Davorin Klobučar gostima je servirao riblji meni. Večera je započela predjelom - namaz od pastrve, za glavno jelo, Davorin je servirao Kupsku kraljicu, odnosno pečenu pastrvu s kremastim prilozima, a na kraju su se gosti zasladili Piketarskom navadom, odnosno domaćom štrudlom od jabuka.
Potočna kuglica – predjelo
Svježa potočna pastrva očisti se i skuha. Nakon kuhanja izvadi se iz vode i ostavi da se ohladi. U međuvremenu se češnjak očisti i nareže na manje komade. Jaja se skuhaju do tvrdoće, zatim se izvade iz vode, puste da se ohlade i narežu na četiri dijela.
Ohlađena pastrva se stavi u blender, doda joj se pripremljeni češnjak, majoneza, sirni namaz, kuhana jaja i limunov sok. Sve se izblendira do glatke smjese, a zatim se po želji doda sol i papar te još jednom kratko izmiksa kako bi smjesa bila potpuno kompaktna.
Dobivena pašteta prebaci se u plastičnu ili staklenu posudu. Prije posluživanja ukrasi se grančicom svježeg peršina i kriškom limuna. Servira se uz tanke kriške kruha, lagano prepečene, koje se premažu ovim ukusnim namazom.
Kupska kraljica – glavno jelo
Svježa potočna pastrva očisti se, lagano iscijedi i posoli iznutra. Nakon toga uvalja se u kukuruzno brašno, odnosno kukuruznu krupicu, te položi u protvan s već zagrijanim uljem. Sve se stavlja u prethodno zagrijanu pećnicu, gdje se riba peče otprilike 15 minuta. Tijekom pečenja pastrva se okrene dva puta kako bi bila ravnomjerno pečena sa svih strana.
Ovako pripremljena pastrva servira se s prilogom od kuhanog krumpira, koji se začini maslinovim uljem i svježim peršinom. Uz to, kao salata preporučuju se rashlađene kuhane mahune začinjene maslinovim uljem, češnjakom i paprom. Kao alternativu, može se poslužiti salata od rajčice, također začinjena solju, paprom i maslinovim uljem.
Uz jelo se priprema i poseban umak od sitno nasjeckanog češnjaka i peršina u maslinovom ulju, koji se po želji može preliti preko ribe. Uz sve navedeno, poslužuje se i domaći kruh.
Piketarska navada – desert
Za pripremu deserta zamijesi se tijesto od bijelog glatkog brašna. Najbolje ga je ostaviti u kuglicama preko noći kako bi se razvila odgovarajuća tekstura. Sljedećeg dana tijesto se tanko razvuče i ravnomjerno posipa svježim, domaćim, nešpricanim naribanim jabukama, koje su prethodno dobro ocijeđene.
Nadjev se dodatno obogaćuje šećerom i cimetom, a zatim se tijesto pažljivo zarola u obliku štrudle. Tako pripremljena štrudla stavlja se u pećnicu i peče otprilike 30 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja, štrudla se po želji posipa mljevenim šećerom i servira topla, uz dodatak po izboru.
Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!