
Za jesenske dane: Jednostavni recepti za slastice s jabukama

Jesen nam donosi obilje finih plodova, a među njima su i jabuke. Ovo mnogima omiljeno voće je vrlo ukusno i jako zdravo te sadrži mnoge vrijedne nutrijente.
Ne kaže se uzalud 'jedna jabuka na dan – tjera doktora iz kuće van' jer jabuke imaju brojne prednosti za ljudsko zdravlje stoga bismo ih trebali konzumirati što češće, osobito sada kad im je sezona.
Bogate su vlaknima, beta karotenom, vitaminom C te polifenolima – moćnim spojevima koji imaju antioksidativno djelovanje. Jabuke naš organizam opskrbljuju energijom i tako nam pomažu da se borimo protiv umora, poboljšavaju koncentraciju, a odlične su i za jačanje imuniteta. Neka su istraživanja pokazala i da jabuke mogu smanjiti rizik od karcinoma i dijabetesa, a štite nas i od prehlade te povoljno utječu na probavni sustav.
Jabuke su i glavni sastojak mnogih kolača i slastica, a mi smo u nastavku izdvojile tri vrlo jednostavna recepta idealna za kišne jesenske dane koji su pred nama.
Crumble s jabukama
Sastojci:
3-4 zrele jabuke
1 žličica cimeta
1 žlica agava sirupa
1 žlica maslaca
Za mrvičasto tijesto:
150 grama brašna
100 grama šećera
120 grama maslaca
110 g zobenih pahuljica
Priprema:
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Najprije oguli jabuke pa ih nareži na komadiće ili ploške, pomiješaj ih sa cimetom i agava sirupom. Tepsiju u kojoj ćeš peći crumble premaži maslacem pa na dno poredaj jabuke. Za posip pomiješaj sve sastojke, mijesi dok tijesto ne postane mrvičasto. Rukama posipaj po jabukama i lagano utisni rukama. Peci oko 40 minuta. Posluži dok je toplo uz grčki jogurt ili sladoled od vanilije.
Smoothie za jačanje imuniteta
Sastojci:
1 jabuka
1 kivi
1 banana
2 žlice običnog grčkog jogurta
½ žličice cimeta
½ žličice kurkume
1 žlica meda ili agavinog sirupa
200 ml vode
Priprema:
Sve sastojke ubaci u blender pa dobro izblendaj. Posluži svježe.
Čokoladni kolač od jabuka i rogača
Sastojci:
3 velike jabuke
3 jaja
1 žlčica cimeta
100 grama mljevenog rogača
120 grama glatkog brašna
80 grama šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
100 ml mlijeka
100 grama tamne čokolade
Priprema:
Najprije oguli jabuke pa ih naribaj i pomiješaj sa cimetom. Ostavi sa strane. Jaja izmiksaj sa šećerom i vanilin šećerom pa dodaj mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i mljeveni rogač. Sve dobro izmuti mikserom. Dodaj smjesu s jabukama i sjeckanu čokoladu. Ulij smjesu u okrugli kalup za torte ili u klasičnu tepsiju te peci kolač 30- 40 minuta na 180 stupnjeva. Po želji ohlađeni kolač prelij čokoladnom glazurom.

Kako ublažiti valunge u perimenopauzi: Vodič kroz prehranu i stil života

Tri bob frizure koje savršeno pristaju tankoj kosi

Ljeto u znaku lana: Prozračni i chic komadi za sve prigode
