Umiješaj timijan, kušaj i po potrebi dotjeraj sol i papar. Makni s vatre i posluži.

Brzi umak od šampinjona s Dijon senfom

Zaokret u okusu! Dijon senf daje ovom kremastom umaku blagu pikantnost i kompleksnost koja se izvrsno slaže s mesom, posebno odreskom.

Sastojci:

400 g smeđih šampinjona, narezanih

2 žlice neslanog maslaca

1/4 smeđeg luka, tanko narezanog

2 režnja češnjaka, mljevena

120 ml temeljca (goveđi preporučen za odreske, ali može i pileći/povrtni)

160 ml vrhnja za kuhanje (gustog)

1/2 žlice Dijon senfa

1 žlica kukuruznog škroba

2 žlice hladne vode

Sol i obilno svježe mljevenog crnog papra

Priprema: U velikoj tavi otopi maslac na srednjoj vatri. Dodaj tanko narezani luk i prži oko 1,5 minutu dok ne omekša. Pojačaj vatru na srednje jaku, dodaj narezane šampinjone. Miješaj ih otprilike svake minute dok ne postanu karamelizirani i smeđi, oko 8 minuta. Posoli i popapri na pola puta. Smanji vatru na srednje nisku, dodaj češnjak i prži oko minutu dok ne zamiriše. Deglaziraj tavu temeljcem, pusti da se reducira na pola (oko 1,5 minutu). Smanji vatru na nisku, ulij vrhnje i Dijon senf. Promiješaj, začini solju i obilnom količinom papra po ukusu. Pomiješaj kukuruzni škrob s 2 žlice hladne vode dok ne postane glatko, pa ulij u tavu. Pusti da umak lagano krčka oko 3 minute uz redovito miješanje, dok se ne zgusne.

Kremasti užitak: Recepti za savršeni umak sa šampinjonima

Savjeti za savršen umak

Ne pretrpavaj tavu: Prži šampinjone u serijama ako je potrebno. Ako ih je previše odjednom, pustit će vodu i kuhati se umjesto da se lijepo zapeku.

Zlatnosmeđa boja je ključ: Dopusti šampinjonima da se dobro karameliziraju. To razvija dubok, orašast okus koji je temelj dobrog umaka. Nemoj ih stalno miješati, daj im vremena da uhvate boju.

Dodaj češnjak kasnije: Češnjak brzo gori na visokoj temperaturi. Dodaj ga tek kad su šampinjoni skoro gotovi kako ne bi postao gorak.

Pazi s vrhnjem: Kad dodaješ vrhnje, smanji vatru. Jako vrenje, posebno kod vrhnja s manjim udjelom masti, može uzrokovati razdvajanje umaka.

Zgušnjavanje: Ako koristiš kukuruzni škrob, uvijek ga prvo razmuti u malo hladne tekućine (voda, mlijeko, temeljac) prije dodavanja u vrući umak kako bi izbjegao grudice.

Svježe naribani parmezan: Ako recept traži parmezan, koristi svježe naribani. Puno se bolje topi i integrira u umak od kupovnog ribanog.

Ne boj se začina: Sol i papar su osnova, ali svježe začinsko bilje poput timijana ili peršina, ili dodaci poput vina i senfa, zaista podižu okus. Budi darežljiv sa svježe mljevenim crnim paprom, posebno ako poslužuješ uz meso.

Kako poslužiti umak od šampinjona

Mogućnosti su zaista beskrajne! Evo samo nekoliko ideja:

Preko odreska: Klasična kombinacija koja nikad ne razočara.

Uz piletinu ili puretinu: Pečena, pržena ili grilana prsa postaju prava poslastica.

Svinjski kotleti: Umak dodaje sočnost i bogatstvo.

Tjestenina: Pomiješaj umak s kuhanom tjesteninom za brzo i ukusno glavno jelo.

Pečeni krumpir: Napuni pečeni krumpir (obični ili slatki) ovim umakom.

Njoki ili palenta: Kremasti umak savršeno se slaže s njima.

Pire krumpir: Podigni obični pire na novu razinu.

Omleti: Prelij preko omleta za luksuzni doručak ili brunch

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx