Zemlja pizze, tjestenine i finog vina - nije ni čudo da svi obožavamo talijansku kuhinju. Iako talijanski specijaliteti nekada znaju biti prava kalorijska bomba, zadovoljstvo koje dobijemo dok uživamo u njima je nemjerljivo. No kako ipak volimo paziti na zdravlje, izabrale smo i nekoliko recepata s nešto manje kalorija.
Tjestenina je uvijek najfinija kada je domaća i ako imaš volje i želje, bilo bi super kada bi pripremila vlastitu kada uhvatiš vremena. Svježa tjestenina može stajati u hladnjaku nekoliko dana, a sušena i nekoliko tjedana u smočnici. Ako nisi raspoložena za izradu tjestenine, ne brini jer postoje jednako ukusne i ručno pripremljene vrste ove svestrane namirnice na tržnicama, ali i u supermarketima.
U nastavku ćeš pronaći pet recepata za umake koje se odlično sljubljuju s tjesteninom, a vrlo ih je jednostavno pripremiti. Ako jednostavno obožavaš bosiljak savjetujemo da napraviš vlastiti pesto umak, a ako si u jako velikoj žurbi, klasični aglio e olio bit će spreman za tren.
Aglio e olio tjestenina
Sastojci:
- 250 g tjestenine, najbolje špagete
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 chili papričica
- 6 češnjeva češnjaka
- Svježi peršin
- Papar
- Sol
Postupak:
1. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
2. Češnjak očisti i sitno nasjeckaj. U duboku tavu dodaj maslinovo ulje i češnjak te ga lagano poprži. Dodaj sitno nasjeckanu chili papričicu i još malo poprži.
3. U tavu dodaj skuhanu tjesteninu, papar i sol i sve dobro promiješaj. Prije posluživanja dodaj sitno nasjeckani svježi peršin i dobro promiješaj. Uživaj!
Pesto genovese
Sastojci:
- 50 g svježih, mladih listova bosiljka
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica pinjola
- 6 žlica naribanog Parmigiano Reggiano
- 2 žlice pecorino sira (romano, sardo, toscano)
- par zrna krupne morske soli
Postupak:
1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju.
2. Listove bosiljka odvoji od peteljke i operi u hladnoj vodi. Posuši papirnatim ručnikom.
3. U mužar ubaci češnjak i dobro ga usitni.
4. Na češnjak polako dodaj malo po malo bosiljka i usitni.
5. Kada dodaš sav bosiljak dodaj pinjole i usitni.
6. Na kraju u pesto dodaj sireve, pomiješaj i lagano dodaj maslinovo ulje.
7. Sve dobro promiješaj, po želji dodaj krupnu morsku sol. Umak prelij preko tjestenine i posluži odmah. Uživaj!
Tjestenina s bosiljkom i cherry rajčicama
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 250 grama cherry rajčica
- Šaka listova bosiljka
- Papar
- Sol
- Parmezan
Postupak:
1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala.
2. U duboku tavu dodaj maslinovo ulje i sitno nasjeckani češnjak te zatim kratko poprži.
3. U tavu dodaj oprane na polovice narezane cherry rajčice i kuhaj dok ne omekšaju, ali pazi da se ne raspadnu.
4. Na rajčice dodaj papar i sol te rukama nakidani bosiljak. Sve dobro promiješaj.
5. U tavu dodaj tjesteninu i tekućinu u kojoj se kuhala i sve dobro promiješaj. Odmah posluži i posipaj s malo ribanog parmezana. Uživaj!
Tjestenina s tunom
Sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 crvenog luka
- 150 g passata rajčice
- 50 g tune iz konzerve
- Grančica svježeg peršina
- Papar
- Sol
- po želji: masline, kapari, inćuni
Postupak:
1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala.
2. U duboku tavu stavi maslinovo ulje i sitno nasjeckani crveni luk. Blago poprži i dodaj nasjeckani češnjak i još malo prži.
3. U tavu dodaj passata rajčicu i pola šalice vode. Nastavi kuhati nekoliko minuta.
4. Na kraju dodati tunu, dodatke po želji i po potrebi papra i soli. Kratko prokuhati i dodati tjesteninu i vodu u kojoj se kuhala.
5. Nasjeckaj svježi peršin i posipaj po tjestenini. Posluži s nekoliko kapi maslinovog ulja i uživaj!
Carbonara tjestenina
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g suhe slanine ili pancete
- 150 g ribanog parmezana
- 2 češnja češnjaka
- Papar
- Sol
Postupak:
1. Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju i sačuvaj malo tekućine u kojoj se kuhala.
2. U duboku tavu ulij maslinovo ulje, nasjeckani češnjak i sitno nasjeckanu suhu pancetu ili slaninu.
3. Dok se panceta i luk prže u tavi, pomiješaj jaja i parmezan u posebnoj posudi.
4. U tavu dodaj kuhanu tjesteninu, vrhnje i malo tekućine u kojoj se kuhala. Dobro promiješaj i kuhaj oko tri minute.
5. Tavu makni s vatre i umiješaj smjesu jaja i parmezana. Po želji dodaj soli i papra. Posluži s malo naribanog parmezana. Uživaj!