
Oduševio ribljim jelovnikom: Donosimo recepte Davorina Klobučara iz 'Večere za 5'

Davorin Klobučar gostima je servirao riblji meni. Večera je započela predjelom - namaz od pastrve, za glavno jelo, Davorin je servirao Kupsku kraljicu, odnosno pečenu pastrvu s kremastim prilozima, a na kraju su se gosti zasladili Piketarskom navadom, odnosno domaćom štrudlom od jabuka.
Potočna kuglica – predjelo
Svježa potočna pastrva očisti se i skuha. Nakon kuhanja izvadi se iz vode i ostavi da se ohladi. U međuvremenu se češnjak očisti i nareže na manje komade. Jaja se skuhaju do tvrdoće, zatim se izvade iz vode, puste da se ohlade i narežu na četiri dijela.
Ohlađena pastrva se stavi u blender, doda joj se pripremljeni češnjak, majoneza, sirni namaz, kuhana jaja i limunov sok. Sve se izblendira do glatke smjese, a zatim se po želji doda sol i papar te još jednom kratko izmiksa kako bi smjesa bila potpuno kompaktna.
Dobivena pašteta prebaci se u plastičnu ili staklenu posudu. Prije posluživanja ukrasi se grančicom svježeg peršina i kriškom limuna. Servira se uz tanke kriške kruha, lagano prepečene, koje se premažu ovim ukusnim namazom.
Kupska kraljica – glavno jelo
Svježa potočna pastrva očisti se, lagano iscijedi i posoli iznutra. Nakon toga uvalja se u kukuruzno brašno, odnosno kukuruznu krupicu, te položi u protvan s već zagrijanim uljem. Sve se stavlja u prethodno zagrijanu pećnicu, gdje se riba peče otprilike 15 minuta. Tijekom pečenja pastrva se okrene dva puta kako bi bila ravnomjerno pečena sa svih strana.
Ovako pripremljena pastrva servira se s prilogom od kuhanog krumpira, koji se začini maslinovim uljem i svježim peršinom. Uz to, kao salata preporučuju se rashlađene kuhane mahune začinjene maslinovim uljem, češnjakom i paprom. Kao alternativu, može se poslužiti salata od rajčice, također začinjena solju, paprom i maslinovim uljem.
Uz jelo se priprema i poseban umak od sitno nasjeckanog češnjaka i peršina u maslinovom ulju, koji se po želji može preliti preko ribe. Uz sve navedeno, poslužuje se i domaći kruh.
Piketarska navada – desert
Za pripremu deserta zamijesi se tijesto od bijelog glatkog brašna. Najbolje ga je ostaviti u kuglicama preko noći kako bi se razvila odgovarajuća tekstura. Sljedećeg dana tijesto se tanko razvuče i ravnomjerno posipa svježim, domaćim, nešpricanim naribanim jabukama, koje su prethodno dobro ocijeđene.
Nadjev se dodatno obogaćuje šećerom i cimetom, a zatim se tijesto pažljivo zarola u obliku štrudle. Tako pripremljena štrudla stavlja se u pećnicu i peče otprilike 30 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja, štrudla se po želji posipa mljevenim šećerom i servira topla, uz dodatak po izboru.
Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
