Bernardin Katić svojim je jelovnikom oduševio goste u popularnoj emisiji Večera za 5, pripremivši spoj mediteranskih i španjolskih specijaliteta. Od kremaste juhe od bundeve, sočnih škampa, hrskavih patatas bravas do savršeno pripremljenog Rossini steaka s umakom Café de Paris – svaki je tanjur bio pravo gastronomsko iskustvo.
Za kraj, Katić je poslužio neodoljive Cannoli, hrskave sicilijanske rolice punjene ricottom i aromatičnim nadjevom. Ako želite i sami pripremiti ovaj spektakularan meni, donosimo vam detaljne recepte.
Recept za juhu od bundeve
Sastojci:
- Bundeva
- Temeljac pileći
- Vrhnje za kuhanje
- Bučino ulje
- Curry
- Kurkuma
- All Spice
- Bučine sjemenke
Priprema:
- Bundevu ogulite i narežite na šnite.
- Stavitie u tepsiju, prelijte maslinovim uljem i stavite grančicu ružmarina.
- Pecite u pećnici 45 minuta na 200 stupnjeva. U posudi popržite luk (pola većeg ili cijeli manji) dok ne dobije zlatno-smeđu boju boju, oko 15 min.
- Narežite bundevu na kockice i dodajte u posudu. Dodajte pileći temeljac, toplu vodu, bučino ulje i kuhajte 15 minuta. Dodajte vrhnje za kuhanje, curry, kurkumu, all spice. Kuhajte još 15 minuta. Popržite bučine sjemenke u pećnici 15 minuta. Štapnim mikserom ili blenderom usitnite.
- Servirajte s bučinim uljem i bučinim sjemenkama.
Račići – Gambas al ajillo
Sastojci:
- Repovi očišćenih kozica
- Češnjak
- Maslinovo ulje
- Čili paprika
- Limeta
- Peršin
Priprema:
- Na laganoj vatri u maslinovom ulju popržite nasjeckani češnjak i čili, 5-10 minuta, dok češnjak ne krene mijenjati boju u žutu.
- Pojačajte vatru i dodajte kozice. Kozice maksimalno pržite 3-4 minute.
- Ugasite vatru, dodajte cijelu iscijeđenu limetu i narezani peršin. Po želji, španjolsku dimljenu papriku.
Krumpiri – Patatas Bravas
Sastojci:
- Žuti krumpir
- Dimljena paprika
- Harisa
- Sok od rajčice
Priprema:
- Krumpire narežite na kockice od oko pola centimetra.
- Napravite Bravas umak od maslinovog ulja, malo soka od rajčice, dimljene paprike, soli i harise (može I bez nje ako nemate).
- Ugrijte ulje, popržite krumpire 5-6 minuta, dok ne krenu dobivati smeđu boju po rubovima.
- Pomiješajte s bravas umakom.
Tikvice u pršutu
Sastojci:
- Tikvice
- Pršut
- Dimljena paprika
- Češnjak
Priprema:
- Tikvice posolite 15 minuta prije kako biste dobili bolju teksturu.
- Maknite vodu s tikvica koju su pustile. Popržite tikvice na naglo na jakoj vatri u maslinovom ulju dok ne počnu dobivati tamnu boju.
- Začiniti solju, dimljenom paprikom, češnjakom.
- Narežite pršut na trake i umotajte tikvice. Poslužite dok je još toplo.
Rossini Steak Caffe de Paris
Sastojci:
- Biftek – Fillet Mignon
- Foie Gras – pačja jetrica
Umak
- Maslac sa začinskim biljem
- Vrhnje za kuhanje
- Senf
- Curry
- Timijan
- Kadulja
- Origano
- Kajenski papar
Priprema:
- Steak stavite u Sous Vide na sat i pol na 52 °C (nije neophodno, ali poboljšava).
- Napravite umak od maslaca, vrhnja, senfa i začina (curry, timijan, kadulja, origano, kajenski papar)
- Steak dobro osušite, dobro nasolite i dobro popaprite. Stavite na jako zagrijani roštilj, oko 2-3 minute po strani dok ne dobije "šare" sa svih strana.
- Zatim steak stavite na hladniji dio roštilja, dodajte korice za dimljenje i ostavite ga na roštilju dok temperatura u centru ne bude 52 za "medium" ili po želji.
- Stavite Foie Gras na vrh.
Pire krumpir od pečenog krumpira
Sastojci:
- Crveni krumpir
- Maslac
- Vrhnje za kuhanje
- Češnjak u zrnu
- Papar
- All Spice
Priprema:
- Stavite u pećnicu krumpir u ljusci s malo vode u limu za pečenje na sat vremena.
- Kada je krumpir pečen, propasirajte ga kroz veliku cjediljku.
- Dodajte dosta maslaca i vrhnja za kuhanje.
- Začinite paprom, češnjakom u zrnu i All spice.
Čips od plavog krumpira
Sastojci:
- Plavi krumpir (batat)
Priprema:
- Plavi krumpir narežite na tanke komade (idealno na "mandolinu").,
- Posolite i popaprite.
- Pecite u pećnici oko 15-20 minuta na 200°C, dok se boja ne počne mijenjati od plave prema smeđoj na rubovima.
- Bitno je paziti i na vrijeme izvaditi krumpir da se ne prepeče, ali i da ne bude premekan.
Canolli
Sastojci:
- 300 g sira ricotte
- 250 g brašna
- 30 g šećera u prahu
- 2 čajne žlice kakaa
- 1 čajna žlica cimetapola čajne žlice kave
- 60 ml vina – prosecco ili slično
- 2 žice maslaca
- Šećer u prahu
- 1 jaje
- 2 limete
- 1 mahuna vanilije
- Čokolada za kuhanje
- Kandirano voće
- Kalupi za šaumrole
- Bjelanjak
Priprema:
- Stavite ricottu u cjediljku ili kuhinjsku krpu i ostavite sat vremena da se dobro ocijedi. Napravite tijesto od brašna, šećera u prahu, kakaa, cimeta, instant kave, maslaca, jaja i vina.
- Vino treba biti prosseco, bermet, amaretto, ili neko jače fortificirano vino. Ako nemate, onda obično crno. Stavite u mikser dok ne nastane kompaktna smjesa. Stavite u foliju i onda barem sat vremena u hladnjak.
- Izvaljati tijesto nakon sat vremena na jako, jako tako. Bitno je da bi tijesto bilo hrskavo! Narežite tijesto na krugove. Krugove tijesta omotati oko metalnih kalupa (kalupi za šaumrole)
- Koristiti bjelanjak da bi kraj tijesta malo premazali da bi se bolje zalijepio. Pazite da bjelanjak ne dira kalup.
- Ugrijte ulje na 180 °C i nekoliko minuta popržite uz konstantno okretanje.
- Stavite na metalnu rešetku da se ohladi. Izvadite kalupe. Otopite čokoladu i umočite krajeve rola.
- Pripremite nadjev: ricotta, naribana korica dvije limete, iscijeđene dvije limete, vanilija iz mahune, šećer u prahu po želji, na sitno narezano kandirano voće
- Napunite role i stavite u hladnjak na pola sata.
Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!