Svjetski dan tjestenine

Probudi Talijanku u sebi s ovih pet brzih i ukusnih recepata za tjesteninu

Tjestenina može istovremeno biti ukusan obrok, ali i obrok za dušu. Prepusti se dugoj tradiciji pripreme tjestenine i uživaj u okusima Italije

profimedia-0528880283 (1).jpg
Foto: Profimedia.hr

Zemlja pizze, tjestenine i finog vina - nije ni čudo da svi obožavamo talijansku kuhinju. Iako talijanski specijaliteti nekada znaju biti prava kalorijska bomba, zadovoljstvo koje dobijemo dok uživamo u njima je nemjerljivo. No kako ipak volimo paziti na zdravlje, izabrale smo i nekoliko recepata s nešto manje kalorija.

Image
Pasta la vista, baby

Talijani na aparatima: Najčešće greške u kuhanju tjestenine

Tjestenina je uvijek najfinija kada je domaća i ako imaš volje i želje, bilo bi super kada bi pripremila vlastitu kada uhvatiš vremena. Svježa tjestenina može stajati u hladnjaku nekoliko dana, a sušena i nekoliko tjedana u smočnici. Ako nisi raspoložena za izradu tjestenine, ne brini jer postoje jednako ukusne i ručno pripremljene vrste ove svestrane namirnice na tržnicama, ali i u supermarketima. 

U nastavku ćeš pronaći pet recepata za umake koje se odlično sljubljuju s tjesteninom, a vrlo ih je jednostavno pripremiti. Ako jednostavno obožavaš bosiljak savjetujemo da napraviš vlastiti pesto umak, a ako si u jako velikoj žurbi, klasični aglio e olio bit će spreman za tren. 

Aglio e olio tjestenina

Sastojci:

  • 250 g tjestenine, najbolje špagete
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 chili papričica
  • 6 češnjeva češnjaka
  • Svježi peršin
  • Papar
  • Sol

Postupak:

1. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
2. Češnjak očisti i sitno nasjeckaj. U duboku tavu dodaj maslinovo ulje i češnjak te ga lagano poprži. Dodaj sitno nasjeckanu chili papričicu i još malo poprži. 
3. U tavu dodaj skuhanu tjesteninu, papar i sol i sve dobro promiješaj. Prije posluživanja dodaj sitno nasjeckani svježi peršin i dobro promiješaj. Uživaj!

Pesto genovese

Sastojci:

  • 50 g svježih, mladih listova bosiljka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica pinjola
  • 6 žlica naribanog Parmigiano Reggiano
  • 2 žlice pecorino sira (romano, sardo, toscano)
  • par zrna krupne morske soli

Postupak:

1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. 
2. Listove bosiljka odvoji od peteljke i operi u hladnoj vodi. Posuši papirnatim ručnikom. 
3. U mužar ubaci češnjak i dobro ga usitni. 
4. Na češnjak polako dodaj malo po malo bosiljka i usitni. 
5. Kada dodaš sav bosiljak dodaj pinjole i usitni.
6. Na kraju u pesto dodaj sireve, pomiješaj i lagano dodaj maslinovo ulje. 
7. Sve dobro promiješaj, po želji dodaj krupnu morsku sol. Umak prelij preko tjestenine i posluži odmah. Uživaj! 

Tjestenina s bosiljkom i cherry rajčicama

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • 250 grama cherry rajčica
  • Šaka listova bosiljka
  • Papar
  • Sol
  • Parmezan

Postupak:

1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala. 

2. U duboku tavu dodaj maslinovo ulje i sitno nasjeckani češnjak te zatim kratko poprži.

3. U tavu dodaj oprane na polovice narezane cherry rajčice i kuhaj dok ne omekšaju, ali pazi da se ne raspadnu. 

4. Na rajčice dodaj papar i sol te rukama nakidani bosiljak. Sve dobro promiješaj.

5. U tavu dodaj tjesteninu i tekućinu u kojoj se kuhala i sve dobro promiješaj. Odmah posluži i posipaj s malo ribanog parmezana. Uživaj! 

Tjestenina s tunom

Sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 crvenog luka
  • 150 g passata rajčice
  • 50 g tune iz konzerve
  • Grančica svježeg peršina
  • Papar
  • Sol
  • po želji: masline, kapari, inćuni


Postupak:

1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala. 
2. U duboku tavu stavi maslinovo ulje i sitno nasjeckani crveni luk. Blago poprži i dodaj nasjeckani češnjak i još malo prži.
3. U tavu dodaj passata rajčicu i pola šalice vode. Nastavi kuhati nekoliko minuta. 
4. Na kraju dodati tunu, dodatke po želji i po potrebi papra i soli. Kratko prokuhati i dodati tjesteninu i vodu u kojoj se kuhala.
5. Nasjeckaj svježi peršin i posipaj po tjestenini. Posluži s nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj!


Carbonara tjestenina

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 200 g suhe slanine ili pancete
  • 150 g ribanog parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • Papar
  • Sol


Postupak:

1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala. 
2. U duboku tavu ulij maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i sitno nasjeckanu suhu pancetu ili slaninu. 
3. Dok se panceta i luk prže u tavi, pomiješaj jaja i parmezan u posebnoj posudi. 
4. U tavu dodaj kuhanu tjesteninu, vrhnje i malo tekućine u kojoj se kuhala. Dobro promiješaj i kuhaj oko tri minute.
5. Tavu makni s vatre i umiješaj smjesu jaja i parmezana. Po želji dodaj soli i papra. Posluži s malo naribanog parmezana. Uživaj!