Gastro
Svjetski dan tjestenine

Probudi Talijanku u sebi s ovih pet brzih i ukusnih recepata za tjesteninu

Probudi Talijanku u sebi s ovih pet brzih i ukusnih recepata za tjesteninu
Tjestenina može istovremeno biti ukusan obrok, ali i obrok za dušu. Prepusti se dugoj tradiciji pripreme tjestenine i uživaj u okusima Italije

Zemlja pizze, tjestenine i finog vina - nije ni čudo da svi obožavamo talijansku kuhinju. Iako talijanski specijaliteti nekada znaju biti prava kalorijska bomba, zadovoljstvo koje dobijemo dok uživamo u njima je nemjerljivo. No kako ipak volimo paziti na zdravlje, izabrale smo i nekoliko recepata s nešto manje kalorija.

Tjestenina je uvijek najfinija kada je domaća i ako imaš volje i želje, bilo bi super kada bi pripremila vlastitu kada uhvatiš vremena. Svježa tjestenina može stajati u hladnjaku nekoliko dana, a sušena i nekoliko tjedana u smočnici. Ako nisi raspoložena za izradu tjestenine, ne brini jer postoje jednako ukusne i ručno pripremljene vrste ove svestrane namirnice na tržnicama, ali i u supermarketima. 

U nastavku ćeš pronaći pet recepata za umake koje se odlično sljubljuju s tjesteninom, a vrlo ih je jednostavno pripremiti. Ako jednostavno obožavaš bosiljak savjetujemo da napraviš vlastiti pesto umak, a ako si u jako velikoj žurbi, klasični aglio e olio bit će spreman za tren. 

Aglio e olio tjestenina

Sastojci:

250 g tjestenine, najbolje špagete

1 dl maslinovog ulja

1 chili papričica

6 češnjeva češnjaka

Svježi peršin

Papar

Sol

Postupak: 1. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju. 2. Češnjak očisti i sitno nasjeckaj. U duboku tavu dodaj maslinovo ulje i češnjak te ga lagano poprži. Dodaj sitno nasjeckanu chili papričicu i još malo poprži.  3. U tavu dodaj skuhanu tjesteninu, papar i sol i sve dobro promiješaj. Prije posluživanja dodaj sitno nasjeckani svježi peršin i dobro promiješaj. Uživaj!

Pesto genovese

Sastojci:

50 g svježih, mladih listova bosiljka

2 češnja češnjaka

1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 žlica pinjola

6 žlica naribanog Parmigiano Reggiano

2 žlice pecorino sira (romano, sardo, toscano)

par zrna krupne morske soli

Postupak: 1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju.  2. Listove bosiljka odvoji od peteljke i operi u hladnoj vodi. Posuši papirnatim ručnikom.  3. U mužar ubaci češnjak i dobro ga usitni.  4. Na češnjak polako dodaj malo po malo bosiljka i usitni.  5. Kada dodaš sav bosiljak dodaj pinjole i usitni. 6. Na kraju u pesto dodaj sireve, pomiješaj i lagano dodaj maslinovo ulje.  7. Sve dobro promiješaj, po želji dodaj krupnu morsku sol. Umak prelij preko tjestenine i posluži odmah. Uživaj! 

Tjestenina s bosiljkom i cherry rajčicama

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

250 grama cherry rajčica

Šaka listova bosiljka

Papar

Sol

Parmezan

Postupak:

1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala. 

2. U duboku tavu dodaj maslinovo ulje i sitno nasjeckani češnjak te zatim kratko poprži.

3. U tavu dodaj oprane na polovice narezane cherry rajčice i kuhaj dok ne omekšaju, ali pazi da se ne raspadnu. 

4. Na rajčice dodaj papar i sol te rukama nakidani bosiljak. Sve dobro promiješaj.

5. U tavu dodaj tjesteninu i tekućinu u kojoj se kuhala i sve dobro promiješaj. Odmah posluži i posipaj s malo ribanog parmezana. Uživaj! 

Tjestenina s tunom

Sastojci:

4 žlice maslinovog ulja

2 češnja češnjaka

1/2 crvenog luka

150 g passata rajčice

50 g tune iz konzerve

Grančica svježeg peršina

Papar

Sol

po želji: masline, kapari, inćuni

Postupak: 1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala.  2. U duboku tavu stavi maslinovo ulje i sitno nasjeckani crveni luk. Blago poprži i dodaj nasjeckani češnjak i još malo prži. 3. U tavu dodaj passata rajčicu i pola šalice vode. Nastavi kuhati nekoliko minuta.  4. Na kraju dodati tunu, dodatke po želji i po potrebi papra i soli. Kratko prokuhati i dodati tjesteninu i vodu u kojoj se kuhala. 5. Nasjeckaj svježi peršin i posipaj po tjestenini. Posluži s nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj!

Carbonara tjestenina

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

2 jaja

200 ml vrhnja za kuhanje

200 g suhe slanine ili pancete

150 g ribanog parmezana

2 češnja češnjaka

Papar

Sol

Postupak: 1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala.  2. U duboku tavu ulij maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i sitno nasjeckanu suhu pancetu ili slaninu.  3. Dok se panceta i luk prže u tavi, pomiješaj jaja i parmezan u posebnoj posudi.  4. U tavu dodaj kuhanu tjesteninu, vrhnje i malo tekućine u kojoj se kuhala. Dobro promiješaj i kuhaj oko tri minute. 5. Tavu makni s vatre i umiješaj smjesu jaja i parmezana. Po želji dodaj soli i papra. Posluži s malo naribanog parmezana. Uživaj!