OMILJENI DESERT

Recept u fotografijama za najbolju domaću štrudlu od jabuka

Štrudla od jabuka sastoji se od tijesta i nadjeva od jabuka, a najbolje je pripremati tijekom jesenskih mjeseci kada su jabuke najdostupnije i najukusnije

strudla od jabuka
Foto: M.J./Okusno.je

Štrudla od jabuka, klasična slastica karakteristična za srednju Europu, omiljen je desert koji nikada neće izaći iz mode. Ovaj desert sastoji se od tijesta i nadjeva od jabuka, a najbolje ga je pripremati tijekom jesenskih mjeseci kada su jabuke najdostupnije i najukusnije. Ako želiš pokušati sama napraviti štrudlu od jabuka donosimo recept koji uključuje sve trikove i savjete, ali i fotografije s kojim će koraci biti lakši.

Kako napraviti savršeno tijesto za štrudlu?

Da bi napravila savršenu štrudlu od jabuka, trebat će ti vučeno tijesto. Iako možeš koristiti gotove listove tijesta, domaće pripremljeno tijesto ima bolji okus, a ponos će biti veći prilikom posluživanja. Tijesto se priprema s osnovnim sastojcima poput brašna, soli, mlake vode i malo ulja. Neki dodaju žlicu octa kako bi se tijesto lakše razvlačilo, ali to nije nužno.

Ključ uspješnog vučenog tijesta leži u dobro izrađenom tijestu, koje čini tijesto elastičnim i podatnim zahvaljujući glutenu. Nakon što se tijesto mijesi, premazuje se uljem i ostavlja da odmori na sobnoj temperaturi oko sat vremena, nakon čega se razvlači što tanje moguće.

Kod izrade tradicionalne štrudle od jabuke, važno je ne pretjerivati s dodacima. Najosnovniji sastojci koji se koriste su šećer, mljeveni cimet i naribana korica limuna, a popularan dodatak su i grožđice natopljene u rumu. Kako bi se obogatio okus, može se dodati i vanilin šećer, a umjesto običnog šećera može se koristiti neka zdravija zamjena. U nekim varijantama štrudela, jabuke se kombiniraju s dodatnim sastojcima poput svježeg sira, kiselog vrhnja ili mljevenih orašastih plodova, dok neki vole dodati i puding za dodatni okus. Ovi dodaci omogućuju prilagodbu recepta prema vlastitim željama.

Kada je riječ o pečenju štrudle od jabuka, temperatura igra ključnu ulogu u postizanju savršenog rezultata. Štrudla se ne bi trebala peći na previsokoj temperaturi jer će tijesto na vrhu prebrzo potamniti, dok unutrašnje jabuke neće biti dovoljno pečene. Idealna temperatura za pečenje je između 170 i 180 stupnjeva Celzija, a štrudlu treba peći najmanje 45 minuta. Prije pečenja, tijesto je dobro premazati maslacem kako bi dobilo hrskavu koricu i lijepu zlatno-smeđu boju. Sada, kada imaš sve potrebne savjete i trikove, vrijeme je da se upustiš u pripremu domaćeg štrudle od jabuka.

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 1,3 dl mlake vode
  • 2 prstohvata soli
  • 1,5 žlica ulja
  • dodatno ulje za premazivanje

Za nadjev:

  • 1,2 kg jabuka
  • 75 g maslaca
  • 3-4 žlice krušnih mrvica
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica limuna (i malo soka, po želji)
  • 100 g grožđica natopljenih u rumu

Priprema:

  • Prvo pripremi tijesto miješajući navedene sastojke, a zatim ga ostavi da se odmori. Za nadjev, nareži jabuke i pomiješaj ih s ostalim sastojcima.
Image
Foto: M.J./Okusno.je
  • U zdjelu stavi brašno i napravi udubinu u sredini. U tu udubinu ulij vodu u kojoj si prethodno otopila sol. Dodaj ulje, a zatim sastojke prstima ili vilicom promiješaj dok se ne sjedine i dobiješ grubo tijesto. Prebaci ga na radnu površinu i mijesi 5-10 minuta dok ne postane glatko, vrlo mekano i podatno. Ako je tijesto previše suho, dodaj još malo vode. Oblikuj tijesto u kuglu, premaži uljem i stavi u zdjelu. Pokrij i ostavi na sobnoj temperaturi da odmori jedan sat.
Image
Foto: M.J./Okusno.je
  • U tavi otopi maslac i poprži krušne mrvice dok ne postanu zlatno-smeđe. Jabuke operi, oguli i naribaju veliku zdjelu, odbacujući stabljike i sjemenke.
  • Nakon što je tijesto odstajalo, razvaljaj ga na pobrašnjenoj površini. Zatim ga prebaci na pobrašnjeni stolnjak i nastavi razvlačiti rukama dok ne postane tanko kao papir. Postupak je najbolje izvesti tako da staviš ruke ispod tijesta i nježno ga povlači prema sebi, od sredine prema rubovima, dok ne postane dovoljno tanko odnosno prozirno.
Image
Foto: M.J./Okusno.je
  • Razvučeno tijesto premaži poprženim krušnim mrvicama, a zatim rasporedi naribane jabuke po dvije trećine površine tijesta. Po potrebi, jabuke lagano ocijedi prije nego ih staviš na tijesto. Pospi šećerom, vanilin šećerom, cimetom i limunovom koricom. Ako želiš, pokapaj malo limunovog soka za dodatnu svježinu.
Image
Foto: M.J./Okusno.je
  • Nakon što si razvaljala tijesto i rasporedila nadjev, odreži debele krajeve tijesta, zatim ga na donjem dijelu i sa strane malo preklopi preko nadjeva. Pomoću stolnjaka zarolaj tijesto u štrudlu, počevši s dijelom gdje su jabuke. Pripremljenu štrudlu nareži na duže komade i prebaci na pleh obložen papirom za pečenje. Premaži ih rastopljenim maslacem ili stavi male komadiće maslaca na vrh. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 55 minuta, dok tijesto ne postane hrskavo i zlatno-smeđe, piše Okusno.je.
  • Kad je štrudla gotova, izvadi pleh iz pećnice i ostavi na rešetki da se malo ohladi. Po želji pospi šećerom u prahu, nareži na komade i posluži. Dobar tek!
Image
Foto: M.J./Okusno.je
Image
Foto: M.J./Okusno.je
Image
Foto: M.J./Okusno.je
Image
PRHKA I SOČNA

Recept za neodoljivu pitu od jabuka kakvu su radile naše bake