OMILJENA EMISIJA

Oduševio španjolskim delicijama: Donosimo recept Bernardina Katića iz 'Večere za 5'

U najnovijoj epizodi popularne kulinarske emisije Večera za 5, Bernardin Katić svojim je jelovnikom izazvao pravu senzaciju

shutterstock_90370819.jpg
Foto: Shutterstock

Bernardin Katić svojim je jelovnikom oduševio goste u popularnoj emisiji Večera za 5, pripremivši spoj mediteranskih i španjolskih specijaliteta. Od kremaste juhe od bundeve, sočnih škampa, hrskavih patatas bravas do savršeno pripremljenog Rossini steaka s umakom Café de Paris – svaki je tanjur bio pravo gastronomsko iskustvo.

Za kraj, Katić je poslužio neodoljive Cannoli, hrskave sicilijanske rolice punjene ricottom i aromatičnim nadjevom. Ako želite i sami pripremiti ovaj spektakularan meni, donosimo vam detaljne recepte.

Recept za juhu od bundeve

Sastojci:

  • Bundeva
  • Temeljac pileći
  • Vrhnje za kuhanje
  • Bučino ulje
  • Curry
  • Kurkuma
  • All Spice
  • Bučine sjemenke

Priprema:

  • Bundevu ogulite i narežite na šnite.
  • Stavitie u tepsiju, prelijte maslinovim uljem i stavite grančicu ružmarina.
  • Pecite u pećnici 45 minuta na 200 stupnjeva. U posudi popržite luk (pola većeg ili cijeli manji) dok ne dobije zlatno-smeđu boju boju, oko 15 min.
  • Narežite bundevu na kockice i dodajte u posudu. Dodajte pileći temeljac, toplu vodu, bučino ulje i kuhajte 15 minuta. Dodajte vrhnje za kuhanje, curry, kurkumu, all spice. Kuhajte još 15 minuta. Popržite bučine sjemenke u pećnici 15 minuta. Štapnim mikserom ili blenderom usitnite.
  • Servirajte s bučinim uljem i bučinim sjemenkama.

Račići – Gambas al ajillo

Sastojci:

  • Repovi očišćenih kozica
  • Češnjak
  • Maslinovo ulje
  • Čili paprika
  • Limeta
  • Peršin

Priprema:

  • Na laganoj vatri u maslinovom ulju popržite nasjeckani češnjak i čili, 5-10 minuta, dok češnjak ne krene mijenjati boju u žutu.
  • Pojačajte vatru i dodajte kozice. Kozice maksimalno pržite 3-4 minute.
  • Ugasite vatru, dodajte cijelu iscijeđenu limetu i narezani peršin. Po želji, španjolsku dimljenu papriku.

Krumpiri – Patatas Bravas

Sastojci:

  • Žuti krumpir
  • Dimljena paprika
  • Harisa
  • Sok od rajčice

Priprema:

  • Krumpire narežite na kockice od oko pola centimetra.
  • Napravite Bravas umak od maslinovog ulja, malo soka od rajčice, dimljene paprike, soli i harise (može I bez nje ako nemate).
  • Ugrijte ulje, popržite krumpire 5-6 minuta, dok ne krenu dobivati smeđu boju po rubovima.
  • Pomiješajte s bravas umakom.

Tikvice u pršutu

Sastojci:

  • Tikvice
  • Pršut
  • Dimljena paprika
  • Češnjak

Priprema:

  • Tikvice posolite 15 minuta prije kako biste dobili bolju teksturu.
  • Maknite vodu s tikvica koju su pustile. Popržite tikvice na naglo na jakoj vatri u maslinovom ulju dok ne počnu dobivati tamnu boju.
  • Začiniti solju, dimljenom paprikom, češnjakom.
  • Narežite pršut na trake i umotajte tikvice. Poslužite dok je još toplo.

Rossini Steak Caffe de Paris

Sastojci:

  • Biftek – Fillet Mignon
  • Foie Gras – pačja jetrica

Umak

  • Maslac sa začinskim biljem
  • Vrhnje za kuhanje
  • Senf
  • Curry
  • Timijan
  • Kadulja
  • Origano
  • Kajenski papar

Priprema:

  • Steak stavite u Sous Vide na sat i pol na 52 °C (nije neophodno, ali poboljšava).
  • Napravite umak od maslaca, vrhnja, senfa i začina (curry, timijan, kadulja, origano, kajenski papar)
  • Steak dobro osušite, dobro nasolite i dobro popaprite. Stavite na jako zagrijani roštilj, oko 2-3 minute po strani dok ne dobije "šare" sa svih strana.
  • Zatim steak stavite na hladniji dio roštilja, dodajte korice za dimljenje i ostavite ga na roštilju dok temperatura u centru ne bude 52 za "medium" ili po želji.
  • Stavite Foie Gras na vrh.

Pire krumpir od pečenog krumpira

Sastojci:

  • Crveni krumpir
  • Maslac
  • Vrhnje za kuhanje
  • Češnjak u zrnu
  • Papar
  • All Spice

Priprema:

  • Stavite u pećnicu krumpir u ljusci s malo vode u limu za pečenje na sat vremena.
  • Kada je krumpir pečen, propasirajte ga kroz veliku cjediljku.
  • Dodajte dosta maslaca i vrhnja za kuhanje.
  • Začinite paprom, češnjakom u zrnu i All spice.

Čips od plavog krumpira

Sastojci:

  • Plavi krumpir (batat)

Priprema:

  • Plavi krumpir narežite na tanke komade (idealno na "mandolinu").,
  • Posolite i popaprite.
  • Pecite u pećnici oko 15-20 minuta na 200°C, dok se boja ne počne mijenjati od plave prema smeđoj na rubovima.
  • Bitno je paziti i na vrijeme izvaditi krumpir da se ne prepeče, ali i da ne bude premekan.

Canolli

Sastojci:

  • 300 g sira ricotte
  • 250 g brašna
  • 30 g šećera u prahu
  • 2 čajne žlice kakaa
  • 1 čajna žlica cimetapola čajne žlice kave
  • 60 ml vina – prosecco ili slično
  • 2 žice maslaca
  • Šećer u prahu
  • 1 jaje
  • 2 limete
  • 1 mahuna vanilije
  • Čokolada za kuhanje
  • Kandirano voće
  • Kalupi za šaumrole
  • Bjelanjak

Priprema:

  • Stavite ricottu u cjediljku ili kuhinjsku krpu i ostavite sat vremena da se dobro ocijedi. Napravite tijesto od brašna, šećera u prahu, kakaa, cimeta, instant kave, maslaca, jaja i vina.
  • Vino treba biti prosseco, bermet, amaretto, ili neko jače fortificirano vino. Ako nemate, onda obično crno. Stavite u mikser dok ne nastane kompaktna smjesa. Stavite u foliju i onda barem sat vremena u hladnjak.
  • Izvaljati tijesto nakon sat vremena na jako, jako tako. Bitno je da bi tijesto bilo hrskavo! Narežite tijesto na krugove. Krugove tijesta omotati oko metalnih kalupa (kalupi za šaumrole)
  • Koristiti bjelanjak da bi kraj tijesta malo premazali da bi se bolje zalijepio. Pazite da bjelanjak ne dira kalup.
  • Ugrijte ulje na 180 °C i nekoliko minuta popržite uz konstantno okretanje.
  • Stavite na metalnu rešetku da se ohladi. Izvadite kalupe. Otopite čokoladu i umočite krajeve rola.
  • Pripremite nadjev: ricotta, naribana korica dvije limete, iscijeđene dvije limete, vanilija iz mahune, šećer u prahu po želji, na sitno narezano kandirano voće
  • Napunite role i stavite u hladnjak na pola sata.

Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!